Hyppää sisältöön

In English

2.6.2017
Pekka Korhonen,

Visiting in Galway Technical Institute, Ireland

Galwayhin pääsee helposti lentämällä Dubliniin ja ottamalla bussin Galwayhin. Bussi lähtee ihan lentokentän sisääntuloaulan edestä, kävelet ulos lentokentältä, läpi toisen rakennuksen ja siellä ovatkin bussit odottamassa. Busseja kulkee melkein joka tunti, joten lentokentällä ei tarvitse kauaa odotella. Bussimatka lentokentältä Galwayhin kestää noin 2,5 tuntia. Bussi saapuu Galwayn Coach stationille Fairgreen roadille kaupungin keskustaan. Vastapäätä Coach stationia on Galwayn tourist info, josta saa ohjeita ja tarvittaessa kaupungin kartan. Linkissä on kartta, jonka oikeassa ylänurkassa on coach station ja vasemmalla alanurkassa Father Griffin roadin mutkassa, jossa se kääntyy Salthilin suuntaan sijaitsee GTI.

Vierailin GTI:ssa Galwayssa huhtikuussa. GTI:stä tulee vuosittain opiskelijoita Raaheen noin kolmen viikon vaihtoon. Halusin siis päästä näkemään, millaisen koulun kanssa teemme yhteistyötä. Olin ajoittanut vierailuni niin, että pääsisin tapaamaan kolmea Lybeckerin animaatio- ja pelituotannon opiskelijaa, jotka  olivat 10 viikon liikkuvuusjaksolla koulussa. Heidän yhtenä tehtävänään oli tehdä TV-animaation näyttö liikkuvuuden aikana. Lisäksi halusin nähdä koulun muuta ammatillista koulutusta, varsinkin parturi ja kampaamoalaa. Emäntänäni toimi Sarah Farrell, joka on GTI:n taideosaston johtaja. Hän järjestää GTI:n opiskelijoiden vuosittaisen vierailun Lybeckerillä. 

GTI:n taideosasto jakaantuu animaatioon ja perinteiseen kuvataiteeseen. Opiskelijoina on nuoria mutta myös paljon yli 18 vuotiaita. Meidän vaihtarit Tanja HellstenAnna Koivusaari ja Ronja Uusitalo olivat animaatiolinjalla opiskelemassa. GTIssä on Toon Boomit niinkuin Raahessakin. Koulun koneet ovat harmiksi kovin hitaita, niin Raahen opiskelijat olivat saaneet omille koneilleen Toon Boomin lisenssin puoleksi vuodeksi. Oivallinen etu! GTI:n animaatio-osasto keskittyy perinteiseen animaatioon, Toon Boomien lisäksi käytössä on kamera, jolla kuvataa ihan käsin tehtyjä animaatioita. Ihan kateeksi kävi! Opiskelijat Irlannissa keskittyvät enemmän omien aiheidensa tutkimiseen, taustatyöhön ja luonnosteluun, kuin suomalaiset. Suomalaiset taas käyvät suoremmin toteutukseen. Suunnittelun ja toteutuksen saaminen balanssiin on kyllä haaste!

Minulle avautui mahdollisuus vierailla myös TG4:ssa, joka irlannin kielinen tv-kanava. Minun isäntänäni toimi Aengus o Fatherta, joka toimii kanavan graafikkona. Vaikka aseman eri toimintojen esittely oli mielenkiintoista, niin kaikkein mielenkiintoisinta oli Aenguksen oman työnsä esittely. Heillä on työn alla kanavan uudelleen brändääminen. Se tarkoittaa kanavan visuaalisen ilmeen uudistamista. Aengus näytti minulle samasta työstä Channel 4:n rebrändäys-videon. Heillä oli varaa rikkoa oma merkki ja rakentaa se uudestaan useilla eri tavoilla, koska se on niin tunnettu ja sen muodot mahdollistavat uusien merkkien tunnistamisen. Aengus esitteli myös animaatiohahmo Caitlin Eilen, joka kaappasi kanavan säähenkilön Caitlin Nic Aoidhin paikan joku aika sitten. Vaikka oikea Caitlin ottikin paikkansa takaisin. Caitlin Eile pitää nykyään TG4:llä omaa showtaan. Caitlin on toteutettu Adoben Character Studio CC betalla. Hahmo rakennetaan ensin piirroksista riggaamalla ja lisäämällä eri ilmeitä ja asentoja. Sen jälkeen hahmoa voi liikuttaa tietokoneen kameran avulla itse näyttelemällä. Hahmo tekee samat ilmeet mitä näyttelijäkin. Tässä Caitlinin sääennustus, joka aloitti seikkailun.