Hyppää sisältöön

In English

22.3.2021

Hybridi-minicampilla sukelletaan yrittäjyyteen

Koulutuskeskus Brahe on toteuttanut lukuvuonna 2020–21 yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta -kurssin hybridimuotoisena yrittäjyyden teemapäivänä. Toisen vuoden opiskelijat ovat sukeltaneet yrittäjyyteen päivän mittaisella minicampilla, johon on voinut osallistua koululla tai etänä.

Minicamp-päivässä vuorottelevat Teamsin kautta tapahtuva opetus ja ryhmätyöskentely, johon opiskelijat ovat osallistuneet omissa luokissaan tai etänä kotoaan. Toteutus on suunniteltu niin, että teemapäivä pystytään järjestämään pandemiatilanteesta riippumatta, ja tarvittaessa se on siirrettävissä kokonaan verkkoalustalle. Alustukset päivän teemoihin on pitänyt Oulun kaupungin yrittäjyyskasvatuksen kehittäjäopettaja Eemeli Alanne. Mukana on ollut yrittäjävieraita kertomassa tarinoitaan.

Toiminnallisessa päivässä opiskelijat ovat päässeet sisälle yrittäjämäiseen toimintatapaan ideoimalla, tekemällä tiimityötä ja esittelemällä ideansa. Päivän aikana opitaan ideoimaan tiimin osaamiseen perustuva yritysidea, mallintamaan se, tekemään kilpailija-analyysi ja pitämään myyntipuhe. Ryhmät kuvaavat myyntipuheensa videolle. Jokainen opiskelija on tehnyt etukäteen orientoivan ennakkotehtävän. Päivän jälkeen pitää tehdä omaa toimintaa reflektoiva ja yrittäjyysosaamista erittelevä lopputehtävä. Minicampin kesto on yksi päivä kello 8–16.

Opiskelijoilta on tullut hybridi-minicampista pääsääntöisesti hyvää palautetta. Tahti on ollut tiivis, kun yhteen päivään on mahdutettu yrittäjyyden perusteet.

– Olisin toivonut hiukan enemmän aikaa tehtävien tekemiseen, mutta ymmärrän kyllä miksi mentiin rivakasti eteenpäin, kertoo yksi osallistuja. 

– Aikataulu tuntui ihan toimivalta, sopivissa väleissä taukoja ja infoa.

– Tiivis, kiireinen päivä. Hyvä, että opintopisteen sai suoritettua näin yhdessä päivässä.

Yrittäjyys-minicamp on järjestetty nyt kaksi kertaa. Tässä formaatissa yrittäjyyttä on opiskellut tähän mennessä yli kaksisataa opiskelijaa. Arvioijina ovat olleet Koulutuskeskus Brahen yrittäjyysopetuksen kehittämistiimin 11 opettajaa. Mukana käytännön toteutuksessa on ollut myös joukko kurssille osallistuvien opiskelijoiden vastuuopettajia. Minicamp-toteutus on vahvistanut tiimiopettajuutta, kun suunnittelua, järjestelyjä ja arvointia on tehty yhdessä.

Hybriditoteutus on kehittänyt myös digiosaamista. Opetukseen ja ryhmätyöskentelyyn on käytetty Microsoft Teamsia. Tehtäväohjeistus kirjallisessa muodossa ja tehtävien palautukset on tehty It's Learning -oppimisalustalle. Jo ensimmäinen yrittäjyys-minicamp onnistui hyvin, mutta teknisesti se sisälsi kompurointia.

– Kaikki meni loistavasti ja yrittäjätarinat oli kivoja. Ainoa tympeä juttu oli, että joku mykisti välillä puhujia, joka vähän hankaloitti ymmärtämistä, kertoo yksi opiskelija palautteessaan. Toisella kerralla tekniikka toimi jo paremmin.

Yrittäjyys-minicampista on tarkoitus tulla pysyvä toimintatapa Koulutuskeskus Brahen yrittäjyysopetukseen. Ryhmätyöskentely, tekemällä oppiminen ja yrittäjätarinat johdattavat yrittäjämäiseen toimintatapaan.

 

Arttu Oikarinen ja Eemeli Alanne
Yrittäjävieras Arttu Oikarinen ja yrittäjyyspäivän alustuksista vastaava Eemeli Alanne Teamsissa.
yrittäjämäiset taidot -sanapilvi
Sanapilvi yrittäjämäisistä taidoista, joita opiskelijat tunnistivat itsessään.
opiskelijoita helmikuun yrittäjyyspaivässä
Helmikuun yrittäjyys-minicampin osallistujia luokassa kuuntelemassa Teams-alustusta.