Hyppää sisältöön

In English

5.5.2024
Ellen Taskila,

Vaihtojakso Belgiassa, viikko 2

Taideopiskelijat Venla, Ellen, Iikka ja Jatta viettävät neljä viikkoa vaihdossa Belgian Oostendessa. Tämä on Ellenin raportti toisesta vaihtoviikosta.

Maanantai

Meillä oli tänään ensimmäinen pitkä koulupäivä, 8.40–16.40. Jatkettiin tämä päivä asetelmapiirtämistä ja saatiin teoksia eteenpäin. Täällä ei ole kouluruokaa, joten oppilaat tuovat omat eväät tai ostavat ruokaa kaupasta koulupäivän aikana. Täällä on myös kolikkoautomaatteja, mutta niistä saa lähinnä herkkuja. Lähdimmekin paikallisten mukana kauppaan ja ostimme sieltä eväät jotka söimme puistossa. Kerkesimme tunnille takaisin just ja just. Kävin kaupassa sekä aamulla kouluun mennessä että koulun jälkeen. Loppupäivä vaan hengailtiin kämpillä.

Tiistai

Koulu  alkoi 10.35. Minä, Iikka ja Hanna pyöräiltiin kouluun ja Jatta ja Venla kävelivät. Minä ja Venla jatkettiin asetelmapiirustusta ja Jatta ja Iikka teki savesta pääkalloja koulun tulevaan isoon tapahtumaan Peep-Show’hun, joka liittyy tottakai taidemaalari Ensoriin, niinkuin kaikki muukin täällä Oostendessa tänä vuonna. Koulun jälkeen syötiin ja lähdimme kaupungille. Ensiksi  käytiin meidän talon vieressä olevassa kirkossa katselemassa paikkoja ja kävelimme siitä vohveleille. Otin tällä kertaa vohvelin kermavaahdolla, oreoilla ja suklaakastikkeellla. Vohvelien syönnin jälkeen menimme rannalle ja kerättiin simpukoita. Niitä oli todella paljon ja siellä oli muitakin etsimässä niitä. Sitten käytiin vielä ruokaostoksilla kaupassa ja sieltä tullessa pihalla oli katusoittajia ja he soittivat hyvin. Illalla soitin videopuhelun kotiin ja olikin kiva puhua perheenjäsenille. Pelasimme vielä Skip-boa myöhään illalla ja menimme nukkumaan.

simpukat.jpg

Oostenden ranta

Keskiviikko

Tänään meillä ei ollut koulua, koska opettajalla oli opiskelijoiden töiden arvostelu. Oli kiva saada lisävapaapäivä keskelle viikkoa. Heti kun heräsin, me mentiin Hannan kanssa kirpparille. Sillä aikaa muut oli menneet kaupungille eri kauppoihin ja mentiin Hannan kanssa muiden luo pelikauppaan ja sitten Aldiin ruokaostoksille. Tein illalla pitsaa ruuaksi ja katottiiin kokonainen Netflix-sarja Wednesday maratoonina illan ja yön aikana. Tänään oli aika rento päivä.

Torstai

Meillä ei ollut normi koulutunteja tänään ollenkaan, sen sijaan mentiin päivällä discominigolffiin koulun muiden luokkien mukana. Minigolfaamisen jälkeen saatiin opettajilta juomaliput ja menimme sitten vielä porukalla keilaamaan, jossa meidän nimet muuttui tulostaululla Iikkasta Lihhaksi, Venlasta Ventaksi, mutta muilla pysyi oikeat nimet. Oli mukava päästä tekemään jotain erilaista ja juttelimme myös uusille ihmisille. Keilatessa koulun oppilaille jaettiin Strasbourgin reissun pakkauslista ja käänsimme sen kääntäjällä. Listalla oli paljon asioita, joita olisi vaikea hankkia täällä ollessa, kuten makuupussit. Onneksi opettaja lupasi katsoa, jos he voisivat lainata meille puuttuvia tavaroita. Tämän jälkeen me lybeläiset mentiin Antwerp Fried Chickeniin syömään jo toista kertaa. Loppuilta me oltiin kämpillä ja syötiin jäätelöä.

Perjantai

Piirsimme tänään koulussa eläviä malleja, jokainen vuorollaan poseerasi muille kun muut sai rajatun ajan aikana piirtää heidät. Sen jälkeen niistä valittiin omat suosikit ja ne näytettiin muille. Koulun oppilaat kylläkin selasivat meidän luonnosvihkojen muitakin sivuja. 

Opettaja oli antanut meille tehtäväksi kysyä muilta oppilailta kysymys hollanniksi ja belgialaisten oppilaiden taas piti kysyä meiltä kysymykset suomeksi. Niihin sitten vastattiin englanniksi. Tämä oli ihan hauska tehtävä ja sen tavoitteena oli saada meidät puhumaan keskenään, sillä osa oppilaista on todella ujoja, eivätkä ole uskaltaneet edes esittäytyä englanniksi opettajan pyynnöstä huolimatta, jolloin opettaja puhui meille heidän puolesta. Tultiin asunnolle ja kävin ruokakaupassa. Muut kävivät vielä pelikaupassa ostoksilla. Tein riisiä ja kanakastiketta ruuaksi. Sitten piirrettiin vielä ikkunasta näkyviä asioita ja tein  muitakin piirustuksia täältä tapahtuneista asioista. Pelattiin vielä myöhään Skip-boa ja mentiin nukkumaan.

Lauantai

Tänään oli markkinat meidän asunnon kadulla. Kierrettiin Hannan kanssa aluksi muutama koju ja menimme pyörillä juna-asemalle, josta otimme junan Bruggeen. Brugge on ihana kaupunki. Siellä oli tivoli ja paljon erilaisia ruokakojuja. Käytiin hienossa kirkossa ja siellä harjoitteli kuoro ja siellä oli paljon hienoja maalauksia. Kierreltiin kaupungilla ja ostin ranskikset ja Hanna hampparin. Syönnin jälkeen kävin suklaakaupassa ostamassa tuliaisia ja se oli aika kallista. Käytiin vielä muissa kaupoissa ja matkamuistokaupoissa ja suklaakaupassa josta sai maistiaisia. Kaupungilla ostettiin vielä herkulliset jäätelöt ja nähtiin Marimekko-kauppa. Oli hauska nähdä suomalainen brändi ulkomailla. Sitten alkoikin satamaan ja käveltiin  takaisin juna-asemalle. Junamatka oli vaan n. 15 min ja sitten pyöräiltiin sateessa takaisin  kämpälle. Tänään tuli käveltyä paljon. Kämpillä vielä syötiin, pestiin pyykkiä ja pelattiin Skip-boa ja juteltiiin.

suklaapuoti

Sunnuntai

Herättiin aika myöhään ja tein pestopastaa. Näin mun latvialaista kaveria Gitaa jo toista kertaa täällä Belgiassa. Tavattiin ekan kerran Espanjassa tammikuussa Erasmus+ taideyrittäjyysprojektissa ja on ollut tosi mukava nähä nyt täällä Belgiassa, kun molemmat ollaan täällä vaihdossa ja ollaankin vaan 40 minuutin junamatkan päässä toisistaan. Mentiin aluksi taidemuseo Mu.ZEEn, joka on vain parin sadan metrin päästä meidän asunnosta. Siellä oli tosi kivoja teoksia ja oltiinkin siellä melkeen sulkemiseen saakka. Sitten käveltiin ihanan puiston läpi ja etsittiin vohveli paikkaa, mutta monet paikat on sunnuntaisin suljettu tai ne oli tosi kalliita, joten käveltiin ettimässä paikkoja aika kauan ja lopulta mentiin kahvilaan jonka ohi oltiinkin jo menty aiemmin. Ostettiin aluksi ihanat vohvelit ja sitten vielä jäätelöt. Juteltii tosi kauan ja haettiin rannalle mennessä ranskalaiset mukaan ja syötiiin ne merelle tujottellessa. Katsottiin auringonlaskua ja soitettiin videopuhelut perheille. Käveltiin aallonmurtajan päätyyn katseleen isoa simpukka-veistosta ja kävellessä sieltä pois nähtiin hylkeitä rannalla! Oltiin molemmat ihan mielissään ja jäätiin katseleen niitä kauaksi aikaa. Käveltiin illalla juna-asemalle ja meidän huomaamatta Gitan juna olikin vaihtunu eri raiteelle, eikä hän kerennyt enää junaan. Odoteltiin sitten noin tunti seuraavaa junaa asemalla ja otettiin photobooth-kuvat muistoksi. Gita pääsi onneksi viimeiseen junaanl joka lähti 11 aikoihin illalla, muut olisikin lähtenyt 4 aikoihin yöllä. Kämpälle palattua muut olikin jo nukkumassa. Oli kyllä mukava viikko.

Gita ja Ellen Oostendessa
 

Taidemuseossa