Hyppää sisältöön

In English

5.3.2023

"Mikään koulutus ei mene koskaan hukkaan"

Marko Alakarjula (41) opiskeli rakennusalaa työn ohessa ja valmistui rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi Raahesta vuonna 2021.

Aiemmalta koulutukseltaan Marko on myös insinööri, alana tietotekniikka. Hän työskenteli edellisten opintojen jälkeen ensin elektroniikkasuunnittelijana ja sen jälkeen tuotannon esihenkilö- ja vetotehtävissä PKC Electronicsilla, josta tuli myöhemmin yrityskauppojen myötä Enics (nyk. GPV). Yrityksessä alkoi pian tämän jälkeen isojen muutosten aika, jonka myötä toimintoja supistettiin Raahessa merkittävästi.

– Tässä vaiheessa minulla tuli tietysti huoli, että entä jos meneekin työpaikka. Olin kuitenkin ehtinyt kuitenkin olla elektroniikka-alalla töissä yli 10 vuotta enkä halunnut alkaa pendelöimään työpaikan perässä. Ryhdyin siis katselemaan vähän uusia tulevaisuuden kuvioita ja kartoittamaan vaihtoehtoja opiskeluun. Silloin törmäsin tietoon, että Kajaanin ammattikorkeakoulu aloittaa Raahessa rakennustekniikan insinööriopinnot. Laitoin hakupaperit menemään ja sain paikan, kuvailee Marko taustaansa.

Alanvaihto tuntui tähän uran hetkeen oikealta ratkaisulta siitäkin syystä, että rakennusala oli kiinnostanut jo pidempään. Sattumoisin hän tuli ostaneeksi myös isompaa remonttia vaativan talon, joten oli hyvä opiskella ensin teoriaa ja tehdä käytännön töitä kotona. Opintojen alussa Marko työskenteli ensin Enicsillä, mutta sai alan harjoittelupaikan toisesta yrityksestä. Harjoittelupaikka poiki myöhemmin ihan oikean työpaikan, jonka myötä Marko on työskennellyt Miilukangas Oy:llä kiinteistöinsinöörinä vuodesta 2021 lähtien.

– Työnkuvaani kuuluu kiinteistön ylläpidon kehittäminen sekä kiinteistöomaisuuden hallintaohjelman ylläpito. lisäksi suunnittelen rakennus- ja rakennepiirustuksia, ja toimin tarvittaessa rakennusprojekteissa myös vastaavana työnjohtajana. Opintoihin hakeutuessani minulla ei ollut tarkkaa visiota haaveammatista, mutta työnjohtopuoli ja valvontatehtävät houkuttelivat. Siinä mielessä olen päässyt toteuttamaan näitä molempia nykyisessä työssäni, Marko toteaa.

Monimuoto-opinnot suoritetaan suurimmaksi etänä. Tästä Markolla ei ole pahaa sanottavaa, sillä hän toivoi jo hakiessa, että opintoja voisi suorittaa omaan tahtiin kotoa käsin.

Kajaanin ammattikorkeakoulu opinahjona saa Markolta pelkkää kiitosta. Oppimisympäristö toimii, samoin etäluennot. Kysymyksiin löytyi aina vastaukset ja ihmiset saa puhelimellakin kiinni. Positiivista on myös se, että todella monet asiat voi tosiaan hoitaa etänä, myös suurimman osan tenteistä.

Työn ohessa opiskelu vaatii Markon mukaan ennen kaikkea järjestelmällisyyttä. Sovituista aikatauluista kannattaa pitää kiinni ja muutoinkin ottaa homma tosissaan. Monimuoto-opiskelun pystyy yhdistämään hänen mukaansa helposti myös vuorotöihin, jos vaan kiinnostusta ja sisäsyntyistä motivaatiota löytyy.

– Kyllä se yleensä kannattaa hoitaa sovitut hommat ajallaan, vaikka toki ihminen onkin viime hetken paniikissa monesti luovimmillaan, Marko nauraa.

Parhaillaan Marko täydentää osaamistaan avoimessa AMK:ssa opiskellen Solid Works 3D -mallinnusohjelmaa, joka nopeuttaa ja helpottaa hänen mukaansa tulevaisuuden työkuvioissa.

– Mikään koulutus ei mene koskaan hukkaan, Marko vinkkaa.

Syntyperäisenä raahelaisena Marko kehuu kotikaupunkiaan juuri sopivan kokoiseksi. Kaikki perustarpeet löytyvät ja tarvittaessa pääsee sukkuloimaan nopeasti Ouluun tai Ylivieskaan, jos jotakin ei omasta kotikaupungin kivijalasta löydy.

– Raahe ei ole liian iso, mutta ei liian pienikään. Kaupunki on vielä merenrannassakin, joten mikäpä tässä on ollessa.

Tutustu seuraaviin Raahessa alkaviin AMK-koulutuksiin