Valokuvausalan töissä Torinossa
Työni italialaisella valokuvausstudiolla sisälsi studiovalaisun harjoittelua studiossa ja ulkona. Sain vaihdon aikana tehtyä yhdeksän kuvausta, joka on aika paljon siinä ajassa, mitä minulla oli. Kuvaukset olivat tosi monipuolisia ja kuvausmiljööt vaihtelivat todella paljon, mikä oli tosi mukavaa.
Vapaa-ajallani kävin tutustumassa Torinon keskustaan, maistelemassa Italian ruokia ja herkkuja, museoissa, katsomassa vuoria vähän ylempää, sekä näin tuttuja. Meillä kävi Raahessa tutustumassa viime vuoden puolella vaihtareita Italiasta sekä Puolasta ja näytimme heille Raahea ja Oulua. Tällä kertaa oli italialaisten vuoro näyttää minulle Torinoa.
Torino on upea. Täynnä kauniita paikkoja ja täynnä historiaa. Monen siellä asuvan mielestä myös upeampi kuin turistikaupungit Rooma tai Milano, mutta siitä ei puhuta niin paljon, joten ihmiset eivät siitä tiedä. Torino alueena myös on tosi turvallinen, tosin julkisessa liikenteessä pitää pitää huolta tavaroista.
Asuin Airbnb:ssä San Salvario -alueella. Se on 3,5 kilometriä Torinon keskustasta. Keskustaan pääsi nopeaa metrolla. Töihin kuljin bussilla. Kuukauden alussa kävin juna-asemalla ostamassa kortin, jolla pystyi matkustamaan näissä kuukauden.
Vaihdossa yllätti kuinka vaikeaa perusasiat voivatkaan olla ulkomailla. Pelkkä kaupassa käyminen pystyi kestämään tunnin, vaikka osti perusruoka-aineita. Kierrätys oli hankalaa, sekä kaasulieden ja pyykinpesun käyttö ja ymmärtäminen vei aikansa. Vaihtoon lähtö ei ollutkaan pelkkää ruusuilla tanssimista.
Parasta oli kuitenkin ihmisten ystävällisyys, ymmärrys ja avuliaisuus. Ihmiset tarjoutuivat näyttämään kaupunkia, tulemaan paikkoihin mukaan kanssani ja auttoivat, kun sairastin. Ilman heitä vaihto ei olisi ollut yhtä mahtava kokemus.
Kulttuurieroista suurin, jonka huomasin, oli ruokakulttuuri. Aamupalaksi syödään yleensä vähän ja se on jotain makeaa kahvin kera, lounas syödään noin 13 aikaan ja päivällinen noin 8 aikaan illalla, ja se voi kestää useita tunteja ystävien tai perheen kanssa syödessä. Useasti myös syödään useita pieniä annoksia eikä yhtä isoa ateriaa. Kahvit päivällä juodaan kahvilassa usein seisten.
Työkulttuuri on tosi erilaista, kuin Suomessa. Työpäivä meillä on tosi intensiivistä ja työtunnit on yleensä tarkasti aseteltu. Italiassa työaika voi muuttua päivästä päivään, ja työ ei ole niin intensiivistä.
Vaihto opetti minulle tosi paljon. Se antoi minulle tosi paljon itsenäisyyttä ja itsevarmuutta. Uskon nyt voivani tehdä asioita yksin, vaikka ne jännittävät ja pelottavat. Opin myös, mitkä asiat ovat minulle tärkeää, kuten rutiinit arjessa. Ammatillisesti opin luottamaan omaan vaistooni ja olemaan rohkeampi koettamaan uusia asioita, vaikka niitä en vielä täysin osaisi. Sillä tavalla niitä oppii.
Lopuksi kirjoitan vielä 3 vinkkiä vaihtoon lähteville:
- Ota mukaan kunnon kävelykengät. Kävelin todella paljon kuukauden aikana ja kaduin, että en ottanut kävelyyn tarkoitettuja kenkiä. Sijoita kävelykenkiin, jalkasi kiittävät sinua!
- Tutustu maan kieleen enemmän. Kauemmin ollessasi maassa tarvitset enemmän kielitaitoja kuin vaan ”hei” ja ”kiitos”. Mieti, mitä sinun pitää osata vastata, vaikka kaupan kassalla kysymykseen ”maksatko kortilla vai käteisellä” tai sanoa ”tarvitsen pussin”. Moni ei osaa englantia keskustan ulkopuolella pienimmissä kylissä tai kaupungeissa.
- Tutustu maan lakeihin ja kierrätykseen. Tiesitkö, että kierrätys Italiassa on todella tarkkaa, ja koko taloyhtiö voi saada sakkoja, jos kierrätystä ei tehdä oikein? En tiennyt minäkään ennen asiaan tutustumista. Tutustu kierrätykseen ja jäteastioissa lukeviin tekstiin. Muutenkin maan lakeihin kannattaa tutustua ennen sinne lähtöä.