Hyppää sisältöön

In English

Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoidon osaamisala Eläintenhoitaja

Koulutuspaikka: Siikajoki/Ruukki

Eläintenhoidon osaamisalan suorittanut eläintenhoitaja osaa hoitaa ja kasvattaa eläimiä erilaisissa eläintenhoitoalan yrityksissä. Hänellä on laajat perustiedot eläinten elintoiminnoista, ravitsemuksesta, terveydenhoidosta ja perinnöllisyydestä. Hän pystyy huolehtimaan erilaisten eläinten hyvinvoinnista ja tekemään eläinten hoitotyöt voimassa olevien säädösten ja asetusten mukaisesti. Hän osaa käyttää työssä tarvittavia koneita ja laitteita oikeilla työtavoilla, turvallisesti ja ympäristöystävällisesti. Eläintenhoitajan opinnoissa voit suuntautua tuotanto- ja/tai pieneläimiin (koiriin).

Eläintenhoitajalla on valmiudet perustaa eläintenhoitoalan yritys tai toimia eläintenhoitajana maatilalla, lomittajana, eläinkaupassa, löytöeläintalossa, kotieläinpuistossa, eläintarhassa, tutkimuslaitoksissa, eläinklinikoilla ja muissa eläinalan yrityksissä. Toimenkuvaan kuuluvat hoidettavien eläinten hyvinvoinnista huolehtimisen ja hoitotöiden lisäksi tilojen puhtaana- ja kunnossapitotehtävät sekä erilaiset asiakaspalvelutehtävät. Tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden muun muassa eläintenhoitajan ammattitutkintoon sekä luonnonvara- ja eläinlääketieteen alalle korkeakouluihin ja yliopistoihin.

Tutkinnon sisältö

Pakollisissa tutkinnon osissa pääset tutustumaan maatalousalan töihin, yrittäjyyteen sekä tuotanto- ja pieneläinten hoitamiseen ja hyvinvoinnista huolehtimiseen. Valinnaisilla opinnoilla voit valita opintoja tuotantoeläinten, pieneläinten ja/tai yrittäjyyden parista. Voit myös täydentää opintojasi ottamalla opintoja hevostalouden puolelta tai luonto- ja ympäristöalalta.

Tuotantoeläinsuuntautumisessa pääset opiskelujen aikana kouluttautumaan ja työskentelemään esimerkiksi maidontuotanto-, naudanlihatuotanto- tai lammastilalla ja valmistuttuasi sinulla on osaamista hoitaa ja kasvattaa tuotantoeläimiä erilaisissa eläinhoitoalan yrityksissä, kuten maatiloilla tai lomittajana.

Pieneläinsuuntautumisessa perehdymme tutkinnon perusteiden mukaan pieneläimiin, opintojen pääpainon ollessa koirassa, sen hoidossa ja hyvinvoinnista huolehtimisessa sekä kouluttamisessa. Voit valita myös opintoja oppiaksesi enemmän esimerkiksi kissan tai jyrsijöiden hoidosta ja hyvinvoinnista huolehtimisesta. Tavoitteena on, että voit opintojen jälkeen toimia yrittäjänä tai työllistyä alan työpaikkoihin, kuten eläinhoitolaan, kotieläinpihaan, löytöeläintaloon, eläinkauppaan/-tarvikeliikkeeseen tai koiran kouluttajaksi.

Valitessasi opintoihin paikallisen tutkinnon osan koiran käyttäytyminen ja koulutus, pääset opiskelemaan mm. koiran käyttäytymistä, kommunikointia, koiraurheilua, luonteen testausta, oppimisen lainalaisuuksia ja koiran kouluttamista. Opiskelijoilla on mahdollisuus saada projektikoira opintojen ajaksi koulutettavaksi tai voit kouluttaa omaa koiraasi käytännön tunneilla ja etäviikoilla. Koiran koolla, sukupuolella, rodulla tai iällä ei ole merkitystä. Jos et ole niin kiinnostunut koiran kouluttamisesta, mutta haluaisit oppia lisää mm. käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista, voit valita koiran hyvinvointi –tutkinnon osan.

Tutkinnon perusteisiin pääset tutustumaan täältä.

Opiskelu toteutetaan monimuoto-opintoina, jossa lähi-, verkko- ja itsenäisen opiskelun määrä vaihtelee tutkinnon osan mukaan. 

Jatkokoulutus

Tutkinnon suorittamisen jälkeen voit hakeutua työelämään tai jatko-opiskelemaan. Perustutkinnon suoritettuasi sinulla on yleinen jatko-opintokelpoisuus. Voit siis hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Lisäksi voit kehittää osaamistasi työn ohessa esimerkiksi ammatillisen lisäkoulutuksen avulla.

Kansainvälisyys

Voit opiskella ulkomailla myös koulutus- tai oppisopimuksella. Saat kansainvälistä työkokemusta omalta alaltasi, parannat kielitaitoasi, opit elämään erilaisessa ympäristössä sekä tutustut vieraisiin kulttuureihin ja uusiin ihmisiin. Työnantajat arvostavat kansainvälistä työkokemusta ja taitoja työskennellä erilaisissa kulttuureissa.

Hakeminen

Koulutukseen hakeutuminen jatkuvan haun kautta.

Valintaperusteet

Pääsykokeet koirapuolen hakijoille kesäkuun alussa. Valinnassa painotamme motivaatiota ja sitoutumista, soveltuvuutta alalle, suhtautumista eläimiin, halua itsensä kehittämiseen sekä alan tuntemusta. Kaikki hakijat kutsutaan pääsykokeisiin.

Tuotantoeläinpuolella ei ole pääsykokeita.

Jos hakijan äidinkieli ei ole suomi, päästäkseen eläintenhoitajaopiskelijaksi pitää todentaa suomen kielen osaaminen vähintään tasolla B1.1. Lue lisää kielitaidon arvionnista.

Kysy lisää!

Pajuvesa-Korkala Riikka

Pajuvesa-Korkala Riikka
Toimialapäällikkö

riikka.pajuvesa-korkala@brahe.fi

040 834 3404