Hyppää sisältöön

In English

14.6.2024

Portugalilainen Rui Ribeiro tekee maataloustöitä vaihtojaksolla Ruukissa

Rui on nähnyt sekä talven että kesän suomalaisella maaseudulla. Ruukin luonto- ja hevoskeskuksessa hän on saanut hyvää harjoitusta käytännön töistä.

– Oli valkoista ja pimeää, 20-vuotias Rui Ribeiro muistelee ensimmäistä vierailuaan Suomessa joulukuussa 2022. Hän tuli silloin viikoksi Braheen Ruukin luonto- ja hevoskeskukselle Erasmus+ rahoitteisen Farmers for the Future -hankkeen vieraana.

Suomi kiinnosti häntä. Kun hänen opettajansa hänen portugalilaisessa koulussaan AEPBS:ssa (Agrupamento de Escolas de Padre Benjamin Salgado) kysyi, haluaisiko hän lähteä Ruukkiin pidemmälle vaihtojaksolle, hän vastasi kyllä. Hän opiskelee nyt maataloutta korkeakoulussa Portugalissa, mutta hän jäädytti opiskelupaikkansa lähteäkseen vielä vaihtoon vanhan koulunsa kautta.

Rui Ruukissa päärakennuksen edessä
Rui Ribeiro on on Brahen ensimmäinen Erasmus+Pro-vaihto-opiskelija. Kuva: Oskari Leinonen.

Niinpä Rui tuli Ruukkiin pitkälle, yli 3 kuukauden mittaiselle Erasmus+Pro -vaihtojaksolle huhtikuun alussa. Hän on Brahen ensimmäinen Erasmus+Pro-vaihto-opiskelija. Vaihtojaksollaan hän on päässyt tekemään monenlaisia maataloustöitä. Hän on Suomessa heinäkuun toiselle viikolle asti.

– Olen oppinut työskentelemään traktorien kanssa, miten niitä ajetaan. Olen tehnyt kylvötöitä, Rui kertoo.

Rui ja Ruukin luonto- ja hevoskeskuksen opettaja Janne Salmela kertovat, että Suomessa viljellään usein eri kasveja kuin Portugalissa. Meillä viljellään esimerkiksi kauraa, Portugalissa pelloilla saattaa kasvaa maissia. Rui kertoo myös, että hänen kotimaassaan on paljon maito- ja lihatiloja.

Rui ajaa traktoria
Kuvateksti: Rui on tehnyt ahkerasti maataloustöitä Ruukissa. Säät ovat olleet hyvät. Ainoastaan hyttyset häiritsevät hieman. Kuva: Oskari Leinonen.

Ruin mielestä parhaita asioita Suomessa ovat olleet ystävälliset ihmiset. Eniten hän yllättyi siitä, että ihmiset puhuvat paljon enemmän kuin hän kuvitteli. Hänellä oli kuva suomalaisista vähäpuheisina, mutta monet ovatkin puheliaita.

Hän on oppinut jonkin verran suomea.

– Kiitos, päivää, huomenta, koira, kissa, poika, tyttö, onnellinen, väsynyt, hän luettelee.

Suomen kielestä on löytynyt hauskojakin piirteitä. Hän muistelee nauraen yritysvierailua, jolla hän kävi.

– Ihmettelin, miksi he toistelivat nimeäni, mutta se sana olikin ruis.

Viikonloppuisin Rui on käynyt Oulussa, ja hän on käynyt myös Rovaniemellä. Hän asuu vaihtojaksonsa ajan Ruukin luonto- ja hevoskeskuksen asuntolassa, ja vapaa-aikanaan hän käy kuntosalilla.

Portugaliin palattuaan Ruilla on edessään opintojen jatkaminen. Tulevaisuudensuunnitelmana hänellä on mennä töihin maatilalle tai perustaa oma farmi.

Rui hitsaa
 Rui on päässyt myös hitsaamaan. Tässä hän hitsaa koripallotelinettä. Kuva: Oskari Leinonen
Rui traktorihommissa
Traktoreiden kanssa työskentely ja niillä ajaminen ovat tulleet tutuksi vaihtojaksolla. Kuva: Oskari Leinonen.