Hyppää sisältöön

In English

29.3.2022

Koulutuskeskus Brahe vetovoimainen kevään yhteishaussa

Seutukunnan kaikista ensisijaisista hakijoista noin 60 % haki Koulutuskeskus Braheen.

Kevään 2022 yhteishaussa Raahen seutukunnan ensisijaisista hakijoista noin 70 % haki ammatilliseen koulutukseen ja noin 30 % lukiokoulutukseen. Tekniikan alojen koulutusten kysyntä kasvoi eniten. Tekniikan aloilta ensisijaisia hakijoita oli eniten kone- ja tuotantotekniikkaan, autoalalle, sähkö- ja automaatioalalle sekä myös rakentamisen ja pintakäsittelyalan koulutuksiin. 

Kokonaisuutena Koulutuskeskus Brahessa ollaan tyytyväisiä yhteishaun tuloksiin. Alueella on paljon toimialoja, joissa on pula osaavasta työvoimasta.

- Työelämäyhteistyön tiivistämisen merkeissä olemme rakentaneet alueen työelämää palvelevia osaajapolkuja, kuten Woodcomp Oy:n kanssa suunniteltu elementtirakentajan polku, tekniikan alojen toimialapäällikkö Tuija Nurkkala kertoo.

- Teknologia-alojen osaajapula on tullut esille myös mediassa. Tämä on todennäköisesti osaltaan lisännyt kiinnostusta esimerkiksi kone- ja tuotantotekniikan koulutukseen ja näkyy nyt hakijamäärissä, Nurkkala arvelee.

Myös Brahen pitkäaikainen työelämäyhteistyökumppani Pekka Miilukangas pohtii, että työtilanne on saattanut houkutella nuoria hakeutumaan kone- ja tuotantotekniikan opintoihin.

- Metallin hakijamäärä ilahdutti kovasti, Miilukangas kertoo. 

- Seuraan eniten metallin ja rakennusalan hakijamääriä. Sitä on monesti mietitty, että mistä hakijamäärien vaihtelu johtuu. Metallialasta puhuttaessa on ollut pitkään esillä, että siellä on töitä. Ehkä se näkyy nyt nuorten valinnoissa.

Palvelualojen ja luovien alojen ensisijaisten hakijoiden määrä pysyi kutakuinkin edellisvuoden tasolla ja luonnonvara-alojen hakijamäärissä oli pienoinen lasku. Kokonaisuudessaan Brahen ensisijaisten hakijoiden määrä nousi hienoisesti yli viime vuoden tason. 

Jatkuva haku täydentää yhteishakua. Muutamilla aloilla pääosa Brahen opiskelijoista on aiemman tutkinnon suorittaneita, jolloin he eivät voi hakea yhteishaussa, vaan he hakevat jatkuvan haun kautta suoraan oppilaitokseen.