Hyppää sisältöön

In English

16.5.2024
Anna Porola,

Jobshadowing – McCape’s Training Stable Braedstrup Tanska

Tanskan jobshadowing-matka alkoi Oulun lentokentältä kohti Helsinkiä.

Lähtöpäivä 9.5.2024 torstai

Minulla oli Helsingissä pitempi vaihtoaika 2,5 h, jota suosittelen opiskelijoille, varsinkin jos lähtee reissuun ensimmäisiä kertoja itsekseen. Lennot itsessään olivat nopeita Oulu-Helsinki 1h 5min ja Helsingistä Tanskan Billundiin vain 1h 30min. Tanskan päädyssä tilan omistaja Jonna oli vastassa, ja pienellä lentokentällä oli erittäin helppoa ja nopeaa saada laukut ruumasta sekä päästä ulosmenoaulaan. Jatkoimme autolla kohti Braedstrupin pientä kaupunkia 45 min.

McCape’s Stable on aivan Braedstrupin keskustan kyljessä. Kävellen pääsee ruokakauppaan, apteekkiin jne. Harjoittelijoille tilalla on oma todella kiva asunto ja tarpeen tullen voi yöpyä isossa hienossa hevosrekassa, josta löytyy kaikki tarvittava.

Hevosia tilalla on reilu 50, joista suurin osa on asiakkailla treenissä ja kilpahevosia. Tilan toiminta on keskittynyt lännenratsastukseen, mutta täällä on käytössä paljon englantilaisia varusteita esim.terapia ryhmillä sekä säännöllisiin koulutunteihin. Tilan toiminta on todella monipuolista, terapiatunnit pyörivät säännöllisesti kaksi kertaa viikossa, joita ohjaa Rolf, fysioterapeutti, sekä puolen kymmentä avustajaa. Pääsin heti seuraavana päivänä mukaan avustamaan ryhmää ja työparini oli vanhempi russponi.

Tila tarjoaa asiakkailleen mm. valmennusta, hevosten koulutusta, sisäänratsastusta, vesikuntoutusta, täysylläpitotallipaikkoja, ratsastustunteja, myyntikonsultaatiota. Tilalla on siitosoreja ja tammoja, sekä myyntihevosia.

McCapes 200 neliön hevosvarustekaupasta löytyy kaikkea – englantilaiseen ratsastukseen aina western-puolelle. Jonnalla on itsellään erittäin vahva englantilainen tausta, joka näkyy myös liikkeen valikoimassa.

Paikka on erittäin hyvä mixaus vähän kaikkea, jolloinka harjoittelija pääsee kokemaan ja tutustumaan eri osa-alueisiin mainiosti.

Työntekijöitä tilalla on 5-7 sekä pidemmässä harjoittelussa tällä hetkellä 3 opiskelijaa. Opiskelijat ovat viihtyneet täällä hyvin ja suorittavat equine business management -tutkintoa, joka kestää 3-4 vuotta.

Erityisen mukava on nähdä, kuinka työntekijät ja opiskelijat ovat hymyssä suin töissään ja yhteisön tuki ja henki on vahvaa sekä positiivista – täällä ei kukaan jää yksin. Ruokaillaan yhdessä, tilan omistajat huolehtivat harjoittelijoille yhteisen aamupalan, lounaan ja ilmapiiri on tekeväistä mutta rentoa.

ratsailla

Matkan puoliväli 12.5.2024 sunnuntai

Ensimmäiset päivät ovat menneet koulutuksessa olevien hevosten treenaamisessa, kilpahevosten liikutuksessa. Jonna hoitaa koulutukset itse suurilta osin yhdessä assistenttitreenarinsa Rikken kanssa, johon olen päässyt myös mukaan. Eilen ja tänään ratsastin kolme hevosta ja groomasin useita, pesin, leititin. Olen päässyt tutustumaan toimintaan todella hyvin ja seuraavat neljä päivää lupaa paljon ratsastusta, valmentautumista, tilan työtapoihin tutustumista sekä maanantaina pääsen olemaan apulaismyyjänä hevosvarusteliikkeessä myös.

Keli on ollut mainio verraten Pohjoisen Suomen +5 täällä päästiin eilen +22 asteeseen ja auringossa ulkokentillä oli mainiota työskennellä, vaikka kuumahan siinä tulikin. Kunnon talveahan täällä ei juuri olekaan, kuulemma muutamana päivänä koko talvena oli lunta, muuten vesisadetta vain.

Eläinlääkäri vieraili maanantaina tilalla ja puolipäivää hurahtikin nopeasti avustaen ja hakien hevosia rokotuksille, tarkastuksille ja ruunauksiin. On ilmiselvää, että hevoset huolehditaan erittäin ammattitaitoisesti ja yksilöinä. Kaikki hevoset pääsevät ulos päivittäin isoihin laitumiin ja esim. heinä on ensiluokkaista.

Tilan yksi hienoimmista erikoisuuksista on vesikävelytyskone. Kaikki treenihevoset pääsevät vesitreeniin pari krt/vk. Jonnan apulaistreenari Rikke hoitaa vesiterapian/treenin hevosille. Oli mahtava nähdä, kuinka rauhassa opetettiin uusia hevosia koneeseen useita kertoja ensin ilman vettä. Konkarihevoset porskuttivat koneessa innoissaan ja selkeästi nauttivat viileästä vedestä lämpimällä säällä.

Toiminta on todella aktiivista ja jokaisella on omat työalueet ja tehtävät selkeästi hallussa.
Paikat pidetään siisteinä, mutta liikaa ei nipoteta siltikään, vaan hommat luistaa omalla painollaan helpon näköisesti.

Tilalla on myös suomalaisen kilparatsastajan Jaana Ventuksen ja Maia Vidgrenin uudet hevoset treenissä ja valmistautumassa kisoihin. Jaana asuu itse Tanskassa ja on ollut Jonnan asiakas jo pitkään. Ehdin nähdä Jaanaa myös ja hän oli todella tyytyväinen kaikkeen ja toivotti myös harjoittelijat lämpimästi tervetulleiksi.

Selvää on, että paikka on 10+ paikka hevospuolen harjoitteluun ja tilan omistajat Jonna sekä miehensä Rolf ovat molemmat erinomaisia esimerkkejä, kuinka hommat pitää pyöriä. Aivan mahtaviin ihmisiin sai tutustua ja luoda suhteita jatkoon. Haastateltuani opiskelijoit ja työntekijöitä kaikkien viesti oli sama – viihtyvät, rakastavat työtään tilalla ja ovat kuin isoa hevosperhettä.

hevosalan työt​​​​​​​

Kotimatkalle 15.5.2024 keskiviikko

Kotimatka alkoi keskiviikkona puolilta päivin, kun Jonna lähti viemään minut Billundin lentokentälle. Lentokenttä on todella selkeä ja aulassa oli useita virkailijoita heti auttamassa ja neuvomassa. Lähtöselvitys ja turvatarkastus sujui nopeasti, olin kentällä n. 1,5 h aikaisemmin ja ehdin syödäkin ennen koneeseen nousua. Kannattaa käydä lentokentän yläkerran Budha Boul ravintolassa – ruoka oli erinomaista.

Helsingissä on n. 3h odotus Oulun koneeseen, mutta kannattaa ottaa pitempi vaihto, ettei tarvitse hermoilla, mikäli on koneet myöhässä tms. Nyt matkalla kotia kohti, Oulussa perillä klo. 21.30.

Iso suositus siis McCape’s Training Stable, kannattaa lähteä harjoitteluun ehdottomasti!
Jonnalle & Rolf & koko väki iso kiitos vieraanvaraisuudestanne ja niin hyvästä fiiliksestä, että tarvitsee päästä itsekin uudestaan. Kontaktien luominen on todella tärkeä osa opettajan työtä ja on upeaa voida solmia Brahelle tällaisia yhteistyökumppaneita.

Kiitos Brahe – pysytään edellä ja ekoina!

Jobshadowing-terkuin,
Anna Porola