Hyppää sisältöön

In English

26.11.2023
Tuomas Tervonen,

Pintakäsittelyalan töissä Fuerteventuralla

Suoritin pintakäsittelyalan perustutkinnon kansainvälisen opintojaksoni Kanarian saarella nimeltä Fuerteventura.

Asuin kaupungissa nimeltä Corralejo. Yritys, jossa tein harjoitteluni oli nimeltään Fuerteventura Service Group (FSG). 

Työmaa oli eräänlainen kolmikerroksinen kauppa-ravintola-baari-keskittymä, espanjaksi Centro Comercial. Suomennos voisi ehkä olla viihdekeskus tai sitten vain kauppakeskus. Keskus remontoitiin perusteellisesti ja kaikki ulkotilojen lattiat laatoitettiin uudestaan. Pääasiallinen työtehtäväni vaihdon aikana oli lattialaatoituksen saumaus. Vain parina päivänä oli muuta hommaa: kävimme opiskelukavereiden kanssa toisella työmaalla maalaamassa yksityisasuntojen terasseja. Saumaus oli periaatteeltaan yksinkertaista: ensin laastia lastalla saumoihin ja muutaman minuutin päästä ylimääräiset laastit pois kostealla sienellä. Aluksi työ tuntui todella hitaalta, mutta vähitellen se alkoi sujua vaivattomammin ja joutuisammin. Polvisuojat ja ergonominen työasento olivat tärkeitä, sillä työssä joutui olemaan koko ajan polvillaan kovalla alustalla. Ensimmäisellä viikolla oli myös kuuma, paikoitellen yli +30 astetta, joten hiki virtasi ja kivennäisvettä kului reilusti. Vähitellen lämpötila laski, ja siihen myös jonkin verran tottui ajan myötä. 

tyossa.jpg

centro_comercial_atlantico_sol.jpg

Vapaa-ajalla muun muassa kävimme kämppäkavereiden ja muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa neljän tunnin katamaraaniretkellä merellä Corralejon edustalla, ja se olikin reissun huippuhetki. Ilma oli täydellinen, aurinko paistoi täydeltä terältä ja vesi kimmelsi kultaisena. Ankkuroiduimme läheisen Isla de Lobos -saaren lähelle ja hyppäsimme uimaan. Vesi oli kirkasta, ja sukeltaessa näkyi upeita kaloja ja vesikasvillisuutta. Meri on ehdottomasti parhaita asioita Fuerteventuralla, joka muuten on hyvin kuivaa, karua ja niukkaa kasvillisuudeltaan. 

ranta.jpg

Muita vapaa-ajan aktiviteetteja minulle olivat muun muassa kävelylenkit ja kuntosali. Läheisen hotellin uima-altaalle pääsi viilentymään kolmella eurolla, kun kertoi olevansa Erasmus-opiskelija. Iltaisin kävimme usein illallisella muiden vaihtareiden kanssa. Pari kertaa kävimme bussilla tutustumassa saaren muihin kaupunkeihin, mutta yksikään ei ollut yhtä viehättävä kuin Corralejo, joka on kiistatta saaren ykkösmesta. Corralejossa on paljon ravintoloita, sekä vilkas ilta- ja yöelämä. Elävää musiikkia ja katusoittajia on paljon. Paikka on myös surffaajien suuressa suosiossa mahtavien aaltojen takia. 

Paikalliset ihmiset ovat pääsääntöisesti ystävällisiä ja iloisia ja saarella on erittäin leppoisa tunnelma. Ilmasto on mielestäni täydellinen, ja ajattelenkin sen olevan yksi pääsyy ihmisten hyväntuulisuuteen. Lämpötila oli koko ajan +22 - +30, aurinko paistoi suurimman osan ajasta, ja mereltä kävi mukava tuulenvire. Englannin kielellä pärjää melko hyvin esimerkiksi kaupassa ja ravintoloissa. Rakennustyömaalla kuitenkin suurin osa työntekijöistä ei puhunut englantia. Onneksi kuitenkin työnjohtaja, joka oli vastuuhenkilöni, puhui kohtalaisen hyvin englantia. Muuten jouduinkin työmaalla työkavereiden kanssa puhumaan parhaani mukaan espanjaa eli työharjoittelu oli samalla espanjan kielikylpy. Yleensä kommunikaatio onnistui, jos ei muuten, niin viittomista apuna käyttäen. Aamuisin oli tapana kätellä työkavereita ja toivottaa hyvät huomenet: buenos dias! Siitä lähti työpäivä hyvin käyntiin. 

Corralejo on erittäin viihtyisä ja tunnelmallinen rantakaupunki, ja suosittelinkin sitä vaihto-opiskelukohteena jokaiselle vähänkään auringosta ja lämmöstä tykkäävälle. Vaihtoon lähteminen vaatii hiukan rohkeutta, avointa mieltä ja valmiutta astua hieman erilaiseen kulttuuriin. Alkujännityksen jälkeen se ehdottomasti palkitsee. Vaihto-opiskelujakso on upea mahdollisuus nähdä maailmaa ja tutustua muihin kulttuureihin. Espanjaan meneville suosittelen myös opettelemaan espanjaa edes muutaman sanan, se tekee reissusta takuuvarmasti mukavamman ja sujuvamman. Jos en olisi etukäteen opiskellut vähän espanjaa, olisi rakennustyömaalla toimiminen ollut huomattavasti haastavampaa. Kaiken kaikkiaan reissu oli oikein mukava kokemus ja kannatti lähteä. Suosittelen! 

laivoja.jpg