Hyppää sisältöön

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA)

Onko oma ala vielä vähän mietinnässä etkä oikein tiedä mihin ammattiin haluat opiskella? Koulutuskeskus Brahen TUVA-koulutus (ent. VALMA) voisi olla sinulle sopiva valinta. Ammatilliseen tutkintokoulutukseen valmentava koulutus on hyvä paikka tutustua rauhassa ammatillisiin perustutkintoihin ja punnita eri vaihtoehtoja. Oman alan löytyessä TUVAssa on mahdollista suorittaa jo ammatillisia opintoja tai mahdollisuuksien mukaan siirtyä tutkintotavoitteiseen koulutukseen jo kesken lukuvuoden. Opinnot suunnitellaan opettajan kanssa omien tavoitteiden mukaan.TUVA-opinnot ovat Koulutuskeskus Brahessa Tervahovinkadun yksikössä. Opinnot kestävät enintään vuoden ja ovat laajuudeltaan 38 viikkoa. Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus on tarkoitettu oppivelvollisuusikäisille sekä muille vailla toisen asteen tutkintoa oleville oppijoille, jotka tarvitsevat valmentavaa koulutusta opintoihin ja uravalintaan.

TUVA-koulutus:

 • antaa lisävalmiuksia opiskella ammatillisessa tai lukiokoulutuksessa.
 • voit suorittaa ammatillisen perustutkinnon osia esim. yhteisiä tutkinnon osia tai suorittaa tiettyjä lukio-opintoja. Nämä opinnot luetaan hyväksi siirtyessäsi tutkinto- tai lukio-opiskelijaksi.
 • selkeyttää opiskelijan suunnitelmia jatko-opintojen ja työelämään liittyvien toiveiden ja tavoitteiden suhteen 
 • vahvistaa opiskelijan edellytyksiä suorittaa ammatillinen tutkinto

Koulutuksen aikana opiskelijan tavoitteena on tunnistaa omat vahvuutensa ja kiinnostuksen kohteensa ja rakentaa erilaisia vaihtoehtoja sekä toisen asteen opintoihin että työelämään. Opiskelijan yksilöllinen opintopolku rakennetaan opiskelijan tavoitteiden ja osaamistarpeiden mukaisesti (HOKS).

Seuraavan kevään yhteishaussa haetaan tutkintokoulutukseen tai oman urasuunnitelman mukaisesti. Kun suoritat TUVA-opintoja vähintään 19 viikkoa, saat yhteishaussa kuusi lisäpistettä.
Jos löydät oman alasi kesken vuoden, voit siirtyä opiskelemaan tutkintoon, mikäli ryhmässä on tilaa.

Opintojen rakenne

Kaikille yhteinen koulutuksen osa:

 • Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot (2-10 viikkoa)

Valinnaiset koulutuksen osat, joista opiskelija suorittaa vähintään kaksi:

 • Perustaitojen vahvistaminen (1-30 viikkoa)
 • Ammatillisen koulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen (1-30 viikkoa)
 • Lukiokoulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen (1-30 viikkoa)
 • Arjen taidot ja yhteiskunnallinen osallisuus (1-20 viikkoa)
 • Työelämätaidot ja työelämässä tapahtuva oppiminen (1-20 viikkoa)
 • Valinnaiset opinnot (1-10 viikkoa)

Lue lisää ePerusteet palvelussa

Yhteishaku

 • Hakuaika TUVAAn on 22.2.–22.3.2022. Saat tiedon valinnoista  kesäkuussa. Jos olet antanut s-postiosoitteesi hakulomakkeella, saat tulokset myös s-postiisi. 
 • Hakijat haastatellaan toukokuussa. Mikäli äidinkielesi on muu kuin suomi, opetuskielen eli suomen kielen taitosi selvitetään todistuksilla tai kielikokeella.

   

Haku TUVA-koulutukseen Opintopolussa

Jatkuva haku

Jatkuva haku TUVAAn on käynnissä läpi vuoden. Hae yhteishaun ulkopuolisena aikana Wilman kautta. TUVAsta voi kysellä vapaita opiskelupaikkoja myös puhelimitse. Opiskelun voit aloittaa heti kun olet varmistanut opiskelupaikkasi, tai voit sopia aloituksen itsellesi sopivaksi ajankohdaksi. Jos esim. tutkintoon johtavat opinnot keskeytyvät tai alavalinta osoittautuu vääräksi, voit hakea koulutukseen kesken vuoden. 

Jatkuva haku

Kysy lisää!

Nurmela Minna

Nurmela Minna
opettaja, erityisopettaja ja opinto-ohjaaja, TUVA

minna.nurmela@brahe.fi

040 135 7191