Hyppää sisältöön

In English

26.5.2024
Alisa, Amanda, Juuso ja Suvi sekä Kati Kangas, Saara Holappa ja Maili Ahola,

Matkaraportti Sisiliasta

Kaksi viikkoa ryhmävaihdossa Sisiliassa San Cataldossa. Tutustumista Istituto Statale d' Arte F. Juvara -taidekouluun.

Ryhmäkuva Sisiliasta

11.5. Lauantai/Alisa

Lauantaina lähdimme Suvin kanssa kello kahdelta yhdessä taksilla suuntaamaan Oulun lentokentälle, jossa tapasimme loput porukastamme. Sitten se oli vain pyhiinvaellus koneesta koneeseen ja olimme pitkän ajan jälkeen Cataniassa. Käyntimme Cataniasta San cCtaldoon oli vähän erikoinen heidän ajotavan takia, muun muassa järkyttävää kaahaamista ja eletään niinkuin liikennesäännöt olisivat valinnaisia. Olimme lopun illan niin uupuneita, että aloimme vain nukkumaan.

12.5. Sunnuntai/Amanda

Sunnuntai oli meidän ensimmäinen päivä. Heräiltiin ja lähettiin oppaamme Giulian matkassa aamupalapaikalle. Ihasteltiin maisemia samalla. Saatiin tilattua aamupala. Sitten kierrettiin hieman kaupunkia Giulian opastamana. Loppupäivä olikin vapaata ja suunnattiin kaupalle parin kilometrin päähän. Ostettiin ruokaa varalle. Sen jälkeen mentiin syömään Happy Food -ravintolaan. Ilta sitten muistaakseni hengailtiin hostellissa.

13.5. Maanantai/Juuso

Today, after waking up, we first went to the café where we had our breakfast. We all had some croissants because they were one of the only normal salty things we could eat for breakfast. After breakfast, we all walked to the art school of Manzoni Juvara, where we would get a tour of the school. It was quite an experience, and we met a lot of nice new people during the tour. I started to make some shirt patterns just for practice. After that, the rest of the day was free, and we had lunch at Happy Food, where the food was delicious. The rest of the day was just spent walking around the city and getting to know the places better.

14.5. Tiistai/Suvi

Ekan viikon tiistaipäivä oli vähän väsyneempi päivä aluksi ,mutta loppupäivänä oli paljon virkeämpi olo. Kävimme tapaamassa pormestarin aamulla, sen jälkeen menimme 3d-tulostustoimistolle, jossa kuulimme minkälaista hänen työnsä on, ja suunnittelimme Hattivatti-avaimenperät. Juuso myös suunnitteli itselleen ristin ja Allu halusi Karvisen. Tämän jälkeen menimme lounaalle Happy Foodiin, jossa söimme hyvin. Ruoka oli tosi täyttävää, niin en syönyt kaikkea. Tämän jälkeen istuimme iltaa Giulian ja parin hänen kaverinsa kanssa, jonka jälkeen söimme pitsaa läheisestä pizzeriasta.

15.5. Keskiviikko/Kati

Keskiviikkona olimme Juvanin koululla, ja opiskelijat jakaantuivat kahteen ryhmään. Osa oli fashion design -puolella, eli vaatetusalalla, tekemässä tekstiiliprinttejä, ja Amandan kanssa kokeilimme savenvalantaa. Saimme tehtyä suloisen savikissan. Koulun henkilökunta on erittäin mukavaa, ja opiskelijat ovat erittäin puheliaita, avuliaita, ja mukavia avustajia koulun esittelyssä ja neuvoivat meitä tehtävien kanssa.

Koulun jälkeen kävimme Happy Foodissa lounastelemassa, ja pidimme kevyen lepotauon. Illalla innostuimme vielä käymään kaupoilla, koska Italiassa myymälät avautuvat uudestaan pienen siestan jälkeen.

16.5. Torstai/Alisa

Perusaamu ja sitten menoksi. Menimme ensin "Scala dei turchiin" jossa oli kaunis 'puisto' jossa oli historiallisia vanhoja raunioita ja kivikaiverruksia ja ihanaa kasvustoa. Ihasteltiin paljon liskoja, joita vilahteli ohi, sekä vuohia. Menimme käymään myös "San Leone" -rannalla, joka oli upea ja mahtavia vanhoja muodostelma sielläkin. Farm Cultural Park oli hyvin ihana niin sanottu master piece. Paikka vanhasta kaupungista joka oli pyhitetty taiteelle.

17.5. Perjantai/Amanda

Syötiin aamupala samassa paikassa kun ennenkin. Sen jälkeen lähdettiin Giulian ja hänen kumppaninsa kyydissä jonkilaiseen kevään taidetapahtumaan koululle menemisen sijaan. Siellä oli todella hienoja taideteoksia, ja nuoria istui ruoholla maalaamassa. Tapasimme siellä myös kavereita koulusta. Tunnelma oli pirteä ja iloinen. Kuitenkin, aurinko paistoi polttavasti, ja siellä ei näyttänyt olevan paljon tekemistä, sekä ihmisiä oli paljon, joten itsellä ei ollut ihan parasta aikaa.

Sen jälkeen mentiin hostellille ja levättiin hetki. Sitten lähdettiin autolla rannalle San Leonessa. Rannalla oli tosi kaunista ja rauhallista. Pidin siitä, ettei siellä ollut paljon ihmisiä, pystyi rentoutumaan paremmin. Kati kävi uimassa ja itse käveleskelin rantavedessä. Se oli todella rentouttavaa, kastuin tosin vähän, mutta se ei haitannut. Löysin myös paljon simpukoita ja hienoja kiviä. Syötiin ravintolassa nimeltä OceanoMare. Siellä oli erittäin hyvää ruokaa ja hyvä palvelu Lähdettiin autolla takaisin hostellille ja levättiin siellä loppupäivä.

18.5. Lauantai/Juuso

Like every day, we woke up and walked to our chosen café where we ordered the usual croissants for breakfast. After breakfast, we had a tour around the city of Caltanissetta. The tour guide showed us around the city, and we visited many places, including lots of beautiful churches. In one of these churches, I met a priest called Father Joosef. I talked to him about how I'm also a Christian and how it was an honor to meet a real priest. I even showed him my own crucifix that I 3D-printed and designed myself. After showing him the crucifix, he asked me if I wanted him to bless me and the crucifix, to which I instantly answered yes. After that, I thanked him, and we took a selfie that I will never forget.

During the rest of the tour, we visited some other interesting places, such as a cool and chilling dungeon below one of the churches that had real human remains and bones behind glass walls. It was surely a thrilling experience. After taking lots of pictures and as the tour came to an end, we said our goodbyes and returned to San Cataldo and back to our hostel where we rested for the remainder of the day.

19.5. Sunnuntai/Suvi

Oli viimeinen päivä, että Kati on meidän kanssa, ja Saaran ja Mailin vuoro vahtia meitä alkoi. Kävimme syömässä aamupalan, jonka jälkeen lähdimme ajamaan lentokentälle Cataniaan viemään Katin, jonka jälkeen menimme seikkailemaan samaan kaupunkiin, siellä käveleskelimme aika pienesti, emme lähteneet kauaksi. Siellä kävimme muutamassa kaupassa, mistä emme oikeen löytäneet mitään. Kävimme myös syömässä yhdessä ravintolassa, ja sitten lähdimmekin jo ajelemaan takaisin San Cataldoon. Pysähdyimme matkalla käymässä Lidlissä, ja sitten jatkoimme matkaa hostelille ja siellä pötkötin loppuillan.

20.5. Maanantai/Saara

Heräsimme virkeinä valmiina koulupäivään. Croissantien jälkeen kävelimme koululle, jossa arkkitehtuurin opettaja Luigi Di Salvio iloisine opiskelijoineen oli meitä vastassa. Kahvilassa kahdella hörpyllä napatun espressotujauksen jälkeen jatkoimme mittaamaan katumaisemassa olevia etäisyyksiä ja merkitsemään niitä karttaan. Koulun taideopiskelijat tykkäsivät kovasti opiskelijoistamme, ja monia ystävyyksiä vaikutti olevan hyvällä alulla. Kiertelimme koululla, maistoimme di Salvion tarjoamia oliivipatonkeja ja he maistoivat suomalaista suklaata sekä salmiakkia (maistui kuulemma kalalta).

Kävimme syömässä, minkä jälkeen osa lähti hostellille kuuman päivän myötä virkistäytymään ja lepäämään, osa kahville ja gelatolle. Tänään huomiota sai joka paikassa pyörivät katukissat. Joku italialainen herrasmies kertoi näiden olevan naapurustokissoja, joista kaikki pitävät huolta.

Proimpresan Giulia haki meitä illemmalla katsomaan nähtävyyksiä, juttelemaan, tutustumaan ja kahvittelemaan. Vielä illemmalla kävimme ottamassa lähituntumaa lähellä sijaitseviin pellonrinneviljelmiin. Sen jälkeen lähipitserian erinomaisen oikealla tulella paistetun pitsan myötä unille.

21.5. Tiistai/Alisa

Kävimme aamusta koululla ja hengailimme oppilaiden kanssa, sanoimme osalle heipat kun emme olleet varmoja, ehdimmekö myöhemmin käymään heidän luona. Alkuperäinen suunnitelma sille aamulle oli käydä yritysvierailulla mutta sen täytyi siirtyä.

Iltapäivä oli meille vapaa-aikaa, kunnes menimme Cappara Mining Parkiin Giulian kanssa, jossa kiertelimme ja opimme Sisilian kaivosten historiasta. Giulian oli myös suunnitellut meille italian tunnin ja toi meille makutestiin cannoli's. Ilta päättyi puiston tutkimisella ja auringonlaskun ihastelulla.

22.5. Keskiviikko/Amanda

Aamupalan jälkeen mentiin tutustumaan yritykseen, joka tuottaa koristemaaleja globaalisti. Katselimme seinillä olevia vaihtoehtoja seinämaaleihin. Oli mielenkiintoista ja seinät oli hienoja. Tapasimme mm. arkkitehdin, kemistin ja kiinalaisen kehitystyöryhmän. Värjättiin maalia. Sitten puettiin liivit ja kypärät ja mentiin tutustumaan itse tehtaaseen. Todistimme mm. maalipurkkien täyttöä ja printtausta. Oli tosi mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea siellä tehdään ja miten.

Sen jälkeen me opiskelijat menimme Juvara High Schooliin sanomaan uusille kavereille hyvästit. Kiertelimme hieman koulua hyvästelemässä opiskelijoita, opettajia, muuta henkilökuntaa ja koulurakennusta. Ihmiset olivat jälleen kerran ihania. Tunnelma oli haikea.

Hyvästelyjen jälkeen menimme syömään lounasta Happy Foodissa. Kävimme myös kaupassa ostamassa hieman tuliaisia. Sitten käveltiin pitkä ja kuuma matka takaisin hostellille. Lopun päivästä levähdimme hostellilla.

23.5. Torstai/Juuso

So, I first want to talk about what happened today. This day in Palermo went totally horrible, and nothing went as planned. At the beginning, Suvi and I planned to go to an anime market shop in Palermo; it was something we had planned. Immediately, we ran into some problems. 1st problem was that the driver parked us in a spot that was over an hour's walk away from the place, which caused Suvi and me to waste time walking there (we didn’t take the scooters because we were dumb). 2nd problem was that once we finally got there, the shop was closed, even though, according to Google, it should have been open?? The man next to the shop said it was closed becuz of some fair?? 3rd problem was that this whole Palermo trip was so short. I know we all have our schedules, but three hours is nothing, and you can’t do anything in that short time. We wasted an hour there, and when we came back with scooters, of course, the catacombs I wanted to visit were closed. To make it even worse, according to Google, they would open again at 15:00, the exact time when we had to go.

So, in the end, I didn’t get to do anything or buy anything. I just managed to eat some KFC, but that didn’t really help the fact of how unlucky and bad this day went.

24.5. Perjantai/Suvi

24.5 heräsin vähän haikeana koska lähdemme niin pian ja tuntuu kuin 2 viikkoa olisi mennyt aivan liian nopeaa. Pakkasin matkalaukun ja repun valmiiksi huomisaamulle ja sen jälkeen lähdimme aamupalalle. Siitä kävelimme Promimpresan toimistolle tapaamaan Giuliaa ja kirjoittamaan muutamia papereita, sanoimme jäähyväiset hänelle. Sen jälkeen kävelimme takaisin hostellille.

Muutaman tunnin pötköttelyn jälkeen lähdimme katselemaan, onko mitään kauppaa, missä emme ole käyneet, mutta tämä reissu johti vain siihen että muutama lapsi huusi "emo" meille. Sitten Happy Foodiin syömään viimeistä ateriaa San Cataldossa. Kun lähdimme kävelemään takaisin hostellille, samat lapset huutelivat taas meille ja seurasivat meitä jonkin aikaa. He lopettivat kumminkin jossain vaiheessa, ja tapasimme taas Giulian, hänen poikaystävänsä ja heidän koiran Lodon. Silitimme Lodoa muutaman minuutin ja sanoimme taas jäähyväiset heille. Kun jatkoimme matkaa hostellille, tuli vastaan yksi opettajista koululta missä kävimme. Hänelle juttelimme myös hetken ja sanoimme jäähyväiset. Kaiken tämän jälkeen pääsimme hostellille vihdoin, jossa nyt odotamme kyytiä lentoasemalle.

25.5. Lauantai/Maili

Tänään herätys klo 2.15, mutta osa taisi valvoa koko yön. Kuljetus odotti meitä pihalla valmiina kuljettamaan meidät Cataldon lentokentälle. Illalla tarkistamamme liput olivat muuttuneet toiseen lentoyhtiöön. Aikaa meillä ei selvityksineen ja kahveineen ollut paljon, kun jo kiiruhdimme lentokoneeseen ja suuntana Milano. Konetta oli vastassa linja-auto, jonka kyydissä menimme terminaaliin ja suoraan selvittämään matkalaukkuongelma. Onneksi oli ystävälliset Lufthansan asiakaspalvelutädit, jotka saivat meidän matkalaukut jatkamaan matkaa suoraan Münchenistä Oulun terminaaliin. Ruokailemaan emme ole kerenneet ollenkaan vaan olemme juoneet ja syöneet sitä, mitä kullakin ollut, ja jos oli kerennyt käydä ostamassa automaatista tai kahvilasta. Saavuimme Müncheniin, jossa pikavauhtia lähdimme juoksemaan lipuissamme olevaan kohteeseen, joten saimme kokea pienen liikuntamaratonin. Kaikki ei ollut selvänä lentokenttätyöntekijöillä, sillä saimme juosta portaita ylös ja alas paikasta toiseen, kunnes taas juostiin, mutta vihdoin löytyi shutlet, jonka kyytiin menimme. Kohteeseen päästyämme huomasimme, että portti oli vaihtunut ja taas juostiin aikaa vastaan terminaalin toiseen päähän, missä oli oikea lento odottamassa. Muutamien odotettujen minuuttien kuluttua pääsimme koneeseen ja lennolle kohti Oulua. Oulun päässä meitä odotti taksi, joka kuljetti meidät kotiin Raaheen.