Hyppää sisältöön

In English

Opetusmaatila

Opetusmaatilan tarkoituksena on tarjota opiskelijoille ajanmukainen ja laadukas paikka opetella käytännön eläintenhoidon ja viljelyn taitoja. Peltoviljelyn tavoitteena on hoitaa opetusmaatilan peltoja kestävällä tavalla niiden viljelykuntoa kehittäen ja ylläpitäen.

Lypsykarjatalouden tavoitteena on tuottaa ensiluokkaista maitoa taloudellisesti ja eläinten hyvinvoinnista huolehtien.

Peltoa koululla on viljelyksessä 66 ha. Pellon käyttö:

  • rehuviljaa n. 19 ha
  • kuivaheinää n. 33 ha
  • laidunta n. 10 ha
  • muut n. 4 ha

Tilalta löytyy töihin tarvittavaa koneistusta:

  • traktoreita: Valtra N 141, Valtra 6550 hitec, Valtra A92, Claas Arion 650 ja Valmet 655 metsävarusteilla
  • leikkuupuimuri Sampo-Rosenlew 2045 Ventus
  • kaivinkone JCB 160
  • pyöräkuormaaja JCB 312
  • viljan ja nurmen viljelyssä tarvittavat koneet ja heinänkorjuuketju kaikkine tarvittavine koneineen.

Hyvät huoltotilat koneille, joissa voidaan tehdä isommatkin huoltotyöt.

 

Opetusmaatilalla on:

  • 50 lypsylehmän pihattonavetta ja toiminnasta vastaavat ulkopuoliset yrittäjät.

Opetusmaatilan navetta on rakennettu vuonna 2005. Opetusnavetassa on tilat n. 50 lypsylehmälle ja 15 vasikalle. Opiskelijoiden rakentamassa kylmäpihatossa ovat ummessa olevat lehmät ja osastolle mahtuu 10 lehmää. Hiehot ovat opetusnavetan toiminnasta vastaavien yrittäjien omassa navetassa. Koulun navettarakennuksen kerrosala on 1160 m³. Rakennuksen harjakorkeus on yhdeksässä metrissä. Rakennuksessa on myös rehunvarastointitila sekä yläkerrassa luokkahuone, josta voi seurata alapuolisen lypsyaseman ja opetusnavetan tapahtumia. Navetan yhteydessä on laakasiilot säilörehun varastointia varten ja 1600 m³:n lietesäiliö. Navetassa on 2 x 4 -paikkainen, kalanruotomallinen lypsyasema. Lypsimissä on automaattiset irroittimet sekä virtaukseen perustuva maidon mittaustekniikka. Lypsimiin voidaan ohjelmoida myös lehmäkohtainen lypsyohjelma hieronta- ja stimulointiominaisuuksilla.

Ruokinnassa lehmät saavat seosrehua vapaasti. Rehu jaetaan ruokintapöydälle kiskoruokkijalla neljä kertaa päivässä. Eläinten hyvinvoinnista on pyritty huolehtimaan parsipetien avulla, mitkä ovat asennettu niin lehmille kuin hiehoillekin. Lehmät ulkoilevat talvella ja kesällä, hiehot laiduntavat kesäisin.

Keskituotos on tällä hetkellä 9 800 kg (energiakorjattu maitotuotos yli 10 400 kg), valkuais- % on 3,68 ja rasva- % on 4,8. 12 kk keskimääräinen solupitoisuus on n. 82 000 kpl/ml. Koulun lypsykarja on pääosin rodultaan ayrshireä, lisäksi löytyy holsteinlehmiä.

Opetusnavetan toiminnasta vastaavat yrittäjät

Eveliina Rantala puh. 050 0474 836 ja Marko Rantala puh. 044 5585 136