Hyppää sisältöön

Tule kehittymään työpaikkaohjaajana!

Työpaikkaohjaajakoulutukset toteutetaan joustavasti verkko- tai lähikoulutuksena. Voit valita tarpeidesi mukaisesti erilaisia koulutusvaihtoehtoja tai tilata myös yrityskohtaisesti toteutetun kokonaisuuden. Koulutuskeskus Brahen järjestämä työpaikkaohjaajakoulutus on tarkoitettu työpaikkaohjaajille, jotka ohjaavat ammatillisen koulutuksen opiskelijoita työpaikoilla. Työpaikkaohjaajakoulutukset ovat maksuttomia.Koulutuksen tavoite on perehdyttää työpaikkaohjaajat suunnittelemaan ja ohjaamaan työpaikalla oppimista sekä arvioimaan osaamista. Koulutuksesta saat lisää osaamista työpaikalla oppimisen organisointiin, näyttöjen suunnitteluun, opiskelijan ohjaamiseen ja palautteen antamiseen sekä osaamisen arviointiin. Koulutuksissa käsitellään myös kieli-ja kulttuuritietoista ohjaamista sekä työpaikkaohjaajana toimimista.

Työpaikkaohjaajakoulutus sopii sinulle, joka:

 • haluat jakaa omaa osaamistasi eteenpäin ja perehdyttää uusia työntekijöitä työhön,
 • haluat nähdä opiskelijoiden osaamisen kehittymisen ja sitouttaa opiskelijat työpaikkaan jo opintojen aikana,
 • haluat toimia oman alasi esimerkkinä ja viestinviejänä sekä
 • haluat saada lisää vinkkejä mm. työpaikkaohjaajana toimimiseen käytännössä sekä arviointeihin.

Työpaikkaohjaajana suunnittelet, ohjaat ja arvioit opiskelijan oppimista työpaikalla. Onnistut tässä, kun olet oman alasi ammattilainen, tunnet opiskelijasi oppimistavoitteet ja niihin liittyvän tutkinnon/tutkinnon osat. Tärkeintä kuitenkin on, että olet itse motivoitunut ohjaustyöhön. Ohjaamiseen osallistuu työyhteisöstä usein muitakin työntekijöitä. He muodostavat työpaikkaohjaajan tukijoukon opiskelijan ohjaamisessa.

Työpaikkaohjaajakoulutus sisältää mm. seuraavia teemoja:

 • Työelämäyhteistyön kehittäminen, tavoitteet ja käytännön toteutus
 • Koulutussopimus ja oppisopimus
 • Työpaikkaohjaajan rooli ja vastuut
 • Perehdyttäminen ja työturvallisuus
 • Oppijan ohjaaminen ja palautteen antaminen
 • Osaamisen arviointi ja näyttöjen käytännön järjestelyt
 • Kielitietoinen ohjaaminen

VERKOSSA JÄRJESTETTÄVÄT TYÖPAIKKAOHJAAJAKOULUTUKSET

Verkkokoulutuspäiviä järjestetään yleisesti tai työpaikkakohtaisena Teamsissa. Verkko-opetus edellyttää, että osallistujalla on käytössään tietokone ja mikrofoni/kuulokkeet keskusteluja varten. Käytämme koulutuksissa Microsoft Teams-sovellusta. Verkkokoulutuspäivien lisäksi osallistujat pääsevät tutustumaan työpaikkaohjaajakoulutusmateriaaliin itslearning-oppimisympäristössä. Koulutuksen suorittamisesta saa osallistumistodistuksen. Verkossa järjestettäviä koulutuksia on vuonna 2023 seuraavasti:

 • Pikastartti 1 työpaikkaohjaukseen 26.1.2023 klo 8:30-10:30. Ilmoittautuminen tästä linkistä.
 • Pikastartti 2 työpaikkaohjaukseen 28.4.2023 klo 8:30-10:30.  Ilmoittautuminen tästä linkistä.
 • Pikastartti 3 työpaikkaohjaukseen 25.8.2023 klo 8:30-10:30. Ilmoittautuminen tästä linkistä.
 • Pikastartti 4 työpaikkaohjaukseen 20.10.2023 klo 8:30-10:30. Ilmoittautuminen tästä linkistä.

OHJAAN.FI-VERKOSTON TYÖPAIKKAOHJAAJAKOULUTUKSIA

Koulutuksessa hankit osaamista monikulttuurisesta ohjausosaamisesta, kulttuurien välisistä erovaisuuksista sekä kieli- ja kulttuuritietoisesta ohjauksesta työpaikkaohjaajana toimimisen tueksi. Koulutus tapahtuu verkossa: materiaaliin perehtyminen, valmistautuminen ja osallistuminen verkkokeskusteluun. Koulutukseen on hyvä varata aikaa noin 8 tuntia. Saat koulutuksesta osallistumistodistuksen. 

Osallistumalla maksuttomaan työpaikkaohjaaja -verkkokoulutukseen opit mitä sinun tulee työpaikkaohjaajana huomioida ohjatessasi opiskelijan oppimista. Ilmoittautumisen ja ajankohdat löydät yllä olevasta kohdasta lisätiedot ja ilmoittautuminen. Tervetuloa mukaan!

LÄHIKOULUTUKSENA TOTEUTETTAVAT TYÖPAIKKAOHJAAJAKOULUTUKSET

Lähikoulutuspäiviä järjestetään yleisesti Koulutuskeskus Brahessa tai työpaikkakohtaisena. Koulutuspäivien lisäksi osallistujat pääsevät tutustumaan työpaikkaohjaajakoulutusmateriaaliin itslearning-oppimisympäristössä. Koulutuksen suorittamisesta saa osallistumistodistuksen. Lähikoulutuksena järjestettäviä koulutuksia on vuoden 2023 aikana seuraavasti:

 • Työpaikkaohjaajana toimiminen 3.2.2023 klo 13:00-16:00. Ilmoittautuminen tästä linkistä.
 • Työpaikkaohjaajana toimiminen 19.5.2023 klo 13:00-16:00. Ilmoittautuminen tästä linkistä.
 • Työpaikkaohjaajana toimiminen 22.9.2023 klo 13:00-16:00. Ilmoittautuminen tästä linkistä.

ITSENÄINEN VERKKO-OPISKELU BRAHEN VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ 

Työpaikkaohjaajaksi voit kouluttautua myös verkossa. Voit suorittaa Brahen itslearning-oppimisympäristössä Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen - tutkinnon osan (5 osp). Verkko-opinnoissa käydään läpi työpaikkaohjauksen perusteita, toimit samalla työpaikallasi työpaikkaohjaajana ja saat ohjauksen suunnitteluun ja toteutukseen tukea kurssin kouluttajalta. Osaaminen arvioidaan näytössä ja saat todistuksen tutkinnon osan suorittamisesta. Kokeneille työpaikkaohjaajille tarjoamme lyhytkestoisia kertaus-/sparraustilaisuuksia esimerkiksi arviointiosaamisen kehittämiseen. Kysy lisää tutkinnon osan suorittamisesta ja lyhytkestoisista lisäkoulutuksista: eveliina.noponen@brahe.fi.

 • Ilmoittaudun työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen-kurssille verkko-oppimisympäristössä tästä.

TEEMATUNNIT VERKOSSA

Järjestämme keväällä 2023 työelämän tarpeista ja toiveista nousseita teematunteja Teams -yhteydellä. Ensimmäinen teematunti pidetään 17.3.2023 aiheella koulutus-ja oppisopimus. Voit liittyä mukaan Teamsiin tästä.

OHJAUSHELP-VERKOSSA

Ohjaan.fi-verkoston OhjausHELP – apua työpaikkaohjaajille

Olemme jäsenenä valtakunnallisessa ohjaan.fi- verkostossa. Ohjaan.fi OhjausHELP on valtakunnallinen palvelu kaikille työpaikkaohjaajille. Tule verkkotapaamiseen ja kysy mitä tahansa ohjaamiseen liittyvää asiaa. Lisätietoja ja liittyminen  
Ohjaan.fi OhjausHELP päivystää keskiviikkoisin klo 9-12 välisenä aikana. Tule siis silloin kun sinulle parhaiten sopii! Linjoille pääset tästä linkistä. Sinua linjoilla palvelemassa työpaikkaohjauksen asiantuntijamme Ohjaan.fi verkostosta.

tredu-ohjaan-logo-sininen.png

Kysy lisää!

Noponen Eveliina

Noponen Eveliina
työelämävastaava, oppisopimus

eveliina.noponen@brahe.fi

040 663 8815