Hyppää sisältöön

In English

24.6.2024
Matias Tuppi,

Video- ja valokuvausalan yrityksessä Münchenissä

Olin työharjoittelussa Münchenissä, Baijerissa, Saksassa, kuuden viikon ajan. Työskentelin yrityksessä nimeltä Mierswa & Kluska, joka on erikoistunut luksuskosmetiikan video- ja valokuvaukseen.

Projektit työpaikalla olivat sellaisia, joita Suomessa ei yleensä tehdä, mikä teki työharjoittelusta erittäin mielenkiintoisen.

Työpaikan huono puoli oli työilmapiiri. Ohjaajat olivat ehkä hieman liian ankaria, ja työpaikalla piti olla todella varovainen sen suhteen, mitä teki. Myös kommunikaatio oli puutteellista; projekteista ei kerrottu juurikaan etukäteen, ja työpaikalla puhuttiin enimmäkseen saksaa. Vaikka ymmärrän saksaa jonkin verran, harjoittelijoille (minulle ja kahdelle paikalliselle) annetut ohjeet annettiin usein saksaksi, joten minulla ei aina ollut selvää käsitystä siitä, mitä piti tehdä. On kuitenkin mainittava, että kaikki työpaikalla puhuivat erittäin hyvin englantia. Minulla ei ole kuvia työpaikasta, koska siellä ei saanut kuvata.

Asuin kuuden viikon ajan asuntolassa, jota en suosittele kenellekään. Minulla oli oma huone, jossa oli kerrossänky, pöytä, kaappi ja pesuallas. Asuntolassa oli jaetut vessat, suihkut ja keittiö. Valitettavasti asuntola ei ollut kovin puhdas, sillä viikonloppuisin siellä ei ollut henkilökuntaa eikä siivousta.

Lisäksi asuntola oli uskomattoman kallis. Asuntolan hyviin puoliin kuului kuitenkin tarjottu aamupala ja juoma-automaatti.

Lisäksi asuntolan sijainti oli levoton, eikä se ehkä ole paras paikka herkimmille asukkaille. Alueella oli usein hälinää ja vilinää, mikä saattoi tehdä ympäristöstä epämiellyttävän. Useasti iltaisin pimeällä kämpille käveleminen tuntui turvattomalta.

Huone asuntolassa
Huone asuntolassa.

Lähdin Saksaan yksin viikko sen jälkeen, kun täytin 18 vuotta. München on mukava ja kaunis kaupunki, mutta mielestäni siellä oli liikaa ihmisiä ja huomattavan paljon tupakointia. Kaikki tarvittavat palvelut löytyvät Münchenistä helposti, joten minkään asian takia ei tarvitse lähteä kauas.

Vaikka ensikokemukseni ei ollutkaan täydellinen, näen Münchenissä paljon potentiaalia ja haluan ehdottomasti käydä siellä uudelleen joskus tulevaisuudessa.

Baijeri on todella kaunis alue, ja pääsin tutustumaan Alppeihin pariin otteeseen. Kävin myös Itävallan Innsbruckissa, missä kävin valtaamassa vuoren.

Matias Alpeilla
Vuoren valloitus.

Mun vinkit Saksaan:

  1. Julkinen liikenne. Julkinen liikenne voi olla monimutkaista, mutta Google Maps auttaa tässä paljon. Se tarjoaa reaaliaikaista tietoa ja reittiohjeita, jotka tekevät matkustamisesta helpompaa ja sujuvampaa.
  2. Ole ajoissa liikkeellä. Kannattaa aloittaa päivä aikaisin. Esimerkiksi Deutsches Museum Münchenissä avaa ovensa kello yhdeksän. Jos saavut heti avausajankohtana, voit tutustua näyttelyihin rauhassa ennen kuin paikka täyttyy ihmisistä.
  3. Opettele kieltä. On hyödyllistä oppia edes perusasioita saksaksi. Vaikka monet saksalaiset osaavat englantia, he eivät välttämättä puhu sitä niin sujuvasti kuin voisi odottaa. Lisäksi Baijerin alueella käytetään paljon paikallisia sanoja ja ilmaisuja, joita ei muualla Saksassa ymmärretä. Esimerkiksi "Servus" on yleinen tervehdys, jota voi käyttää sekä tervehdyksenä että hyvästelynä.

Tein myös vlogi-sarjan Saksasta, jossa sitten näkyy vähän enemmän kaikkea, joten sen saa käydä tsekkaamassa!