Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto, kuvallisen ilmaisun toteuttaja Video- ja valokuvaaja
Video- ja valokuvaajan opinnoissa kouluttaudut kuvausalan ammattilaiseksi. Opintojen sisältöjä ovat valokuvaus ja kuvankäsittely, videokuvaus sekä liikkuvan kuvan jälkituotanto. Opit kuvaamaan valokuvaus- ja videokameroilla sekä studiossa että vaihtelevissa olosuhteissa, valaisemaan kuvauskohteita erilaisissa ympäristöissä sekä käsittelemään kuvia ja videomateriaalia ammattimaisesti julkaisukanavat huomioiden. Perehdyt video- ja valokuvatuotannon ohjelmistoihin, kuvaus- ja äänitystekniikkaan, valaisimiin, kaiuttimiin sekä kuvaustuotantojen tuotantoprosesseihin. Voit valita yksilöllisesti omia tavoitteitasi tukevia tutkinnon osia.
Opiskelet meillä työelämälähtöisissä projekteissa. Ne voivat olla asiakastöitä ulkoisille asiakkaille tai koulutuskuntayhtymämme sisäisiin tarpeisiin. Osan opinnoista opiskelet koulutussopimuksella alan yrityksissä. Voit opiskella yrittäjyyttä osallistumalla NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan ja kehittämällä omia tuotteita tai palveluita. Teoriaa opit käytännön työtehtävien lomassa tietoiskuina ja työpajoina, joita järjestetään kulloistenkin projektien tarpeisiin. Koko opintojesi ajan rakennat omaa portfoliotasi, joka on käyntikorttisi työelämään.
Etenet opinnoissasi tutkinnon osa kerrallaan. Kun olet harjoitellut riittävästi tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksia käytännön projekteissa, osoitat osaamisesi näytössä – jälleen tekemällä käytännön työtehtäviä.
Opintojen jälkeen voit työllistyä esimerkiksi valokuvaamoihin, lehtitaloihin, video- ja tv-tuotantoyrityksiin, mainostoimistoihin tai yritysten markkinointiosastoille. Voit toimia myös yrittäjänä tai freelancerina.
Tutkinnon suorittaneella on yleinen jatko-opintokelpoisuus, eli valmistumisen jälkeen voit hakeutua jatko-opintoihin haluamallesi alalle ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.
Tutkinnon sisältö
Ammatillinen perustutkinto muodostuu 180 osaamispisteestä.
Pakollinen tutkinnon osa on media-alalla toimiminen (15 osp), jonka aikana perehdyt media-alan toimintaympäristöihin ja käytäntöihin sekä mediamateriaalien valmistamiseen.
Video- ja valokuvaajaksi opiskeleva suorittaa valokuvatuotanto (15 osp) sekä rakennetun valokuvan toteuttaminen (15 osp) tutkinnon osat, joissa opit laajasti valmistelemaan kuvauksia, käyttämään kuvausvälineitä sekä toimimaan tilaajalähtöisesti.
Voit rakentaa tutkintosi oman näköiseksi valinnaisista tutkinnon osista. Video- ja valokuvaajaksi opiskeleva voi löytää sopivia tutkinnon osia esimerkiksi seuraavista:
- monikameratuotannossa työskentely (15 osp)
- kuvajournalistinen työskentely (15 osp) tai
- studiotyöskentely ja valaisu (15 osp)
- kuvankäsittely (15 osp)
- liikkuva kuva valokuvatuotannossa (15 osp)
- mediamateriaalien tuottaminen markkinointiin (15 osp)
- audiovisuaalinen tuotanto (15 osp)
Laadit yhdessä vastuuopettajasi kanssa henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelman (HOKS), jota päivitetään opintojen edetessä. Opiskelet valinnaisia tutkinnon osia omien uratavoitteidesi mukaisesti.
Jos sinulla on ylioppilastutkinto tai aiempi ammatillinen perustutkinto, yhteisten tutkinnon osien osaaminen tunnustetaan pääasiallisesti aiemmista opinnoista. Et siis opiskele meillä esimerkiksi matematiikkaa tai kieliä, jos olet hankkinut osaamisen jo aiemmissa opinnoissasi.
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
- matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- yhteiskunta- ja työosaaminen
Valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet löytyvät täältä Ammatillisten perustutkintojen e-perusteet.
Ammatilliseen perustutkintoon kuuluu teoriaopintoja, yhteisten aineiden opiskelua sekä käytännön harjoittelua koulun opetustiloissa sekä työelämässä. Ammatillista osaamistasi harjaannutetaan monipuolisissa käytännön työtehtävissä asiakastöissä. Ammatillisen opintojen ohella voi suorittaa myös ylioppilastutkinnon.
Jatkokoulutus
Tutkinnon suorittamisen jälkeen voit hakeutua työelämään tai jatko-opiskelemaan. Perustutkinnon suoritettuasi sinulla on yleinen jatko-opintokelpoisuus. Voit siis hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Lisäksi voit kehittää osaamistasi työn ohessa esimerkiksi ammatillisen lisäkoulutuksen avulla.
Kansainvälisyys
Voit opiskella ulkomailla myös koulutus- tai oppisopimuksella. Saat kansainvälistä työkokemusta omalta alaltasi, parannat kielitaitoasi, opit elämään erilaisessa ympäristössä sekä tutustut vieraisiin kulttuureihin ja uusiin ihmisiin. Työnantajat arvostavat kansainvälistä työkokemusta ja taitoja työskennellä erilaisissa kulttuureissa.
Hakeminen
Koulutukseen voit hakea jatkuvassa haussa ympäri vuoden. Opinnot voit aloittaa joustavasti silloin kun sinulle sopii. Jos sinulla on aikaisempi lukio- tai ammatillinen tutkinto, voit valmistua meiltä jopa kahdessa vuodessa.
Yhteishaussa meille voi hakea opiskelemaan vuosittain helmi-maaliskuussa.
Hakeminen yhteishaussa tapahtuu osoitteessa opintopolku.fi.