Hyppää sisältöön

Opiskelijamme äänessä

Millainen Raahe on opiskelukaupunkina? Antaa opiskelijoidemme kertoa itse omin sanoin! Artikkeleissa puheenvuoron saavat myös opettajat ja työelämän edustajat.Ensimmäiset Raahen KAMKilaiset aloittivat opiskelunsa 2018 ja tänä päivänä AMK-opiskelijoita on Raahessa lähes 250. Opiskelijoilta kysyttäessä, nostivat he parhaiksi puoliksi mukavan yhteishengen. Kehuja saivat myös opettajilta saatu tuki ja monimuoto-opintojen joustavuus. Erityisesti peliala on houkutellut opiskelijoita ympäri Suomen ja heille raahelaisten itsestään selvänä pitämät lyhyet etäisyydet, luonnonläheisyys ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet ovat tulleet mukavana bonuksena.

Lisää opiskelijoidemme kommentteja

Valitsin KAMKin koulutuksen, koska tarjolla oli rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööritutkintoon johtava koulutus monimuototototeutuksena ja tämä ala oli kiinnostanut minua jo pitkään. Yllätyin siitä, kuinka sujuvaa etäopiskelu oli. Se mahdollisti katsomaan luennot nauhalta aikana silloin, kun se itselle parhaiten sopi. Kurssin yhteishenki on pystytty luomaan, vaikka lähitapaamisia on ollut vain muutamia kertoja lukukaudessa. Opiskelijan näkökulmasta Raahessa on hyvä tilanne asuntojen suhteen, pienet välimatkat, ja pyörällä pääsee kulkemaan joka paikkaan. Lisäksi täällä on hyvät liikuntamahdollisuudet ja Raaheopisto järjestää edullisia jumppia. Toivottavasti opiskelijoiden myötä myös iltaelämä nousee vanhaan, tekun aikaiseen kukoistukseen.     

Valitsin KAMKin rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinöörikoulutuksen, sillä halusin opiskella työn ohella sujuvasti ja joustavasti. Minut yllätti se, kuinka sujuvaa monimuoto-opiskelu Raahessa on: joustavat opiskelu käytännöt, aikataulut, sujuva toteutus, monipuoliset kurssit ja ystävälliset opettajat. Kun en opiskele, vietän ansaittua vapaa-aikaa meren jäällä näin talviaikaan. Apua opintoihin on tarjolla kanssaopiskelijoilta ja muilta vuosikurssilaisilta. Opiskelu on joustavaa ja pystyt itse vaikuttamaan millä tavalla opiskelet, reaaliajassa vai jonain toisena päivänä. 

Valitsin KAMKin konetekniikan insinööritutkintoon johtavan koulutuksen, koska niitä oli tarjolla nyt myös omassa kotikaupungissani. Yllätyin siitä, kuinka mukavaa olikaan palata takaisin kouluun! Meillä on hyvä yhteishenki ja olen saanut mukavia luokkakavereita, jotka tukevat toisiaan. Kun en opiskele, lähden tallille ratsastamaan ja puuhaamaan hevosten kanssa! Välillä meidän täytyy käydä Kajaanissa mm. tekemässä labraharjoituksia. 

Hain rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriopintoihin, koska olin harkinnut rakennusalan opintoja jo jonkin aikaa ja nyt se alkoikin Raahessa monimuotona. Minua yllätti se, että opiskelu verkon kautta onnistui niin vähillä "lähiopinnoilla", ettei työstä juurikaan tarvinut vapaapäiviä opiskeluun. Hauskinta opiskelussa on ryhmätyöt ja lähiopetuspäivät, kun tapaa toisia ryhmän opiskelijoita välillä livenäkin. Jaamme kokemuksia ja pulmia opiskelijoiden kesken, kaikki kun omat samassa opiskeluvaiheessa. Etäopiskelu on käytännön järjestelyiltään helppoa, opiskelun ajoittaminen omaan päivärytmiin onnistuu hyvin ja uuden oppiminen on hauskaa.

Hain KAMKin järjestämään rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööritutkintoon johtaviin monimuoto-opintoihin, koska se vaikutti helpommalta tavalta saada insinöörikoulutus ilman muuttamista tai jatkuvaa ajamista. Myös mahdollisuus osallistua tunneille tallenteilta oli perheelliselle loistojuttu. Minut yllätti se, miten monista taustoista ja ammateista oltiin hakeuduttu kouluun. Myös pakollisten lähipäivien vähyys yllätti. Hauskinta Raahessa on yhteiset lounaat lähipäivinä milloin missäkin ravintolassa. Kun en opiske, vietän aikaa perheen kanssa oleskellen ja pianoa soitellen. Täällä monimuotokoulutus on oikeasti monimuotokoulutus. Toteutusvaihtoehtoja löytyy yhtä monta kuin on opiskelijaakin. Itse otin edellisestä työstä opintovapaata ja opiskelin edellisen illan luennot seuraavana aamuna. Näin sain olla illat perheeni kanssa. Vain yksittäisiä tunteja oli seurattava reaaliajassa.

Hain KAMKin rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööritutkintoon johtavaan monimuotokoulutukseen, koska se antoi mahdollisuuden opiskella nykyisen työni ohessa. Omaa ryhmää nähdään livenä tosi harvoin, mutta monimuotona opiskelu on todella kätevää! Parasta ovat lähijaksot, jolloin näkee luokkakavereita. Vertaistuki on tärkeää näin pääsääntöisesti yksin puurtaessa. Olisipa nähty vieläkin enemmän! Kun en opiskele, hiihtelen! Harjoittelupaikan saaminen on ollut valitettavasti haastavaa. Vaikka kaupunki on puhunut alan tarpeesta, ei se harjoittelupaikkojen tarjonnassa ainakaan vielä näy. Kysely ja hakeminen kannattaakin aloittaa heti, erityisesti kaupungin alueen ulkopuolelta

Hain KAMKin rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriopintoihin, kun sattui olemaan itselle sopiva koulutus tarjolla. Muut opiskelijat ovat hyviä tyyppejä, ja kun opiskelen monimuotona, saan olla myös kotona lasteni kanssa.

Hain KAMKin pelialan tradenomiopintoihin, koska ala kiinnosti minua ja pääsin helpolla sisään. Asunnot ovat melko halpoja Raahen alueella, ja on aikaa katsella mihin muuttaa. Eniten minut yllätti se, että opiskelu alkoi tuntua jopa mukavalta. Hauskinta Raahessa opiskelussa on oikeastaan kokonaisuudessaan kaikki mitä tähän asti on päässyt opiskelemaan. Luokkakaverit ovat kaikki erittäin mukavia ja ystävällisiä, ja heihin on ollut erittäin helppo tutustua. Kun en opiskele, harrastan jalkapalloa, futsalia ja videopelejä. Raahe on rauhallinen ja viihtyisä kaupunki, jos miettii opiskelupaikkaa myös sijainnin kannalta.

KAMKin pelialan tradenomikoulutus vaikutti hyvältä ja hakijoista ei ollut liian tungosta, kuten Jyväskylään tai Tampereen amkkiin. Pääsin koulutukseen sisään viimeisillä yhteishakuviikoilla. Olen pitänyt kokonaisvaltaisesti opiskelusta KAMKissa ja Raahessa. Luokkakaverit ovat olleet ystävällisiä ja silloin kun en opiskele, yritän vaan ottaa rennosti. Vinkkinä tuleville opiskelijoille se, että asuntoja kannattaa käydä katsomassa paikan päällä, usealta yritykseltä tai yksityisiltä vuokraajilta.

Hain Raaheen opiskelemaan, koska täällä oli tarjolla peli-alan tradenomikoulutus. Minut yllätti se, että opinnot olivat Lybeckerin rakennuksessa toisen asteen opintoja suorittavien kanssa ja siitä, kuinka hyvä kone-setuppi oppilaille tarjottiin. Hauskinta Raahessa opiskelussa on koulun jälkeiset tapahtumat, ja luokkakaverini ovat mukavia. Vapaa-ajallani pelailen videopelejä. Minut yllätti myös se, että Raahessa ei toimi Foodora tai Wolt, eikä ole 24h ruokakauppaa. Myös ruokapaikat menevät aikaisin kiinni. 

Hain KAMKin pelialan tradenomiopintoihin Raaheen, sillä se oli lähempänä kotia kuin Kajaani. Eniten minut yllätti opiskelussa se, kuinka perusteista kaikki aloitetaan. Oletus oli siis, että pitäisi olla jo osaamista alalta, mutta ei sitä oikeastaan tarvitse. Hauskinta Raahessa opiskelussa on opintojen monipuolisuus. Toivoisin tietenkin, että pääsisi pian lähiopetukseen, koska etäopetus alkaa konahtaa. Siihenpä me emme voi kuitenkaan itse vaikuttaa, kiitos koronan. Luokkakaverit ovat olleet todella mukavia ja meille on syntynyt nopeasti porukka, joka pitää hauskaa yhdessä koulun ulkopuolellakin! Kun en ole koulussa, pelailen, striimaan tai muuten vaan chillailen. Itselleni oli melkoinen kulttuurishokki, kuinka pieni paikka Raahe oikeasti on, mutta muuten olen kyllä viihtynyt todella hyvin!

Olen konetekniikan insinööriopiskelija Raahesta. Minut yllätti monimuoto-opinnoissa se, että etenemisvauhti oli niin kova. Luokkakaverini ovat ihan jees, ja silloin kun en opiskele, olen töissä. Minulle Raahe on nautinto.

Lue artikkeleita:

Kun pieni suuri korkeakoulu ja idyllinen pikkukaupunki lyövät hynttyyt yhteen, syntyy upeita tuloksia.

Raahessa Kajaanin ammattikorkeakoulu saa pitää opiskelijoista tiukasti kiinni, ettei heitä vietäisi työelämän pyörteisiin jo ennen valmistumista. Tulevaisuuden rakentaminen ja opiskelu maistuu pizzalle ja kebabille lämpimissä tunnelmissa pienessä merikaupungissa Oulun kupeessa.

KAMK_X_Raahe_Fantti.jpg
Luontopolun tulistelupaikalta avautuu suora näkymä kaupungin keskustan vieressä paraatipaikalla sijaitsevaan Wanhaan Raaheen. Kesällä maisemassa liplattaa meri ja talvella jäälle vedetään ladut lähisaariin.

Raaheen on rakennettu ainutlaatuinen AMK-koulutuksen malli, jossa toisen asteen oppilaitos Koulutuskeskus Brahe tarjoaa tilat, Kajaanin ammattikorkeakoulu järjestää opetuksen ja Raahen kaupunki tukee toimintaa muilla toimenpiteillä. Koulutusalat on valittu alueen työnantajia kuunnellen: työmarkkinoilla onkin valmistuville osaajille kysyntää niin Raahen seudulla kuin koko maassa. Tähän mennessä KAMK on kouluttanut Raahessa konetekniikan ja rakennustekniikan insinöörejä, pelialan tradenomeja ja sairaanhoitajia.

Ensimmäiset KAMKilaiset aloittivat opiskelunsa Raahessa vuonna 2018 ja tänä päivänä opiskelijoita on jo parisataa. Määrä kasvaa jälleen, kun kevään yhteishaun myötä valittavat 60 opiskelijaa aloittavat urakkansa syksyllä 2022.

KAMKin toimintamalli yhdistää digitaalisen tarjonnan ja inhimillisen lähiopetuksen. Raahen opiskelijoille järjestetyssä kyselyssä parhaiksi puoliksi nousivat mukava yhteishenki, opettajilta saatu tuki ja monimuoto-opintojen joustavuus. Erityisesti peliala on houkutellut opiskelijoita Raaheen ympäri Suomen, ja heille kaupungin lyhyet etäisyydet, luonnonläheisyys sekä monipuoliset harrastusmahdollisuudet ovat tulleet mukavana bonuksena.

KAMKin pelialaa kehutaan Suomen parhaaksi, eikä suotta. Oppilaitoksella on hyvä maine ja pitkät perinteet. Lisäksi KAMKilla tiedetään, mitä peliala tänä päivänä vaatii: ensiluokkaista opetusta, ymmärrystä tämän päivän alavaatimuksista ja vertailun kestäviä työvälineitä.

KAMK_X_Raahe_peliala_pääkuva.JPG
Pelialan opettaja Antti Junttila kehuu KAMKin kalustoa alan opetuksessa. Opiskelijat Tommi Järvinen, Samuli Moilanen, Kalle Tuohimaa ja Eevi Ojala komppaavat.

- Pelialan lisäksi opinnoissa korostuu liiketaloudellinen osaaminen. Peliala onkin tunnetusti matalan kynnyksen yrittäjyysala, joten rohkaisemme opiskelijoita tarttumaan myös tähän urapolkuun, jos se vähänkään tuntuu omalta, kuvailee pelialaa Raahessa luotsaava opettaja Antti Junttila.

KAMKin pelialan opinnoissa voi erikoistua peliohjelmointiin, peligrafiikkaan tai pelituottamiseen. Jos opintojen myötä kuitenkin hoksaa, että peliteollisuus ei ollutkaan ehkä se oma juttu, voi samalla tutkinnolla työllistyä muuallekin.

- Ohjelmoinnissa oppii ohjelmointilogiikan, jolla voi ohjelmoida muutakin kuin pelejä. Grafiikan alalla oppii monipuoliset kuvankäsittely- ja 3D-mallinnustaidot, ja tuottajaopinnoissa puolestaan projektijohtamisen ja liiketaloudelliset seikat. Näin opiskelija voi tutkinnon suorittamisen jälkeen työllistyä ICT-alalla hyvinkin monipuolisesti.

Pelialan opiskelijat ovat miltei poikkeuksetta kiinnostuneita pelaamisesta ja pelistrategioista. Kiinnostus alaa kohtaan onkin yksi tärkeä tekijä siihen, että opiskelija menestyy opinnoissaan ja löytää oman paikkansa työelämästä.

- Meidän opiskelijamme pelaavat itse aktiivisesti tai kehittelevät omia pelejä. Mikäpä olisikaan parempaa, kuin tehdä opintojen myötä harrastuksesta ammatti, jolla työllistää itsensä tulevaisuudessakin, Antti toteaa.

Haastatteluhetkellä luokassa on neljä opiskelijaa, joista kolme on muuttanut Raaheen opintojen perässä Etelä-Suomesta. Kuin yhdestä suusta he listaavat uuden kotikaupunkinsa parhaat puolet.

- Raahessa ei mene aikaa siirtymiin ja opiskelijallekin on asuntoja tarjolla melkein valita asti. KAMKin opetus tapahtuu ihan keskustan kupeessa, josta löytyy myös toinen tärkeä elämän tukijalka eli ruokakaupat ja muut keskustan palvelut. Lisäksi Raahessa meri ja luonto ovat hyvin lähellä, joten happirikkaat hengähdystauot opiskelun lomassa onnistuvat helposti, kertovat Samuli Moilanen, Tommi Järvinen ja Eevi Ojala.

KAMK_X_Raahe_wanha-Raahe.jpg
Keskustaa rajaavat meri ja puutalokortteli Wanha Raahe. Kahville, ostoksille tai kesällä uimarannalle pyörähtää viidessä minuutissa.

Pelialan opiskelijat viettävät mielellään myös vapaa-aikaa yhdessä esimerkiksi lautapeli-iltojen merkeissä.

- Vapaa-aikaa jää mukavasti, kunhan itse vain huolehtii, että asiat tulevat tehtyä ajallaan. Ja onhan täällä nyt ihan mahtavat frisbeegolf-radat, ja Suomen parasta kebabia!

KAMKissa pidetään tärkeänä sitä, että opiskelijoiden työkalut ovat ajanmukaiset. Antti Junttila huomauttaakin, että tekniikassa pihistäminen ei ole pitkällä tähtäimellä kannattavaa. Muutaman euron säästö tarkoittaa pahimmillaan hitaita prosesseja ja osaamisen kehittymisen tahmeutta.

- Meille hankitaan aina parhaat koneet ja näytönohjaimet, mitä sillä hetkellä on saatavilla, komponenttipulasta riippuen. Adobe Creative Cloudin ohjelmistot ovat opiskelijoiden vapaassa käytössä, ja niillähän pystyykin tekemään sitten vaikka ja mitä. Oppiminen ei siis jää ainakaan välineistä kiinni, Antti kertoo.

Pelialan tradenomit ovat haluttuja osaajia työmarkkinoilla. Tämä on huomattu myös KAMKissa, kun opiskelijoita yritetään rekrytä töihin kesken opintojen. KAMKissa pidetään kuitenkin tärkeänä sitä, että opiskelijat valmistuvat ja saavat sen myötä sen osaamispääoman, minkä varaan tulevaisuutta voi rakentaa.

- Aika monet pizzat olemme jo potentiaalisten työnantajien piikkiin nauttineet, opiskelijat nauravat.

Konetekniikan insinöörejä Raahessa on koulutettu jo muutaman vuoden ajan. Ensimmäiset valmistuvatkin jo tulevana keväänä. Kaikki muut opinnot järjestetään paikan päällä Raahessa, mutta muutamat ammattilabrapäivät käydään tekemässä Kajaanissa. Näillä reissuilla pääsee tutustelemaan KAMKin päätoimipisteeseen sekä verkostoitumaan muiden KAMKkilaisten kanssa.

KAMK teki ensimmäisten oppilaitosten joukossa päätöksen siirtää koronakurimuksen vuoksi etäopiskeluun passitetut opiskelijat takaisin lähiopetukseen heti tilaisuuden tullen. Tämä päätös on koettu hyväksi.

- Kuivin jaloin tästä selvittäneen, vaikka haastavia aikoja onkin eletty. Yhteishenki opiskelijoiden kesken on onneksi todella hyvä, ja kyllähän opettajat ja opiskelijatkin oppivat tuntemaan toisensa paremmin, kun saadaan elää arkea kasvokkain, kertoo konetekniikan opettaja Hannu Tornberg.

KAMK_X_Raahe_Hannu_Tornberg.JPG
Konetekniikan opettaja Hannu Tornberg kertoo, että koronasta huolimatta opinnot etenevät opiskelijoilla hyvin ja nyt ollaan onneksi taas takaisin lähiopetuksessa.

Tällä hetkellä Raahen insinööriopiskelijoista noin puolet on naisia. Hannun mukaan tämä tuo ryhmään elävyyttä ja uusia näkökulmia.

- Meillä on täällä KAMKissa kyllä poikkeuksellisen tasa-arvoinen sukupuolijakauma niin opiskelijoiden kuin opettajienkin keskuudessa, tekniikan alat kun yleisesti mielletään enemmän miesten jutuiksi.

Tätä näkökulmaa komppaa myös rakennustekniikan opettaja Arja Sirviö.

- Tekniikan alalla ei juurikaan ole enää erikseen naisten ja miesten töitä. Opiskelijat työllistyvät helposti, ja etenkin insinöörinaiset ovat erityisen haluttuja työntekijöitä. Ehkä siksi, että he eivät riko välineitä ihan yhtä herkästi kuin miehet, Arja nauraa.

Hannu on itse varsin tuore KAMKkilainen, sillä hän siirtyi yritysmaailmasta opettajaksi vasta viime syksynä. Opiskelijoiden kannalta tämä on iso etu, sillä Hannulla on pitkä tausta alan yrityksissä ja vahvat siteet työelämään. Näin opiskelijoille on mahdollista tarjota viimeisimmät tiedot siitä, mitä tekniikan alat tänä päivänä ammattilaisiltaan vaativat.

- Pyydän mielelläni tunneille vierailevia luennoitsijoita alan yrityksistä. Olemme saaneet kuulla muun muassa laadunhallintaan ja työn johtamiseen liittyviä näkemyksiä SSAB:n ja Terrafamen asiantuntijoiden johdolla.

KAMK on kokoluokassaan Suomen toiseksi tuloksellisin ammattikorkeakoulu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että opiskelijat valmistuvat ajallaan ja pääsevät helposti oman alan töihin. Vaikka KAMK on yksi Suomen pienimmistä ammattikorkeakouluista, ei tämä ole opiskelijan kannalta huono asia – päinvastoin.

- Olemme ketteriä kehittyjiä ja pystymme kohtaamaan opiskelijan yksilönä, ei pelkkänä numerona. Opiskelijat saavat opettajat kiinni, ja tarvittaessa myös rehtorin. Meillä on KAMKissa oma kuraattori ja jopa opiskelijapastori. Näiden tukipalveluiden merkitystä ei voi näinä aikoina varmasti liikaa korostaa, Arja pohtii.

KAMK_X_Raahe_Arja_Sirviö.JPG
Matemaattisten aineiden lehtori Arja Sirviö kertoo, että pienessä AMKissa opiskelijat on mahdollista kohdata yksilöinä ja opiskelijoiden tukipalvelutkin ovat kunnossa.

Raahen insinöörikoulutukset on käynnistetty työelämän kysynnän vuoksi. Opiskelijat saavatkin helposti oman alan kesätöitä.

- Haasteena on pikemminkin saada opiskelijat kesätöistä takaisin koulun penkille! Onneksi meillä on hyvät yhteydet alan yrityksiin, niin olemme voineet keskustella muun muassa mallista, jossa palkka nousee suoritettujen opintojen myötä. Työelämäyhteistyö toimii siis molempiin suuntiin, Arja hymyilee.

Raahelainen vaikuttaja, Miilukangas-konsernin toimitusjohtaja Pekka Miilukangas vahvistaa näkemyksen.

- Raahen alueella insinöörien tarve on jatkuva ja opiskelijoita palkataan todella paljon kesätöihin. Raahen AMK-koulutuksen opintosuunnat on valittu raahelaisten yritysten ja työnantajien toiveista ja yrityksillä on suorat vaikutusmahdollisuudet myös AMK-koulutuksen sisältöön, mikä tuo merkittävää lisäarvoa kaikille osapuolille, Pekka toteaa.

Miilukangas on ollut tiiviisti mukana ammattikorkeakoulutusten saamiseksi kaupunkiin yhtenä työnantajien edustajana. Konepaja- ja rakennusteollisuuteen keskittyvä konserni on merkittävä työllistäjä Raahessa myös tuleville insinööreille monen muun yrityksen ohella.

- Raahessa on isoja vahvoja yrityksiä ja monilla aloilla vahva pk-teollisuus. Lisäksi alueella on korkeatasoista teknologiaa ja merkittäviä hankkeita, jotka vaativat uudenlaista teknologista ajattelua ja osaamista, ja tarjoavat haastavia työtehtäviä. Mielekkäiden työpaikkojen lisäksi juuri sopivan kokoinen kaupunki antaa upeat, turvalliset puitteet elämään ja tulevaisuuden rakentamiseen, summaa itsekin aktiivisena pyöräilijänä ja kulttuurin kuluttajana tunnettu Pekka.

Insinööriopinnot kestävät perinteisesti neljä vuotta, mutta innokkaimmat voivat saada insinöörin paperit ulos jopa kolmessa vuodessa. Tämä vaatii toki opiskelijalta sinnikkyyttä ja tarkkaa kalenterointia.

- Tämä on täysin realistista, jos on valmis esimerkiksi hyödyntämään kesät harjoittelujen suorittamiseen, Arja vinkkaa.

Jos pelialan opiskelijoista suurin osa oli muualta Suomesta, on insinööriopiskelijoiden kohdalla tilanne toinen, sillä heistä noin puolet on Raahesta ja loputkin suurimmaksi osaksi lähikunnista. Tämä kertoo siitä, että töitä on tarjolla, kunhan vain olisi tekijöitä.

- Teemme Kajaanin ammattikorkeakoululla kaikkemme, että saadaan uusia tulevaisuuden tekijöitä työelämän tarpeisiin. Tervetuloa siis meille, toivottaa Arja.