Hyppää sisältöön

Yhteishaku

Aloita polkusi kohti unelmiesi ammattia Koulutuskeskus Brahessa! Ammatillisen koulutuksen yhteishaku toteutetaan valtakunnallisesti. Hakuajat tiedotetaan tarkemmin sivuillamme hakuajan lähestyessä. 

Yhteishaussa hakevat peruskoulun tai lukion suorittaneet. Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, voit hakea opiskelemaan jatkuvassa haussa suoraan oppilaitokseen. Ulkomaisella todistuksella voit hakea yhteishaun harkintaan perustuvassa valinnassa.

Ammatillinen koulutus antaa jatko-opintokelpoisuuden. Perustutkinnon jälkeen voi hakea ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Ammatillista osaamista voi syventää myös ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon kautta.

Tutustu huoltajan ohjeeseen tästä

Yhteishaku Opintopolku-palvelussa

Hakuaika kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin on 23.2.- 7.4.2021. Opintopolku-palvelussa voit etsiä koulutuksia eri hakusanoilla. Täytä hakulomake huolellisesti ja valitse maksimissaan viisi hakukohdetta. Laita hakukohteet toivejärjestykseen ensisijaisesta aloittaen. Vuonna 2021 kaikkien hakujen valintojen tulokset julkaistaan hakijoille jo kesäkuussa. Yhteisten hakujen lisäksi hakijat voivat edelleen hakea vielä kesällä opiskelemaan jatkuvien hakujen kautta.  Yhteisillä hakuaikatauluilla valmistaudutaan oppivelvollisuuden laajentumiseen, jonka myötä haut on tarkoitus yhdistää vuonna 2022.

Hakuohje Opintopolku-palvelussa 

Tunnusten luominen ja Oma Opintopolku -palvelun käyttäminen

Oma Opintopolku on Opintopolun lisäpalvelu. Hakija kirjautuu palveluun Opintopolun etusivun linkin kautta. Hakijan ei pidä kirjautua Oma Opintopolku -palveluun hakulomakkeen täyttämistä varten. Hän voi kuitenkin myöhemmin kirjautua Omaan Opintopolkuun ja esimerkiksi seurata hakemuksensa etenemistä tai muokata sitä. Omaan Opintopolkuun voi kirjautua tunnistautumalla verkkopankkitunnuksin, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Omassa Opintopolussa hakija voi

  • lisätä ja poistaa hakutoiveita hakuaikana,
  • vaihtaa hakutoiveiden järjestystä yhteishaussa hakuaikana,
  • vastata hakutoiveisiin liittyviin kysymyksiin,
  • muokata hakutoiveisiin liittyvien kysymysten aiempia vastauksia,
  • muokata henkilötietoja myös hakuajan päätyttyä,
  • katsella omaa hakemusta ja tulostaa sen,
  • nähdä valintojen tulokset sekä
  • ottaa opiskelupaikan vastaan.

Yhteishaun opiskelijavalinnasta tiedottaminen

Tiedotamme opiskelijavalinnasta kirjeitse, missä ovat ohjeet opiskelupaikan vastaanottamiseen. Mikäli et saa yhteishaussa opiskelupaikkaa, Opetushallitus lähettää sinulle ohjauskirjeen, missä kerrotaan pistemäärä ja varasijat eri hakukohteisiin.

Muista, että jatkuvan haun kautta voit hakea suoraan oppilaitokseen ympäri vuoden, mikäli sinulla ei ole opiskelupaikkaa. Opintotoimistomme auttaa sinua kaikissa hakemiseen tai koulutusvalintoihin liittyvissä asioissa. 

Katso opintotoimiston yhteystiedot