Hyppää sisältöön

In English

Mediakeskus Lybeckerin kiehtova historia

Tänä päivänä Lybeckerin mediakeskuksena tunnettu on maamme vanhin suomenkielinen käsi- ja taideteollisuusoppilaitos. Opetusta on järjestetty meillä jo vuodesta 1844 alkaen. Lybeckerin mediakeskus kuuluu Koulutuskeskus Braheen. Lybecker sijaitsee Raahessa, 25 000 asukkaan merellisessä ja opiskelijamyönteisessä kulttuurikaupungissa.

Oppilaitoksen perustaja Sofia Lybecker o.s. Franzen (1816-1847) kuului varakkaaseen raahelaiseen kauppiassukuun. Hän oli kymmenvuotias, kun hänen äitinsä kuoli. Perinnöksi äiti jätti tyttärelleen merkittävän summan rahaa. Aikakauden säännösten mukaan hänellä ei ollut oikeutta käyttää rahojaan miten halusi, vaan naimattoman tyttären varojen käytöstä päätti isä ja avioliiton myötä päätäntävalta naisen omaisuudesta siirtyi puolisolle.

Sofia tiesi jo varhain kohteen perintörahoilleen. Hän halusi perustaa varattomille tytöille koulun, jossa he saisivat oppia lukemisesta, laskemisesta ja kirjoittamisesta sekä sellaisia kädentaitoja, joilla he voisivat ansaita elantonsa. Sofian ajatus oli rohkea ja edistyksellinen. Köyhien opettamista pidettiin hänen aikanaan ylipäätään turhana ajan haaskauksena.

Sofian isä suhtautui kouluhankkeeseen kielteisesti. Siksi Sofian piti löytää itselleen sulhanen, joka hyväksyisi hänen toiveensa koulun perustamisesta. Rikkaan perheen tyttärellä riitti kosijoita, mutta ei sellaisia, jotka olisivat suostuneet Sofian asettamaan ehtoon. Lopulta Sofia tapasi tanssiaisissa Raaheen vierailulle tulleen everstiluutnantti Georg Henrik Lybeckerin, joka suostui ajatukseen koulun perustamisesta.

Hääpäivänään 14. helmikuuta 1843 Sofia Franzen ja Georg Henrik Lybecker allekirjoittivat Lybeckerin tyttökoulun lahjoitus- ja perustamisasiakirjan. Sopimuksen mukaisesti koulu aloitti toimintansa tasan vuoden kuluttua.


Lue tästä Auli Kanasen vuonna 1993 kirjoittama historiakatsaus, joka valottaa Lybeckerin koulun historiaa.