AINO - Ainutlaatuisesti uralla
Hankeaika: 1.5.2025-31.12.2027
Rahoitus: ESR+
Hanke toteutetaan ryhmähankkeen osahankkeena. Ryhmähankkeen toteuttajat Oulun Ammattikorkeakoulu Oy (päähankkeen toteuttaja), Turun yliopisto (osahankkeen toteuttaja) ja Koulutuskuntayhtymä Brahe (osahankkeen toteuttaja).
Tiivistelmä hankkeesta:
AINO – Ainutlaatuisesti uralla -hankkeessa huomioidaan laaja-alaisesti yksilön taustan ja henkilökohtaisten ominaisuuksien vaikutus yksilön koulutuspolkuihin ja työllistymismahdollisuuksiin. Esimerkiksi maahanmuuttajataustaan, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, kieli- ja kulttuuritaustaan sekä toimintakykyyn kohdistettu syrjintä ja rasismi vaikuttavat siihen, millaisia mahdollisuuksia yksilöllä on kiinnittyä opintoihin ja opiskeltavaan alaan sekä luoda työllistymisen kannalta olennaisia työelämäverkostoja. Koulutusorganisaatiot ja niissä työskentelevät tarvitsevat entistä parempia valmiuksia huomioida opiskelijoiden erilaisuus ja toteuttaa tarvittavia toimenpiteitä heidän tuekseen.
Hankkeen tavoitteena on kehittää vähemmistöasemassa olevien opiskelijoiden eli ”ainokaisten” ohjausta ja tukitoimia ammattikorkeakouluissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Tavoitteena on lisätä ohjaajien ja opettajien ymmärrystä vähemmistöaseman vaikutuksesta opintoihin, alaan ja työelämään kiinnittymiseen sekä urapoluilla etenemiseen ja lisäksi tarjota välineitä näiden asioiden tarkasteluun ja opiskelijoiden tukemiseen.
- Tavoitteiden saavuttamiseksi toteutetaan laaja-alainen kohderyhmiä monipuolisesti osallistava ja Pohjois-Pohjanmaalle sijoittuva tiedonkeruu, jossa selvitetään:
- Ainokaisopiskelijoiden kokemuksia työssäoppimisesta, harjoittelusta ja työelämäverkostojen rakentamisesta
- Oppilaitosten kehittämisen tarpeita ainokaisopiskelijoiden työuralle kiinnittymisen tukemisessa
- Pohjois-Pohjanmaalla toimivien ja harjoittelu- ja työssäoppimispaikkoja tarjoavien työnantajien ja työyhteisöjen vastaanottokykyä
- Olemassaolevia hyviä käytäntöjä ja menetelmiä ainokaisopiskelijoiden tukemisesta.
Tiedonkeruun tulosten pohjalta kehitetään, pilotoidaan ja mallinnetaan uusia käytäntöjä, joilla tuetaan ainokaisopiskelijoita työssäoppimisen ja harjoittelupaikkojen saamisessa, työelämäverkostojen rakentamisessa ja opintoihin ja alaan kiinnittymisessä. Tällä pyritään edistämään ainokaisten koulutuspolkuja ja työllistymismahdollisuuksia. Hankkeen pilotoinnit toteutetaan Oulun ammattikorkeakoulussa ja Koulutuskeskus Brahessa, mikä mahdollistaa uusien koulutuksellisten ratkaisujen kehittämisen eri koulutusasteille. Pilotointien tulokset koostetaan yhteen ja ne julkaistaan avoimesti koulutuksen järjestäjien hyödynnettäviksi.
Tiedonkeruun ja kehitystyön pohjalta tuotetaan koulutusmateriaali ja koulutuskokonaisuus opetus- ja ohjaushenkilöstölle sekä työpaikka- ja harjoitteluohjaajille. Koulutuksen avulla kehitetään opetus- ja ohjaustyötä tekevien osaamista huomioida monimuotoisen opiskelijakunnan tarpeita sekä oppilaitosten valmiuksia toteuttaa kaikkia opiskelijoita hyödyttävää yhteistyötä työpaikka- ja harjoitteluohjaajien sekä työnantajien kanssa.Lisäksi hankkeessa tuotetaan työnantajille tietopaketti ja tietoiskuja moninaisten opiskelijoiden kohtaamisesta ja rekrytoinnista. Materiaali suunnataan erityisesti työvoimapulasta kärsiville aloille, millä vastataan Pohjois-Pohjanmaan alueellisiin kohtaantohaasteisiin. Lisäksi niiden avulla kehitetään työyhteisöjen valmiuksia ja toimintatapoja huomioida opiskelijoiden ja työntekijöiden erilaiset taustat.
Lisätietoa:
Heli Leskelä, heli.leskela@brahe.fi