Hyppää sisältöön

In English

9.2.2021

Nuorten ajatuksia yrittäjyydestä Nuoret tekevät tulevaisuuden -webinaarissa

Yrittäjyyttä oppii tekemällä ja kokeilemalla, nuoret kertovat.

– Yrittäjyysopintoja on tärkeää tarjota kaikille. Vaikka yrittäjyys ei olisi sillä hetkellä vaihtoehto, se voi olla joskus myöhemmin, Iida Tornberg pohtii. 

Hän oli yksi neljästä nuoresta panelistista Nuoret tekevät tulevaisuuden -webinaarissa, jonka järjesti kolme kuluvana keväänä päättyvää yrittäjyyskasvatushanketta. Tornberg on opiskellut yrittäjyyttä Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa Koulutuskeskus Brahen Lybeckerillä. Paneelissa oli mukana myös hänen luokkakaverinsa Kimi Laurila, jolle yrittäjyysopinnot ovat mahdollistaneet monia hienoja ja opettavaisia kokemuksia. 

Laurila kertoo, että haastavinta hänelle oli yrittäjyyttä opiskellessa hahmottaa, mistä asiakkaita saa. Käytännön kautta yrittäjyyttä kokeillessa niitä kuitenkin löytyi. Tornberg kertoo, että on oppinut eniten virheiden kautta. Molemmat korostavat, että tekeminen on tärkeää.

– On tullut kokeiltua asioita, joita ei olisi muuten tullut kokeiltua. Kokeilemalla oppii, Tornberg kertoo 

Laurilan ja Tornbergin mukaan elämänhallinta ja muutoksiin sopeutuminen ovat tulevaisuuden taitoja. Tulevaisuudelta he toivovat mielenkiintoisia projekteja ja monia mahdollisuuksia. 

Yrittäjyyden yhdistäminen ammatillisiin opintoihin on ollut nuorten mielestä hyvä asia, koska heillä on ollut jo substanssiosaamista niihin asioihin, joita he ovat NY-yrityksessään tehneet. Tornberg pohtii, että hänelle yrittäjyys on ollut tapa tehdä niitä asioita, joita hän haluaa tehdä. 

Yrittäjyyttä opiskellessa saa kokeilla yrittäjän vapautta ja vastuuta. Jos Laurila saisi nyt antaa itselleen neuvon NY-yrittäjyyteen, hän sanoisi: 

– Muista hengittää. Ei kannata panikoida. 

Nuoret tekevät tulevaisuuden -tapahtuman järjestävät yhteistyössä ESR-rahoitteiset Lakeuden Portaat -hanke ja Yrittäjyyskasvatuksen toiminnallistaminen – ToTyk sekä EAKR-rahoitteinen SoloEntre ja Yrittävä kulttuuri -hanke. Hankkeissa yrittäjyyttä ja yrittäjyyspedagogiikkaa on viety merkittävästi eteenpäin joka kouluasteella.  

yrittajyyswebinaari.jpg
Nuoret kertoivat paneelissa yrittäjyyskokemuksistaan. Vasemmalta: Eerika Nissilä, tilaisuuden moderaattori Eemeli Alanne, Kimi Laurila, Oskari Autti ja Iida Tornberg