Hyppää sisältöön

In English

Alan Taitajaksi!

Brahessa voit osallistua oman alasi lajissa Taitaja-ammattitaitokilpailuihin ja suorittaa työelämän arvostaman huippuosaajana toimimisen tutkinnon osan. Meillä on myös oma kaikille avoin Brahe Skills-kilpailu syksyisin, jonka avulla tutustutaan Taitaja-lajeihin. 

Taitaja on ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma, jossa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Tapahtuma toimii näyteikkunana ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneelle tai ammatinvalintaa pohtivalle yleisölle. 

Brahessa kannustetaan osallistumaan Taitajaan! Taitajaan osallistuminen on mahdollisuus oppia uutta, haastaa itseään ja verkostoitua. Menestyminen ei ole tärkeintä, sillä jo osallistuminen osoittaa hyvää asennetta ja halua kehittyä ammatissa. Osallistumisesta saat todistuksen, ja se on hyvä lisä CV:ssä. Taitajaan voivat osallistua kilpailuvuonna 22 vuotta täyttävät tai sitä nuoremmat ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Semifinaalit järjestetään vuosittain tammi–helmikuun vaihteessa ja finaalit toukokuussa. 

Tutustu Taitaja2025-kilpailuun

Taitaja osana opintoja 

 
Taitaja-toimintaan osallistuminen, valmentautuminen ja kilpaileminen sijoittuu huippuosaajana toimimisen tutkinnon osaan (15 osp) tai muuhun tutkinnon osaan, jonka osaamistavoitteita kilpailutoiminta vastaa. Tutkinnon osan osaaminen näytetään kilpailutilanteissa.  

Ammattiaineiden opettajat valmentavat Taitajaan osallistujia. Valmentautuminen tapahtuu tekemällä kilpailutehtäviä vastaavia tehtäviä. Taitajaan valmentautumista tehdään myös työpaikoilla.  

Taitajassa Brahen tarjoamia perustutkintoja tai tutkinnon osia vastaavat lajit ovat ajoneuvotekniikka, eläintenhoito, hevosenhoito, kuljetuslogistiikka, mediasuunnittelu, pelituotanto, puhdistuspalvelu, kiinteistönhoito, hiusmuotoilu, kauneudenhoito, visuaalinen myyntityö, yrittäjyys, maalaus ja tapetointi, putkiasennus, sähköasennus, talonrakentaminen, kokki, tarjoilija, hitsaus, koneasennus ja laborantti. Kaikkia lajeja ei järjestetä joka vuosi. 

Haluatko mukaan Taitajaan? Kysy lisää vastuuopettajaltasi. 

Brahe Skills 

 
Koulutuskeskus Brahe järjestää vuosittain omat BraheSkills-ammattitaitokilpailut, jotka toimivat innostajana, tutustuttajana ja kynnyksen madaltajana Taitaja-kilpailuun. BraheSkills on ikärajaton ja kaikille Brahen opiskelijoille avoin. BraheSkills järjestetään vuosittain viikolla 39. 

Tavoitteena BraheSkillsissä on Taitaja-kilpailutoiminnan kehittäminen kaikilla aloilla ja siihen mukaan lähtemiseen innostaminen. Alakohtaiset kilpailut järjestetään osana opetustoimintaa ja kevyin järjestelyin, leikkimieltä unohtamatta. Kilpailu on soveltuva kaikille opiskelijoille. Kuitenkin tarkoitus on antaa realistinen kuva tehtävien ammattimaisesta suorittamisesta.