Hyppää sisältöön

In English

11.5.2023

Koulutuskeskus Braheen pronssia ammattitaidon SM-kilpailuissa

Koulutuskeskus Brahen Taitaja-finalisti Sonja ”Nasu” Korvela sai pronssia kilpailulajissaan ajoneuvotekniikassa.

Ammattitaidon suomenmestaruuksista kilpailtiin Taitaja2023-tapahtumassa Espoossa 8.–11.5. Ajoneuvotekniikan finaali koostui kuudesta itsenäisestä käytännön tehtävästä, jotka oli toteutettu yhteistyössä autoalan eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Finaalissa kilpailijoiden piti suoriutua vianmääritys- ja korjaustehtävistä, pyörien asentokulmien mittauksesta ja säädöstä, pyöränlaakerin vaihdosta, rengastyöstä ja määräaikaishuollosta.

– Helpointa kisassa tietenkin oli tehtävät, mistä minulla oli eniten kokemusta entuudestaan. Näitä tehtäviä olivat neljä mekaanisempaa tehtävää. Vaikeinta oli vianmääritystehtävät, koska minulla ei aiheesta kovin paljoa aiempaa kokemusta ole, Nasu totesi kilpailun jälkeen.

– Nyt tuntuu helpottuneelta ja samaan aikaan tavallaan haikealta, kun kaksi merkittävää elämänvaihetta tuli päätökseen. Kisojen lisäksi ammattiopintoni valmistuivat, Nasu kertoo. Hänen tulevaisuudensuunnitelmiinsa kuuluu työelämään siirtyminen.

Kilpailuhuoltaja Ari Pentti kertoo, että kilpailu alkoi todella jännittävällä tavalla, kun arvonnan myötä ensimmäisiksi tehtäviksi tuli kaksi kaikkein haastavinta vianmääritystehtävää.

– Näistä tehtävistä Nasu kuitenkin selviytyi ja sai kerättyä tärkeitä pisteitä, vaikka tehtävät olivat jokaiselle kilpailijalle haasteelliset. Alkushokista selviämisen jälkeen Nasu pääsi onneksi loistamaan omilla vahvuusalueillaan ja kilpailu näytti varsin rennolta. Kilpailuhuoltajan vastuulle jäi enää jännittää aidan toisella puolen.

Brahen Taitaja-joukkueenjohtaja Jari Aitta kertoo, että Nasun työskentelyä oli ilo seurata Taitaja-kilpailussa.

– Nasu oli tällä kertaa ainoa finalistimme, joten painetta Brahen pitämiseksi Suomen kartalla oli tarjolla. Hän on kuitenkin edustanut meitä ennenkin vahvalla osaamisellaan erilaisissa tehtävissä, eikä hän tässäkään tehnyt poikkeusta.

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma, jossa kilpaillaan ammattitaidon suomenmestaruuksista. Tapahtuma toimii myös ammatillisen koulutuksen näyteikkunana. Tänä vuonna finaaliin selvitti tiensä 378 kilpailijaa, jotka karsittiin 1646 semifinalistin joukosta. Kilpailulajeja oli 47. 

Seuraavan kerran ammattitaidon suomenmestaruuksista kisataan vuoden kuluttua Kuopiossa Taitaja2024-tapahtumassa.

Katso ajoneuvotekniikan Taitaja-finaalin tulokset.

Taitaja-pronssimitalisti Nasu Korvela
Nasu Korvela sai pronssimitalin kaulaansa.