Hyppää sisältöön

In English

Uusilla eväillä uraboostia ravintola- ja catering-alalle!

Ravintola- ja cateringalalla on hyvät työllisyysnäkymät myös tulevaisuudessa, niin Raahen alueella kuin muuallakin Suomessa! Ravintola- ja catering-alan koulutuksella sinulle aukeaa hyvät mahdollisuudet työllistyä ravintola-alalle. Hyviä työllistymismahdollisuuksia ei kannata missata! Koulutuksen tavoitteena on työllistymisen tukeminen ravintola- ja catering-alalle, sekä alan tutkinnon tai tutkinnon osien suorittaminen. Koulutuksen kohderyhmänä ovat TE-toimiston ja työllisyyden kuntakokeilun asiakkaat, jotka ovat kiinnostuneet työskentelemään ravintola-alan tehtävissä. Koulutukseen valittavalla tulee olla terveydelliset valmiudet työskennellä alan työtehtävissä. Soveltuvuus arvioidaan hakuvaiheen haastattelussa. Koulutus toteutetaan ajalla 6.2.2024-5.2.2026.

Hae ravintola- ja catering-alan koulutukseen TE-toimiston sivuilla 8.1.2024 mennessä

Koulutuksen sisältö

Koulutuksessa suoritetaan Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, Ruokapalvelujen ammattitutkinto tai Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, koko tutkinto tai tutkinnon osia em. tutkinnoista henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Mikäli opiskelijalla ei ole aikaisempaa alan koulutusta, on perustutkinto hänelle paremmin soveltuva vaihtoehto. Jos opiskelija omaa jo alan koulutusta tai työkokemusta, voi hän syventää osaamistaan ammattitutkinnon avulla ja näin parantaa omaa työllistymismahdollisuuttaan.

Koulutus koostuu seuraavista osa-alueista:

 • Orientaatio
 • Korttikoulutukset (hygienia ja anniskelupassit)
 • Koulutuksen ammatillinen osa perustuu opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmaan ja työelämän toiveisiin opiskelijan osaamisesta. 

Koulutus voi sisältää esimerkiksi seuraavia aihealueita: 

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto: 

 • Pakollinen tutkinnon osa kaikille on ravitsemispalveluissa toimiminen. Opiskelijan suuntautumisen mukaan lisäksi tulee asiakaspalvelu ja myynti, annosruokien ja juomien tarjoilu tai lounasruokien valmistus ja annosruokien valmistus. 
 • Valinnaiset tutkinnon osat voivat olla esim. A’la carte - ruoanvalmistus, A’la carte -tarjoilu, juomien myynti ja tarjoilu, katu- ja pikaruokapalvelut, kahvilapalvelut, palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot ja suurkeittiön ruokatuotanto. Valinnaiset tutkinnonosat tarkentuvat opiskelun aikana opiskelijan mielenkiinnon, osaamistarpeiden ja työllisyysnäkymien mukaisesti.

Ruokapalvelujen ammattitutkinto:

 • Pakollinen osa on suuntautumisen mukaan joko ruoanvalmistus ravintolakeittiössä tai ruoanvalmistus suurtaloudessa. 
 • Valinnaiset tutkinnon osat ovat erityisruokavalioaterioiden valmistaminen, kasvisruokien valmistaminen, kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen, ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä ja ruoanvalmistus tilauspalvelussa.
 • Työnhakuvalmennus
 • Työssäoppiminen suunnitellaan HOKSissa ja toteutetaan tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa. Opiskeluun voi sisältyä työpaikalla järjestettävää koulutusta myös oppisopimuksella, jolloin opiskelijalla on mahdollisuus saada työstä palkkaa.

Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto

 • Ammattitutkinnossa voi erikoistua baarin tai ravintolan asiakaspalvelutehtäviin.
 • Tutkinto muodostuu tutkinnon pakollisesta tutkinnon osasta, Ravintolan tarjoilutyössä toimiminen (40 osaamispistettä), ja osaamisalan pakollisesta tutkinnon osasta, Baarityössä toimiminen (45 osaamispistettä) tai Ruokaravintolassa toimiminen (45 osaamispistettä), sekä valinnaisista tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
 • Työnhakuvalmennus
 • Työssäoppiminen suunnitellaan HOKSissa ja toteutetaan tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa. Opiskeluun voi sisältyä työpaikalla järjestettävää koulutusta myös oppisopimuksella, jolloin opiskelijalla on mahdollisuus saada työstä palkkaa.

Koulutuksen kesto tarkentuu jokaiselle opiskelijalle tehtävässä henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa ja koulutus voi olla kestoltaan myös lyhempi kuin ilmoituksessa mainittu päättymisajankohta. 

Koulutukseen hakeutuminen 

Hae koulutukseen TE-toimiston Oma asiointi -verkkopalvelussa täytettävällä sähköisellä lomakkeella tai jätä paperihakemus työ- ja elinkeinotoimistoon. Verkkopalveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Mikäli täytät sähköisen hakemuksen ilman kirjautumista, sinun tulee vahvistaa hakemuksesi TE-toimistossa ennen hakuajan päättymistä. Paperihakemuksen löydät osoitteesta www.suomi.fi hakusanalla TEM601. Täytäthän hakemuksesi huolellisesti, erityisesti kohdan ”Tarkemmat perustelut”, sillä haastatteluun kutsuttavat valitaan hakemuksen perusteella. Voit seurata hakemuksesi käsittelyä Oma asiointi -verkkopalvelusta kohdasta Työvoimakoulutus > Hakemusteni tilanne. Koulutusvalinnasta ilmoitetaan aina henkilökohtaisesti. Hakuajan jälkeen hakijat haastatellaan, jonka jälkeen opiskelijavalinta. Kouluttaja kutsuu koulutukseen.

Huomaathan, että koulutushakemus on sitova eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Päteviä syitä ovat esimerkiksi työllistyminen tai muun koulutuspaikan saaminen. Työnhakusi tulee olla voimassa hakiessasi koulutukseen.

Lisätietoja koulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikaisista etuuksista saat valtakunnallisesta TE-puhelinpalvelun Koulutusneuvonnasta, puh. 0295 020 702. Lue lisää koulutusneuvonnan palvelukanavista.  

Voit sopia koulutukseen hakeutumisen kirjaamisesta työllistymissuunnitelmaasi Omassa asioinnissa. Koulutuksesta tulee olla sovittuna työllistymissuunnitelmassasi, jotta sinulla olisi oikeus mahdolliseen työttömyysetuuden korotusosaan.

Hae koulutukseen TE-toimiston sivuilla 8.1.2024 mennessä

Kysy lisää!

Orava Juha

Orava Juha
lehtori, ravintola-ala

juha.orava@brahe.fi

0400 561 855

Kansainvälisyysyhteyshenkilö, ravintola- ja cateringala
Aho Leo

Aho Leo
Projektipäällikkö

leo.aho@brahe.fi

044 439 4332