Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, tuotantotekniikan osaamisala Koneistaja, levyseppähitsaaja
Metallialan ammattilaisia tarvitaan monilla erilaisilla teollisuuden aloilla tuotteiden valmistajina, erilaisten koneiden ja laitteiden asentajina ja kunnossapitohenkilöstönä. Työmarkkinoilla on pulaa alan osaajista eli erinomaiset työnäkymät!
Koneistaja
Koneistaja osaa työstämällä valmistaa koneiden osia ja muita työpiirustuksien mukaisia kappaleita hyödyntäen automaattisia työstökoneita. Hän osaa suunnitella valmistuksen eri työvaiheiden keskinäisen järjestyksen sekä käyttää alan materiaaleja, koneita- ja laitteita sekä menetelmiä työn kannalta tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Koneistaja vastaa myös valmistamansa tuotteen laadusta, käyttämiensä koneiden oikeista säädöistä ja toiminnasta. Hän osaa ohjelmoida CNC- työstökonetta ja käyttää sitä valmistukseen.
Kenelle koulutus sopii?
Tutkinnon kohderyhmänä ovat metallialan ammattia uutena ammattina tai ilman alan aikaisempaa koulutusta opiskelevat. Henkilö, jolla on laaja ja monipuolinen ammatillinen osaaminen, voi osoittaa ammattitaitonsa näytöissä osallistumatta koulutukseen.
Jos hakijan äidinkieli ei ole suomi, kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto-opiskelijaksi päästäkseen pitää todentaa suomen kielen osaaminen vähintään tasolla B1.1. Lue lisää kielitaidon arvionnista.
Kone- ja metalliala on voimakkaasti kansainvälistyvä ja tuotteista suurin osa menee ulkomaan vientiin. Alan opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa osa työpaikalla oppimisesta ulkomailla. Metallialan opiskelijoita on ollut vaihdossa mm. Maltalla, Saksassa, Unkarissa ja Sloveniassa.
Tutkinnon sisältö
Kaikki perustutkinnot ovat laajuudeltaan 180 osaamispistettä.
Koneistaja
Pakolliset tutkinnon osat
- Valmistustyötehtävässä toimiminen 25 osp
- Asennus- ja automaatiotyöt 10 osp
- Koneistus 30 osp
Valinnaisia tutkinnon osia mm.
- Konepajamittaukset 20 osp
- CNC-sorvaus 20 osp
- CNC-jyrsintä 20 osp
Lue lisää tutkinnosta ePerusteissa
Jatkokoulutus
Tutkinnon suorittamisen jälkeen voit hakeutua työelämään tai jatko-opiskelemaan. Perustutkinnon suoritettuasi sinulla on yleinen jatko-opintokelpoisuus. Voit siis hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Lisäksi voit kehittää osaamistasi työn ohessa esimerkiksi ammatillisen lisäkoulutuksen avulla.
Kansainvälisyys
Voit opiskella ulkomailla myös koulutus- tai oppisopimuksella. Saat kansainvälistä työkokemusta omalta alaltasi, parannat kielitaitoasi, opit elämään erilaisessa ympäristössä sekä tutustut vieraisiin kulttuureihin ja uusiin ihmisiin. Työnantajat arvostavat kansainvälistä työkokemusta ja taitoja työskennellä erilaisissa kulttuureissa.
Lisätietoa
- Opinnot voi suorittaa oppilaitoksessa tai koulutus- tai oppisopimuksella alan työpaikoilla.
- Opetukseen voi sisältyä myös verkossa tehtäviä opintoja.
- Alasta kiinnostunut voi tulla tutustumaan alan opetukseen, yhteydenotot suoraan alan opettajiin.
- Opetus sisältää teoriaa, käytännön harjoitustöitä sekä asiakastöitä.