Hyppää sisältöön

In English

27.11.2024

Fyysinen ergonomia ja palautuminen hevostenhoitajan työkyvyn tukemiseksi

Sarianne Hynysen ja Annika Rajannin Oulun ammattikorkeakoulun fysioterapian tutkinto-ohjelman opinnäyte: Fyysinen ergonomia ja palautuminen hevostenhoitajan työkyvyn tukemiseksi

Hevostenhoitajan työ monipuolisine tehtävineen vaatii tekijältään monia eri ominaisuuksia, joita ovat mm. hyvä fyysinen kunto, yhteistyötaidot, vastuullisuus ja oma-aloitteisuus (Ammattinetti 2024). Alalla pitkään työskennelleenä ja nyt fysioterapian opintoja suorittaessa olemme alkaneet kiinnittää huomiota tallitöiden fyysiseen kuormittavuuteen ja varsinkin siihen, kuinka töiden kuormittavuuteen voimme itse pienin teoin vaikuttaa. Tästä pohdinnasta saimme aiheen fysioterapian lopputyöhömme, jota lähdimme tekemään toiminnallisena opinnäytetyönä. Tavoitteena tälle työlle oli opettaa opiskelijoille, kuinka jo työpäivän aikana tehtävillä harjoitteilla olisi mahdollista vaikuttaa oman työn fyysiseen kuormittavuuteen. Ideana oli saada hevostenhoitajaopiskelijat – alan tulevaisuuden ammattilaiset – omaksumaan hyvän fyysisen ergonomian mukaista ja työhyvinvointia edistävää työtapaa, sekä kiinnittämään huomiota työn tauottamiseen.

Aloitimme suunnittelemaan hevostenhoitajaopiskelijoille hyvinvointipäivää, mikä sisälsi kaksi osiota. Ensimmäisen osion keskeinen teema oli työn fyysinen ergonomia, työn tauottaminen ja palautuminen.  Toinen osio sisälsi taukoliikunnan ohjauksen, jossa jokaiselle halusimme mahdollistaa palauttavan kehollisen kokemuksen neljästä erilaisesta liikkeestä, missä hyödynsimme päivittäisistä työvälineistä joko luutaa tai talikkoa. Opiskelijat jaettiin tässä harjoituksessa neljään pienryhmään, jossa jokainen pienryhmä harjoitteli yhden liikkeistä ja lopussa ohjasi liikkeen myös muille ryhmille.

Hyvinvointipäivän päätteeksi keräsimme osallistujilta palautteen, jonka perusteella hyvinvointipäivä oli onnistunut, sekä opiskelijat olivat kiinnostuneita aiheesta. Lisäksi palautteesta saimme tietoa myös heidän aiemmasta käsityksestä fyysisen ergonomian ja työn tauotukseen liittyen ennen hyvinvointipäivään osallistumista. Vastauksista kävi ilmi positiivisena yllätyksenä se, kuinka moni oli aiemmin kuullut puhuttavan ergonomiasta esimerkiksi aiemmissa opinnoissa. Lisäksi moni oli jo ennestään kiinnittänyt huomiota omaan ergonomiaansa tallilla työskennellessä ja heillä myös oli jo joitain keinoja sen edistämiseksi. Kuitenkin moni ei ollut aiemmin kuullut ergonomiasta, eikä kiinnittänyt huomiota omiin työtapoihinsa sen kummemmin.

Näiden tietojen perusteella koemme, että ergonomiasta ja palautumisesta olisi tärkeä olla tietoa opiskelijoiden, sekä myös kaikkien muiden tallitöitä tekevien saatavilla. Esimerkiksi jo hevostenhoitajien perusopinnoissa ennen tallitöiden aloittamista olisi hyvä kertoa ergonomisista työtavoista. Myös jo alalla pidempään työskenteleville olisi hyvä saada jaettua tietoa kyseisistä aiheista.

Kun työergonomia ja omasta jaksamisesta huolehtiminen ovat hallussa, työhyvinvoinnin tasoa on mahdollista nostaa. Tarvittavat muutokset eivät ole suuria, sekä ne ovat toteutettavissa jo pitkälti pelkällä asian tiedostamisella.

Sarianne Hynynen ja Annika Rajanti
Oulun Ammattikorkeakoulu
Fysioterapian tutkinto-ohjelma
30.10.2024

Lähteet:

Ammattinetti 2024. Hevostenhoitaja. Työmarkkinatori. Hakupäivä 2.8.2024.
https://tyomarkkinatori.fi/ammattitieto/ammatit/hevostenhoitaja