Hyppää sisältöön

In English

22.4.2024
Mira Torvinen-Määttä & Niina Kuusirati,

Vinkkejä vaihtojaksolle Oostendeen

Oletko aina ajatellut, että Raahessa tuulee paljon? Kokeilepa käydä Oostendessa. Huhtikuussa rannassa puhaltava myrskytuuli sekoittaa hiukset ja tempoo niin, että naurattaa.

Tässä kokemuksiaan Oostendesta ja Ensorinstituutista jakavat Brahen henkilökuntaan kuuluvat Mira ja Niina. Mira on markkinointihenkilö, välillä myös luovien alojen opetushenkilö tai kv-hankehenkilö VET2Sustain-hankkeessa. Niina on kansainvälisyystoimiston ihminen, jolta hoituvat talous- ja hankeasiat sekä kv-liikkuvuuksiin liittyvät käytännön asiat. Matkustimme Belgian Oostendeen neljän taideopiskelijan kanssa. Opiskelijat jäivät Ensorinstituutiin neljän viikon mittaiselle vaihtojaksolle. Meidän vierailumme Belgiassa kesti vajaat kolme päivää.

Ranta ja heinistä tehty Ensor
Kaksi Oostenden tunnusmerkkiä: ranta ja kaupungin tunnetuin taiteilija James Ensor – tällä kertaa olkiveistoksen muodossa.
tapahtumatekniikan opiskelutiloja
Tapahtumatekniikan oppimisympäristöä Ensorinstituutissa.

Meillä Brahessa on käynyt opiskelijoita ja henkilökuntaa Ensorinstituutista useiden vuosien ajan, joten oli jo aika päästä näkemään koulu. Tutustuimme opetukseen, henkilökuntaan, koulun tiloihin ja meidän opiskelijoiden asuntoon. Koulua remontoidaan parhaillaan, ja osa opetuksesta tapahtuu "konttikoulussa". Esimerkiksi kampaajat ovat tällaisissa väliaikaistiloissa. Sen sijaan ravintola-ala on jo uusissa hienoissa tiloissa, ja samoin tapahtumatekniikalla on hyvät tilat. Henkilökunnasta moni oli meille tuttuja jo ennestään, koska olemme tavanneet Raahessa. Tänä keväänä Oostendesta oli Raahessa 11 opiskelijaa ja 4 opettajaa.

ryhmakuva Foodboxissa
Ryhmäkuvassa Oostenden koulun kv-ihmiset, meidän Raahen porukka sekä kolme Gradian media-alan opiskelijaa, jotka saapuivat vaihtojaksolle samaan aikaan.

Vinkkejä Oostendeen

 • Jos olet tapahtumatekniikan opiskelija tai opettaja, mene Ensorinsituutiin. Alan opetustilat ovat hulppeat.
 • Suosittelemme toki muidenkin alojen opiskelijoille! Esimerkiksi meidän taideopiskelijoille oli suunniteltu hyvin lukujärjestys, ja henkilökunta on mukavaa ja auttavaista.
 • Koska Ensorinstituut lähettää vuosittain meille Braheen opiskelijoita, jatkossa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että meiltä Belgiaan lähtevät opiskelijat saisivat tutustua sikäläisiin nuoriin jo Raahessa ennen lähtöä.
 • Tuulenpitävä ja mielellään jossain määrin myös vedenpitävä takki on hyvä varuste huhtikuiseen Oostendeen. Vettä satoi 10 kertaa päivässä. Välillä paistoi aurinko. Välillä molempia yhtä aikaa. Kovan tuulen takia sateenvarjoa ei voinut käyttää.
 • Mene Bruggeen! 15 minuutin junamatkan päässä sijaitsevan Bruggen keskusta on Unescon maailmanperintökohde. Kaupunki on todella kaunis. Junalippu sinne maksaa 5 euroa, ja opiskelijoilla on edullisia ryhmälippuja.
 • Bruggeen kannattaa ottaa sateenvarjo mukaan, se on sisämaassa, ja siellä ei tuule yhtä paljon.
 • Kannattaa käydä Oostendessa sijaitsevassa Ensor Housessa, jotta ymmärrät, kuka on James Ensor, johon kaikki Oostendessa tuntuu liittyvän.
 • Ravintoloiden hinnat ovat melko korkeat. Suomessa ravintolahinnat ovat edullisempia.
 • Ruokakaupoissa hintataso vaihtelee, joten opiskelijana kannattaa selvittää, mikä kauppa on halvin. Kannattaa vertailla eri kauppaketjujen hintatasoa.
 • Kaupat menevät aikaisin kiinni, yleensä klo 18 tai viimeistään 19. Tämän jälkeen et siis pääse edes ruokakauppaan.
 • Älä lähde taksilla Brysselin aamuruuhkaan. Kun matkustat Oostendesta lentokentälle Brysseliin, varaa riittävästi aikaa, ja mene junalla. Me valitsimme taksin. Se toi lisäjännitystä matkaan. Emme suosittele.
katutaidetta
Katutadetta Oostendessa.
graafisen suunnittelun tiloja
Graafisen suunnittelun oppimisympäristöissä oli esillä opiskelijatöitä. Hauska idea, että vessapaperirullat olivat saaneet kuosit ylleen.

Koulun lisäksi kävimme Oostendessa yhdellä graafisen suunnittelun opiskelijoiden työpaikalla Quicksignilla. Belgialaisessa järjestelmässä opiskelijat ovat työpaikalla oppimassa yhden päivän viikossa. Taideopiskelijoiden opintoihin ei kuulu työpaikalla oppimista, mutta muilla aloilla kuuluu. Yritys oli muuttanut vasta uusiin tiloihin. Quicksignin yrittäjä kertoi, että työtä on niin paljon kuin ehtii tehdä, mutta hyviä tekijöitä on vaikea saada. Yritys työllistää tällä hetkellä seitsemän henkeä.

quicksignin tiloja
Quicksignin tiloja.

Vierailimme myös James Ensorin taiteilijakodissa ja museossa sekä yhden opettajan kotona. Ensorinsituutin henkilökunta oli todella ystävällistä ja vieraanvaraista. Paikasta toiseen huristelimme samantyyppisellä koulun minibussilla, jollaisia meiltä Brahesta löytyy. Opiskelijat saivat vaihtojaksonsa ajaksi käyttöönsä polkupyörät.

opiskelijat polkupyörien kanssa
Opiskelijat polkupyörien kanssa Oostenden keskustassa. Oostenden upealla pitkällä hiekkarannalla on merkit, jotka kieltävät uimisen. Uiminen on sallittua vain silloin, kun rantavahdit ovat paikalla. Rannalla on voimakkaita pohjavirtauksia, joten kokemattoman omatoimiuimarin ei kannata mennä kokeilemaan onneaan.

Opetushenkilökunnan lisäksi tapasimme koululla Ensorinstituutin markkinointisuunnittelijana työskentelevän Gaëllen. Hänen työnkuvaansa kuului pitkälti samoja asioita kuin meillä, mm. verkkosivujen ja sosiaalisen median sisällöntuotantoa ja graafista suunnittelua.

gaelle
Gaëlle työskentelee Ensorinstituutin markkinoinnin ja viestinnän parissa. Keskustelimme muun muassa some-sisällöntuotannosta.

Kuulimme myös todella paljon kehuja Raahesta ja Brahesta belgialaisilta. Ensi vuonna uusi ryhmä opiskelijoista saapuu taas meille vaihtojaksolle. Nyt osaamme entistä paremmin valmistautua.

Tutustu Ensorinstituutiin verkkosivuilla www.ensorinstituut.be. 

vesisateessa Bruggessa
Bruggessa satoi vettä.
Bruggen kaupunkinäkymiä
Brugge on vierailemisen arvoinen kaupunki. Vanha keskusta on todella kaunis. Kaupungissa on paljon suklaapuoteja, joista voi ostaa hyvää belgialaista suklaata.