Hyppää sisältöön

In English

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto Parturi, kampaaja, kosmetologi, kosmetiikkaneuvoja

Koulutuspaikka: Raahe

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon suorittaneilla on ammattitaito palvella asiakkaita sekä myydä hius- ja kauneudenhoitoalan tuotteita ja palveluja. Asiakaspalvelutaitojen lisäksi hyvä tuotetuntemus sekä työ- ja asiakasturvallisuudesta huolehtiminen ovat osaamisen ydintä.

Kampaajana voit suunnitella ja toteuttaa asiakkaalle hiusten- ja hiuspohjan hoitoja, hiustenleikkaus-, värjäys- ja kihartamiskäsittelyjä sekä kampauksia ja ehostuksia. Kampaajan työ sopii sinulle, joka haluat yhdistää työssäsi asiakaspalvelun, vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot, kädentaidot sekä esteettisen näkemyksen. Kampaajan työ edellyttää hyvää hahmotuskykyä, motoriikkaa ja oma-aloitteisuutta. Kampaajan ammatissa vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaidot ovat erityisen tärkeitä ominaisuuksia. Kampaajana voit työskennellä parturi-kampaamoissa työntekijänä tai yrittäjänä, hiusalan yrittäjänä, maahantuontiyrityksissä kouluttajana ja myyntiedustajan.

Parturin opinnoissa opiskelet asiakkaiden hiusten ja parran muotoilua sekä hoitoa erilaisten menetelmien, välineiden ja kosmeettisten aineiden avulla. Lisäksi parturi osaa suunnitella erilaisia tyylejä ja opastaa asiakasta parran, hiusten ja hiuspohjan kotihoidossa. Ammattitaitosi koostuu asiakaspalvelutaidoista, luovasta silmästä ja hyvistä käden taidoista. Parturina voit työskennellä parturi-kampaamoissa työntekijänä tai yrittäjänä, hiusalan yrittäjänä, maahantuontiyrityksissä kouluttajana ja myyntiedustajana.

Kosmetologina toimit ihonhoidon asiantuntijana. Kosmetologin opinnoissa opiskelet asiakkaiden kasvojen-, vartalon-, käsien- ja jalkojenhoitoja sekä ehostuksia. Opit suunnittelemaan, valitsemaan ja käyttämään erilaisia menetelmiä ja laitteita, sekä kosmeettisia aineita. Kosmetologina osaat ohjata ja neuvoa asiakkaita myös kotihoidossa ja kotihoitotuotteiden käytössä. Kosmetologina voit työskennellä kauneushoitoloissa työntekijänä tai yrittäjänä, kauneusalan yrittäjänä, kylpylöissä, apteekeissa, maahantuontiyrityksissä ja tavaratalojen kosmetiikkaosastoilla.

Kosmetiikkaneuvojana opit toimimaan tuote-esittelijänä, myymään ja markkinoimaan tuotteita ja palveluja sekä ohjaamaan asiakkaita ihon, hiusten ja kauneuden hoidossa. Opintojesi ydintä on erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa ja työyhteisön jäsenenä toimiminen. Kosmetiikkaneuvojana voit työskennellä hoito- ja myyntitehtävissä kauneushoitoloissa, kylpylöissä, apteekeissa, maahantuojilla ja tavarataloissa.

Hius- ja kauneudenhoitoalalla opiskelu ja työskentely tapahtuu asiakaslähtöisesti. Teoriaopinnot tukevat asiakastöissä tarvittavaa osaamista. Osan opinnoista voit opiskella koulutussopimuksella alan työpaikoilla. Voit opiskella myös yrittäjyyttä osallistumalla Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan ja kehittämällä omaa yritysideaasi. Pekkatorin hius- ja kauneushoitola on viihtyisä ja monipuolinen oppimisympäristö. Kun olet harjoitellut riittävästi tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksia käytännön tehtävissä, osoitat osaamisesi näytössä – jälleen tekemällä käytännön työtehtäviä.

Jos hakijan äidinkieli ei ole suomi, päästäkseen hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkintoon opiskelijaksi pitää todentaa suomen kielen osaaminen vähintään tasolla B1.1. Lue lisää kielitaidon arvionnista.

Tutkinnon sisältö

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp):

Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp

  • Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat määräytyvät osaamisalan mukaisesti 40-70 osp
  • Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat määräytyvät osaamisalan mukaisesti 75-105 osp
  • Valinnaisten ammatillisten tutkinnon osien (15 osp) tarjonta vaihtelee lukuvuosittain

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

  • viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Katso valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet e-perusteista.

Ammatilliseen perustutkintoon kuuluu teoriaopintoja, yhteisten aineiden opiskelua sekä käytännön harjoittelua koulun opetustiloissa sekä työelämässä. Ammatillista osaamistasi harjaannutetaan monipuolisissa käytännön työtehtävissä asiakastöissä. Ammatillisen opintojen ohella voi suorittaa myös ylioppilastutkinnon.

Jatkokoulutus

Tutkinnon suorittamisen jälkeen voit hakeutua työelämään tai jatko-opiskelemaan. Perustutkinnon suoritettuasi sinulla on yleinen jatko-opintokelpoisuus. Voit siis hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Lisäksi voit kehittää osaamistasi työn ohessa esimerkiksi ammatillisen lisäkoulutuksen avulla.

Kansainvälisyys

Voit opiskella ulkomailla myös koulutus- tai oppisopimuksella. Saat kansainvälistä työkokemusta omalta alaltasi, parannat kielitaitoasi, opit elämään erilaisessa ympäristössä sekä tutustut vieraisiin kulttuureihin ja uusiin ihmisiin. Työnantajat arvostavat kansainvälistä työkokemusta ja taitoja työskennellä erilaisissa kulttuureissa.

Kysy lisää!

Rautio Anu

Rautio Anu
lehtori, hiusala

anu.rautio@brahe.fi

040 135 7148

Eskelinen Tanja

Eskelinen Tanja
pt. tuntiopettaja, kauneudenhoitoala

tanja.eskelinen@brahe.fi

040 1357 165

Kansainvälisyysyhteyshenkilö, hius- ja kauneudenhoitoala
Rautio Sari

Rautio Sari
ammatillinen ohjaaja, hiusala

sari.rautio@brahe.fi

044 327 0168