Hyppää sisältöön

In English

6.10.2023
Päivi J.,

Sisustusalan työssäoppimisjaksolla Mariborissa, Sloveniassa, osa 2

Tässä blogitekstissä kokemuksistaan Sloveniassa kertoo Päivi. Hän on aikuinen alanvaihtaja, jolla on takana ensimmäinen opintovuosi sisustusalan opintoja Brahessa. Työssäoppimisjakso Slovenian toiseksi suurimmassa kaupungissa, Mariborissa (112 000 asukasta) kestää seitsemän viikkoa syys–lokakuussa 2023.

Työssäoppiminen alkaa

Kolmantena kokonaisena päivänä Mariborissa aloitin työssäoppimisen Studio Habitatissa. Studio Habitat on sisustusarkkitehti, huonekalusuunnittelija Djordje Bjelobrkin vuonna 2009 perustama sisustussuunnittelutoimisto, josta saa suunnittelutyön lisäksi myös erityisesti italialaisten valmistajien huonekaluja ja valaisimia sekä monenlaisia sisustustuotteita. Yritys on sijainnut nykyisissä noin 250 neliön upeissa liiketiloissaan noin kaksi vuotta. Katutasossa on pieni sisustus- ja keramiikkatuotemyymälä sekä työntekijä Taran työpiste. Kellarikerroksen holvikaarikattoisessa showroomissa on esillä valikoima Habitatin yhteistyöyritysten huonekaluja, valaisimia ja mattoja. Alakerrassa on myös yrittäjä Djordjen työpiste, jossa hän tekee suunnittelutyötä ja ottaa vastaan asiakkaitaan. Tilojen perällä on vielä kaksi toistaiseksi remontoimatonta huonetta, joista toisesta Djordje suunnittelee keramiikan valmistustilaa.

Studio Habitatin showroomia
Studio Habitatin kellarikerroksessa sijaitsevaa showroomia.
Studio Habitatin katutason myymälä
Studio Habitatin katutason myymälä.

Ensimmäiset kaksi päivää olin Habitatissa Taran kanssa kaksin, sillä Djordje oli vielä lomalla. Pääsin tutustumaan yrityksen valtavaan tuotekuvastovalikoimaan, joista suurin osa oli italialaisten huonekalu-, valaisin- ja sisustustuoteyritysten kuvastoja. Tuli kyllä mainio käsitys italialaisista alan yrityksistä ja heidän valikoimistaan! Kynä sauhuten tein itselleni muistiinpanoja tulevaisuutta varten.

Tuotekuvastoja
Osa tuotekuvastoista, joihin tutustuin ensimmäisten harkkapäivien aikana.
huonekaluja
Habitatin valikoimissa on myös Djordjen suunnittelemia huonekaluja ja valaisimia, kuten kuvan sohva ja sohvapöydät.

Kolmantena töissäolopäivänäni Djordje palasi lomalta töihin, ja palaveerasimme kaksistaan päivän aluksi. Djordje osoittautui yhtä mukavaksi ja välittömäksi ihmiseksi kuin Tarakin, ja tulimme heti hyvin juttuun. 

Ensimmäisenä kokonaisena työviikkona olin erityisesti Taran apuna valmistelemassa saman viikon perjantain taidenäyttelyn avajaisia. Studio Habitat otti osaa Mariborin ensimmäiseen Art Walk -galleriatapahtumaan: Djordje oli tarjonnut Studio Habitatin tilat ystäviensä, taiteilijoiden Rene Maurin ja Gal Snajder valokuvanäyttelyn käyttöön. Art Walk -päivänä perjantaina Habitatin tiloissa järjestettiin heidän yhteisnäyttelynsä avajaiset. Niinpä työtehtäviini kuuluivat esimerkiksi myymälän inventaarion tekeminen ja tuotehinnaston tekemisessä avustaminen sekä pölyjen pyyhkiminen – pitihän tilat saada tiptopkuntoon avajaisia varten.

Rene Maurinin ja Gal Snajderin taidetta
Rene Maurinin ja Gal Snajderin taidetta Studio Habitatin seinällä.

Maribor Art Walk

Perjantaina työpäivän päätyttyä lähdin mukaan Art Walkin opastetulle galleriakierroskävelylle. Opastus ja galleriakohteiden esittely oli sloveniaksi, mutta kierroksen ystävällinen vetäjä tiivisti minulle tärkeimmät pointit englanniksi. Kierroksella käytiin vajaassa kymmenessä taidegalleriassa tai galleriaksi muutetussa tilassa. 

galleriskierros
Galleriakierroksella.

Niin mielenkiintoinen kuin kierros olikin, niin kyllä siinä silti meinasi tulla aika ulkopuolinen olo, jopa yksinäinen, kun en ymmärtänyt yhtään mitä taiteilijat, galleristit ja kierrokseen osallistujat puhuivat. Muutoin olen kyllä viihtynyt Sloveniassa erinomaisesti itsekseni ja nauttinut siitä, että voin vapaa-ajalla tehdä juuri sitä mitä mieleni milloinkin tekee.

taidetta
Taidetta Umetniški kabinet Primož Premzl -taidekaupan ikkunalla. Tämä Primož Premzl -nimisen mariborilaisen kirjakustantajan, taidekauppiaan, taidekeräilijän ja paikallishistorian keräilijän toimitila Mariborin ydinkeskustassa oli oikea aarreaitta, joka pursusi taidetta, esineitä ja kirjallisuutta.

Kierros päättyi sopivasti Studio Habitatin tiloihin, joissa vaihdoin vielä muutaman sanan Djordjen, taiteilija Rene Maurinin sekä kierroksen oppaan kanssa. Taidenäyttelyn avajaisiin en kuitenkaan illaksi jäänyt, sillä tunsin, että ensimmäinen työssäoppimisviikko ja Mariboriin asettuminen oli vaatinut veronsa ja kaipaisin jo omaa rauhaa.

Koti-ikävää sateisena viikonloppuna

Viikonlopuksi olin suunnitellut päiväretkeä läheiseen Ptujin pikkukaupunkiin, mutta sateisen sään vuoksi päädyin pysyttelemään Mariborissa ja pitkälti "kämpillä" telkkaria katsoen ja nettiä selaten. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä lepo tuli tarpeeseen aktiivisten ensimmäisten viikkojen Mariborissa olon jälkeen.

Lieneekö johtunut uudesta elinympäristöstä, kaikista Sloveniassa kokemistani uusista asioista ja tämän "lievän kulttuurishokin" sekä majapaikan heikon äänieristyksen vuoksi kertyneestä väsymyksestä, että minua meinasi viikonloppuna vaivata koti-ikävä. Tähän auttoivat videopuhelut kotipuoleen sekä ystävien kanssa viestittely, ja viikonlopun jälkeen tuntui taas siltä, että ei tässä mikään kiire takaisin kotiin ole!

Näkymiä Drava-joen yli Mariborin keskustan puolelle
Näkymiä Drava-joen yli Mariborin keskustan puolelle.