Hyppää sisältöön

In English

Kansainvälisyys

Kansainvälisyys on osa Koulutuskeskus Brahen arkea. Tavoitteena on kouluttaa ammattilaisia, joilla on hyvän ammattitaidon lisäksi valmiudet toimia kansainvälisessä ympäristössä. Toiminta sisältää opiskelija- ja asiantuntijaliikkuvuutta, projektitoimintaa sekä kieli- ja kulttuuriopintoja. Jokaisen opiskelijan on mahdollista hakea kansainväliseen vaihtoon!Kansainvälisty Brahessa -esite 

Työpaikalla opiskelu ulkomailla

Opintojesi aikana sinulla on mahdollista lähteä kansainväliselle jaksolle ulkomaille. Ulkomailla opintoja voi tehdä työpaikalla tai koululla. Suurin osa jaksoista on työpaikalla järjestettävän koulutuksen jaksoja, eli oman alan työpaikalla työskentelyä kansainvälisessä yrityksessä. Kansainvälinen jakso rahoitetaan apurahalla. Brahella on käytössään EU:n Erasmus+ apurahoja.

Työnantajat arvostavat kansainvälistä työkokemusta ja taitoja työskennellä erilaisissa kulttuureissa. Vaihtojaksolla saat kansainvälistä työkokemusta omalta alaltasi, parannat kielitaitoasi, opit elämään erilaisessa ympäristössä sekä tutustut vieraisiin kulttuureihin ja uusiin ihmisiin.

Vaihtoon hakeminen

Kansainväliselle jaksolle haetaan hakemuksella. Hakemus kannattaa jättää hyvissä ajoin ennen suunniteltua vaihtoajankohtaa. Siihen vaaditaan vastuuopettajan puolto. Vaatimuksena on myös täysi-ikäisyys ja se, että opinnot ovat edenneet HOKSin mukaan. Täytä hakemuskaavake. Kaavake palautetaan vastuuopettajalle lausuntoa varten.

Lataa tästä hakemuskaavake 

Kv-jakso kestää yleensä muutamasta viikosta kolmeen kuukauteen. Mahdollisia kohteita on eri puolilla Eurooppaa. Brahella on pieni määrä apurahoja myös Euroopan ulkopuolisiin vaihtoihin, jotka myönnetään tapauskohtaisesti. 

Näin hakeudut kansainväliselle vaihtojaksolle

1. Keskustele vaihdosta vastuuopettajasi kanssa. Joka vuosi huhtikuussa on myös mahdollisuus osallistua kv-infoon.

2. Täytä hakemuslomake ja palauta se vastuuopettajallesi lausuntoa varten. Tee hakemus hyvissä ajoin, viimeistään 3 kk ennen vaihtojaksoa. Kun vastuuopettajasi on puoltanut hakemusta, toimita hakemus kv-toimistoon.

3. Tässä vaiheessa kv-toimisto lisää sinut It's Learning -kurssialustalle kansainvälisyys-kurssille, jossa on ohjeita ja palautuskansioita vaihtoa varten laadittaville dokumenteille.

4.  Käynnistä kv-valmentautuminen. Sovi asiasta kv-toimistossa. Valmennukset tapahtuvat osin It's Learning -ympäristössä. Voit tehdä It's Learningin valmentautumistehtäviä jo ennen kuin vaihtokohde on selvillä.

5. Laadi CV ja motivaatiokirje englannin kielellä. Luovilla aloilla myös portfolio on tarpeen. Palautus It's Learning -alustalle. 

6. Sitoumuslomakkeen täyttäminen. Sitoumuslomake on virallinen kv-vaihtojaksoa koskeva sopimusasiakirja, jossa sitoudut noudattamaan vaihtoon kuuluvia velvoitteita. Tämän dokumentin palauttamisen jälkeen alkaa varsinainen kohdemaan ja paikan etsintä.

7. Paikan löydyttyä HOKSin päivitys ja Learning/Training Agreement vastuuopettajan kanssa.

8. Hanki passi ja eurooppalainen sairaanhoitokortti. Käy terveydenhoitajalla tarkistuttamassa rokotustesi voimassaolo.

9. Apurahasopimus kv-toimiston kanssa. Kv-toimisto laskee tarkat määrät apurahasopimukseen, kun vaihtokohde ja vaihdon pituus on selvinnyt. Oppilaitoksen tuki kattaa matkat Suomesta kotipaikkakunnalta kohteeseen ja takaisin, pakolliset paikallisliikennekulut kotimaassa ja ulkomailla, majoituksen, ulkomaan ylläpitokorvauksen ja vakuutuksen. 

10. Majoitus- ja matkalippujen hankkiminen kv-toimiston kanssa. Kv-toimisto hoitaa myös vakuutukset kanssasi kuntoon (tarkista vakuutussumma kv-toimiston kanssa, jos mukanasi on esim. valokuvauskalustoa).

11. Hae opintotukea vaihtojakson ajaksi. Jos saat Kelasta opintotukea, saat sitä myös ulkomailla olosi aikana. Joissain tilanteissa opiskelija voi saada korotettua opintotukea ulkomaille. Jokainen opiskelija on velvollinen itse selvittämään tukensa ulkomaan jakson ajalta.

12. Tee It's Learningin kv-valmennustehtävät.

13. Vaihtoon lähtiessäsi sinulla on mahdollisuus ennen lähtöä OLS-kielitestiin. Saat samalla käyttöösi kieltenoppimisalustan, joka on käytössäsi 3 vuotta testin tekemisestä.

14. Tuliaiset ja esitteet koululta vaihtokohteeseen vietäväksi. Nämä saat kv-toimistosta.

15. Ennen lähtöä sovi yhteydenpidosta vaihdon aikana vastuuopettajasi kanssa. 

​​​

16. Blogin/matkaraportin kirjoittaminen. Blogi tai matkaraportti voi olla myös videon muodossa.

17. Mahdollinen näytön arviointi (sovi vastuuopettajan kanssa)

18. Arviointilomakkeiden ja Europassin täyttäminen vaihtokohteessa. Saat tarvittavat lomakkeet koululta. Europassi on virallinen todistus kv-vaihtojaksosta. On tärkeää, että Europassiin täytetään vaihdon aikana karttunut osaaminen ja se allekirjoitetaan ja leimataan kohdemaassa ennen paluuta Suomeen. Sinun velvollisuutesi on vaihdon aikana täyttää dokumenttiin kuvaukset hankitusta osaamisesta ja tarkistuttaa ne paikallisen ohjaajasi kanssa. Lisäksi sinun on huolehdittava, että saat dokumenttiin leimat vastaanottavalta taholta.​​​​​

19. Matkan jälkeen toimita vaihdon aikana täytetty Europass Mobility -dokumentti kv-koordinaattorillesi. Hän allekirjoittaa ja leimaa sen oppilaitoksen puolesta. Näin siitä tulee sinulle virallinen todistus siitä, että olet suorittanut osan ammatillisista opinnoistasi ulkomailla. Pidä Europassi tallessa, se on todistuksen arvoinen dokumentti.

20. Palauteraportti viralliseen tietokantaan. Saat linkin sähköpostiisi. Loppuosa apurahasta maksetaan, kun olet täyttänyt raportin ja palauttanut kaikki asiakirjat kv-toimistoon.

21. Kokemusten jakaminen ja kv-tutorointi. Kokemuksia vaihdosta voi jakaa esimerkiksi koulun kansainvälisyyspäivässä, kv-blogissa ja some-kanavissa sekä omassa opiskeluyhteisössä. Ehkä sinä olet se, joka antaa jollekin toisellekin kipinän lähteä ulkomaille!

 

KV-blogi

Tutustu opiskelijoiden, henkilökunnan ja vaihto-opiskelijoiden tarinoihin blogissa.

Rengastöitä Saksassa
10.12.2024

Rengastöitä Saksassa

Autoalan opiskelijan Mikon raportti rengastöistä Saksassa.
Lue
Matkaraportti Granadasta
28.10.2024

Matkaraportti Granadasta

Roosa Kuusiratin matkaraportti Granadasta. Työpaikka oli lasten taidekoulu EducaConArte, joka…
Lue
Vaihtojakso Granadassa
18.10.2024

Vaihtojakso Granadassa

Päiväkirja kuukauden mittaiselta vaihtojaksolta. Työpaikka oli M.E.P. Europrojects Granada ja…
Lue

Katso kaikki blogit

Erasmus + ammatillinen koulutus -esittelyvideo

Katso esittelyvideo tästä

Erasmus+ ohjelmaesite

Lue Erasmus+ -ohjelmaesite

 

Passi:
Passin hakeminen

Hae muutos Kelalta opintotukeen tarvittaessa:
Opintotuki ulkomaille (Kela)

Eurooppalainen sairaanhoitokortti:
Kelakortti

 

Kysy lisää!

Hannus Ari

Hannus Ari
lehtori, kv-koordinaattori, erityisopettaja

ari.hannus@brahe.fi

040 135 7109

Kuusirati Niina

Kuusirati Niina
toimistosihteeri, hankkeet/kansainvälisyys

niina.kuusirati@brahe.fi

040 840 3717