Tältä sivustolta löydät koulutuksia ja ohjausta työttömille työnhakijoille, työttömyysuhan alaisille sekä muille työllisyyspalvelujen asiakkaille.
Uutta osaamista työvoimakoulutuksella
Ammatillinen työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille. Työvoimakoulutus on hyvä vaihtoehto kehittää osaamistasi, kun sinulla on selkeä koulutustarve ja sovellut alan työtehtäviin. Työvoimakoulutuksessa tavoitteena on työllistyminen.
Työvoimakoulutukseen hakeudutaan TE-toimiston kautta. Voit tarkastella kaikkia haussa olevia Brahen työvoimakoulutuksia TE-palveluiden sivuilla.
Työvoimakoulutukset ovat päätoimista opiskelua (yli 25 tuntia viikossa) ja edellyttävät säännöllistä osallistumista opetukseen ja sitoutumista opinnoissa etenemiseen.
Lisätietoja Brahen työvoimakoulutuksista antavat:
Aho Leo, leo.aho@brahe.fi, 044 439 4332
Leskelä Heli, heli.leskela@brahe.fi, 040 135 7199
sekä sivuiltamme Työvoimakoulutukset | Koulutuskeskus Brahe
Lyhytkoulutukset ja tutkinnon osat
Lyhytkoulutukset on tarkoitettu sinulle, jos tavoitteenasi on hankkia lisäosaamista tai täydentävää osaamista ja työllistyä nopeasti. Lyhytkoulutuksissa voit hankkia osaamista työelämässä ja täydentää osaamista myös ammatillisissa tutkinnon osissa. Lyhytkoulutuksia toteutetaan erilaisissa oppimisympäristöissä, kuten verkossa, työpaikalla tai oppilaitoksessa tarpeen mukaan. Lyhytkoulutukset ovat aina sivutoimisia ja niitä voi tehdä myös työn ohessa. Koulutuksiin ilmoittaudutaan Wilmassa.
Lupa-ja korttikoulutukset
Lupa- ja korttikoulutukset ovat välttämättömiä monissa työtehtävissä toimimiselle. Ennen lupakortin suorittamista tulee tavallisesti osallistua koulutukseen, jonka päätteeksi pidetään testi, joka tulee suorittaa hyväksytysti. Lupa- ja korttikoulutuksiin voit ilmoittautua maksuttomasti, jos
-
olet työtön työnhakija, olet työkokeilussa tai palkkatukityössä Raahen kaupungilla.
Tutustu tarjontaan tästä. Kursseille ilmoittaudutaan Wilmassa kohdasta lyhytkoulutukset.
Hae koulutuksiin Wilman kautta
Uraohjaus
Uraohjaus on tarkoitettu sinulle, joka tarvitset tukea ja ohjausta jatko-opintoihin, työnhakuun, työpaikan löytämiseen tai alan vaihtamiseen. Uraohjauksessa neuvotaan ja ohjataan työnhaussa, esimerkiksi työhakemusten tai CV:n laatimisessa, sparrataan työhaastatteluun valmistautumisessa ja omien vahvuuksien tunnistamisessa. Uraohjaajat neuvovat myös yrittäjyyteen liittyvissä asioissa, esimerkiksi yrityksen perustamisessa ja liiketoiminnan suunnittelussa. Uraohjaajilta voi kysyä lisäksi neuvoa jatko-opintoihin hakeutumisessa, erilaisista lisä- ja täydennyskoulutuksista tai korkeakouluun hakeutumisesta.
Olemme tukena myös erilaisissa muutostilanteissa. Jos työsuhde on päättynyt esimerkiksi yt-neuvottelujen seurauksena, uraohjaajat toimivat tukena uuden urapolun suunnittelussa ja lisäosaamisen hankkimisessa.
Uraohjaamon palvelut
- Uravalmennus ja urasuunnittelun tukeminen
- CV- ja työnhakuklinikat
- Työelämävierailut, infotilaisuudet, ura- ja rekrytapahtumat
Brahe Luotsi -uraohjaamo sijaitsee Brahen Tervahovinkadun yksikössä (Tervahovinkatu 2, Raahe). Järjestämme tilaisuuksia ja tapahtumia kaikissa Brahen yksiköissä ja Teamsissa. Uraohjaajiin voi ottaa yhteyttä sähköpostilla, Whatsappilla tai tulemalla paikan päälle.
BraheLuotsi-uraohjaajat:
Noponen Eveliina, eveliina.noponen@brahe.fi, 040 663 8815
Leskelä Heli, heli.leskela@brahe.fi, 040 135 7199
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutus on käytännönläheistä koulutusta. Suurin osa opiskelusta ja oppimisesta tapahtuu työpaikalla käytännön töitä tehden. Opiskelija voi opiskella työpaikalla koko tutkinnon tai tutkinnon osia. Voit aloittaa oppisopimusopinnot joustavasti ympäri vuoden. Tiettyihin tutkintoihin tarjoamme koulutuksia, jotka toteutetaan ryhmämuotoisesti yhteisessä aikataulussa. Oppisopimuskoulutus on maksutonta. Oppisopimuskoulutuksessa voi opiskella myös palkkatuella. Ole yhteydessä ennen hakeutumista alueen työllisyydenhoidon asiantuntijoihin.
Oppisopimus perustuu työsopimukseen tai yrittäjyyteen ja edellyttää koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Oppisopimusjaksot voivat olla muutaman viikon pituisia lyhyitä jaksoja, joissa opitaan tutkinnon osan asioita, tai pidempiä usean tutkinnon osan kattavia jaksoja. Suunnitelmat ovat yksilöllisiä ja neuvoja suunnitteluun saa Brahen oppisopimustoimistosta.
Oppisopimus on käytännönläheinen tapa opiskella uusi ammatti, vaihtaa alaa, saada todistus osaamisesta, jatkaa loppuun kesken jääneet opinnot tai hankkia lisäkoulutusta. Se sopii 15 vuotta täyttäneille. Myös yrittäjä voi opiskella oppisopimuksella. Yrittäjän oppisopimuksessa suurin osa opinnoista suoritetaan omassa yrityksessä työskennellen ja opintoja täydennetään oppilaitoksessa tai verkossa opiskellen.
Oppisopimuskoulutukseen haetaan Wilmassa kohdasta oppisopimuskoulutus. Hakuvaiheessa tulee ilmoittaa työpaikan yhteystiedot.
Lisätietoja oppisopimustoimistosta:
Noponen Eveliina, eveliina.noponen@brahe.fi, 040 663 8815
Palkkatuki ja oppisopimuskoulus
TE-toimistot ja työllisyyden kuntakokeilut voivat myöntää organisaatioille palkkatukea työttömien työnhakijoiden palkkakustannuksiin. Tuen myöntäminen perustuu aina työttömän työnhakijan tilanteeseen ja TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun harkintaan. (Lähde: Työmarkkinatori)
- Työnantajana voit saada taloudellista tukea 50 prosenttia työntekijän palkkakustannuksista, kuitenkin korkeintaan 1 260 euroa kuukaudessa.
- Alentuneesti työkykyisen henkilön työllistämiseen voit saada tukea 70 prosenttia, kuitenkin korkeintaan 1 770 euroa kuukaudessa.
- Eräissä tilanteissa yhdistys, säätiö tai rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta voi saada palkkatukea 100 prosenttia palkkakustannuksista 65 prosentin työaikaan saakka, kuitenkin korkeintaan 2 020 euroa kuukaudessa.
- Henkilön, joka on täyttänyt 55 vuotta ja ollut 24 kuukautta työttömänä viimeisen 28 kuukauden aikana, työllistämiseen on mahdollista saada työllistämistukea. Tuki on 70 prosenttia työntekijän palkkakustannuksista, mutta korkeintaan 1 770 euroa kuukaudessa.
TE-toimisto tai työllisyyden kuntakokeilu voi myöntää palkkatukea toistaiseksi voimassa olevaan tai määräaikaiseen työsuhteeseen. Työsuhde ei saa alkaa ennen kuin tuen myöntämisestä on tehty päätös. Työsuhde voi olla kokoaikainen tai osa-aikainen. Huomioithan, että 55 vuotta täyttäneen työllistämistuen edellytyksenä on, että työtä on vähintään 25 tuntia viikossa. Nollatuntisopimukseen tai provisiopalkattuun työhön ei myönnetä palkkatukea.
Hae palkkatukea sähköisesti ennen työsuhteen alkamista työnantajan ja yrittäjän Oma asiointi -palvelun kautta. Hakemuksen voi jättää vain Suomi.fi-tunnistuksella valtuutettu henkilö. Jos palkkatukiaikana on tarkoitus opiskella oppisopimuksella, tulee henkilön hakeutua ensin opiskelijaksi Braheen jatkuvan haun kautta ja laadittu oppisopimus liitetään mukaan palkkatukihakemukseen. Kannattaa siis hyvissä ajoin olla yhteydessä oppisopimustoimistoon kun suunnittelee palkkatuen ja oppisopimuskoulutuksen yhdistämistä.
Lisätietoja oppisopimustoimistosta:
Noponen Eveliina, eveliina.noponen@brahe.fi, 040 663 8815
Lisätietoja Työmarkkinatorilta: Tietoa palkkatuesta työnantajalle - Lisätietoa palveluista - Työmarkkinatori
Rekrykoulutus
Rekrykoulutus on sinulle, jos määräaikainen työsuhteesi on päättymässä, olet työttömänä, lomautettuna tai välitilassa omalla työurallasi. Rekrytointiin tähtäävät koulutukset tarjoavat täydennystä osaamiseesi sekä työskentelyä sinulle valitussa työnantajayrityksessä. Rekrykoulutuksen tavoitteena on työllistyminen. Koulutukset järjestetään yhteistyössä paikallisten ELY-keskusten/Työllisyyspalvelujen kanssa.
Rekrytoivassa koulutuksessa yhdistyy tietopuolinen opetus oppilaitoksessa ja työpaikalla oppiminen koulutuksessa mukana olevassa yhteistyöyrityksessä. Koulutukset toteutetaan yhteistyössä sellaisten työnantajien kanssa, joilla on tarve rekrytoida lisää työntekijöitä. Tavoitteena onkin, että osallistujat saavat työnantajan tarvitseman ammattitaidon ja työllistyvät kyseessä olevan työnantajan palvelukseen koulutuksen päätyttyä. RekryKoulutukset on suunnattu työnhakijoille, jotka soveltuvat haussa olevan alan työhön ja ovat motivoituneita kouluttautumaan alalle.
Tarkemmat hakukriteerit löydät aina koulutusilmoituksesta. Lisätietoja rekrykoulutuksista tästä!
Muutosturvakoulutus
Uusi suunta työuralle irtisanomisen jälkeen? Tule mukaan muutosturvakoulutukseen. 55 vuotta täyttäneiden muutosturvakoulutus suunnitellaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Muutosturvakoulutus voi sisältää tietyn alan ja geneeristen taitojen opiskelua, kuten esimerkiksi tekoäly, myynti ja asiakaspalvelu, kielet tai yrittäjävalmiudet. Voit opiskella verkkosisältöjä omassa tahdissa, mutta myös opettajien henkilökohtaisella tuella ja opastuksella.
Muutosturvakoulutus on aina henkilökohtaisiin kehittämistarpeisiin suunniteltu kokonaisuus, joka sisältää alan ammattitaitoa kehittävää koulutusta, työpaikalla oppimista ja tarvittaessa myös henkilökohtaista uravalmennusta. Koulutuksen hankkii TE-toimisto tai ELY-keskus, ja se kestää enintään 6 kuukautta. Koulutus on ammatillisia valmiuksia lisäävää tai yritystoimintaa tukevaa koulutusta, ja sen tavoitteena on nopeuttaa uudelleen työllistymistä. Koulutuksen tulee ensisijaisesti vastata työnhakijan ammatillisia tavoitteita ja toiveita. Kukin voi valita koulutuksen sisällön ja kouluttajan itse.
Lue lisää muutosturvakoulutuksesta ja ehdoista täältä
Koulutuskokeilut ja tutustumiset koulutusaloille
Kun pohdit hakeutumista Braheen, voit tulla etukäteen vierailulle tutustumaan koulutusalaan ja opintoihin. Samalla kun tutustut Brahen oppimisympäristöihin ja seuraat opetusta, saat käytännön tietoa koulutusalasta sekä mahdollisista alan terveydentilavaatimuksista. Tutustumalla alaan etukäteen saat varmuutta oman alan valintaan. Tutustumiset ovat muutamasta tunnista yhteen päivään. Opinto-ohjaaja esittelee sinulle oppilaitosta ja kertoo koulutuksen sisällöistä ja hakeutumisesta. Tutustumisen jälkeen sinulla on mahdollisuus yksilöohjaukseen.
Koulutuskokeilun kesto on 1–10 päivää asiakkaan henkilökohtaisen palvelutarpeen perusteella, pääsääntöisesti kesto on 2–3 päivää. Koulutuskokeilu sopii juuri peruskoulun päättäneelle, työttömälle työhakijalle tai terveydellisistä syistä uudelleenkouluttautumista miettivälle. Lisätietoja koulutuskokeiluun hakeutumisesta saat yhteyshenkilöiltä.
"Palvelu sopii kaikille, jotka suunnittelevat opintojen aloittamista tai jatkamista"
Kysy lisää koulutuskokeilusta:
Nurmela Minna, erityisopettaja
minna.nurmela@brahe.fi, puh. 040 135 7191
Kysy lisää tutustumisesta koulutusaloille opinto-ohjaajilta:
Ruukin luonto-ja hevoskeskus
Kirsi Autio, puh. 040 140 7382, kirsi.autio@brahe.fi
Mediakeskus Lybecker sekä hius-ja kauneudenhoitoala
Sanna Holappa, puh. 040 135 7172, sanna.holappa@brahe.fi
Palvelualat ja TUVA (logistiikka, pintakäsittely Raahe, sisustus, verhoilu)
Mari Krook, puh. 0400 916 263, mari.krook@brahe.fi
Palvelualat ja tekniikan alat (labra, rakentaminen, sähkö, lvi, pintakäsittely Oulu)
Annukka Nuolimäki, puh. 040 135 9131, annukka.nuolimaki@brahe.fi
Palvelualat ja tekniikan alat (auto, metalli, kiinteistö, puhtaus, ravintola)
Liisa Vares, puh. 044 439 3458, liisa.vares@brahe.f