Hyppää sisältöön

In English

4.4.2024

Tavoitteellista urheilua ja opiskelua Brahessa

Koulutuskeskus Brahessa opiskelun ja kilpaurheilun yhdistäminen onnistuu sujuvasti.

Kun Koulutuskeskus Brahessa sähköalaa opiskeleva Roope Parkkinen hakeutui peruskoulun jälkeen ammatilliseen koulutukseen, hänelle oli selvää, että hän haluaa urheilupainotteiseen ryhmään. Roope on pelannut jääkiekkoa 8–9 vuoden ajan. Tällä hetkellä hän pelaa RJK-U18-joukkueessa. 

– Tiesin, että Brahessa voi opiskella urheilupainotteisesti, ja urheiluryhmään hakeutuminen oli mielessä.  

Myös ammatilliset opinnot ovat maistuneet Roopelle. Nyt meneillään on ensimmäinen vuosi sähkö- ja automaatioalan perustutkinto-opintoja. 

– Asennukset ovat olleet mukavimpia, Roope kertoo. 

Hakeutuminen urheilupainotteiseen koulutukseen tapahtui syksyllä heti opintojen alettua Brahessa.  

– Oli tapaaminen, jossa oli paikalla kaikki urheilupainotteisesta opiskelusta kiinnostuneet. Siellä sovittiin urheilupainotteisen opiskelun aloittamisesta. 

Roope Parkkinen sähköosastolla
Roope Parkkinen opiskelee sähköalaa urheilupainotteisesti. 
Kuva: Oskari Leinonen

Brahen urheilupainotteisten opinnoista vastaava opettaja Markku Tuomaala kertoo, että urheiluryhmäläiset saavat suoritettua 3 osaamispistettä yhteisten opintojen valinnaisiin opintoihin. Joka syksy koulun alkaessa hän pitää infon aloittaville opiskelijoille. Siinä hän kertoo urheilupainotteisesta opiskelusta. 

Urheiluryhmässä on opiskelijoita vuosittain 15–20. Määrä vaihtelee lukuvuoden mittaan, ja siihen vaikuttavat valmistumiset, työpaikoilla oppimisen jaksot ja loukkaantumiset. Lajeista ryhmässä on edustettuna tällä hetkellä jääkiekko, yleisurheilu, jalkapallo, pesäpallo ja salibandy. Urheiluryhmään voivat hakea kaikkien urheilulajien edustajat. Tällä hetkellä jääkiekkoilijoita on urheiluryhmässä 7. 

aamuharjoitukset jäällä + Markku Tuomaala
Aamujäällä on jääkiekkoilevia opiskelijoita Koulutuskeskus Brahesta, Raahen lukiolta ja Raahen Porvari- ja Kauppakoululta. Urheiluvalmennuksesta vastaa Koulutuskeskus Brahesta Markku Tuomaala. Hän kertoo, että mahdollisuus yhdistää kilpaurheilu ja opiskelu houkuttelee maakuntien nuoria Raaheen.
Kuvat: Toni Jylhä ja Sassa Hartikainen

Aamuharjoituksista hyvä alku koulupäivälle

Urheilupainotteisesti opiskelevilla on harjoitukset joka tiistai ja torstai aamulla ennen koulupäivän alkua. Aamuharjoitukset antavat Roopen mielestä hyvän alun päivälle. 

– Vaikka harjoitusaamuina pitää herätä aikaisemmin, on heti paljon virkeämpi olo, kun on käynyt siellä. 

Roope on ollut polvileikkauksessa, joten hän ei ole päässyt reiluun kuukauteen harjoituksiin.  

– Nyt olisi eka tavoite, että pääsisi taas pelaamaan. 

Jääkiekkoon hän suhtautuu tavoitteellisesti. 

– Jos siitä tulisi työ, niin olisihan se jees. 

Jäällä hän haluaa antaa kaikkensa. Urheilupainotteista opiskelua Roope suosittelee niille, jotka ovat urheilusta innostuneita. 

– Niille, jotka haluavat oikeasti kehittyä ja päästä pidemmälle. 

Urheilupainotteisesti opiskeleville opiskelijoille on käytettävissä urheilutiloja Raahessa jäähallilla, liikuntahallilla ja Arina Areenalla. Urheilukoulun valmennus perustuu pitkäjänteiseen harjoittelun suunnitteluun ja tavoitteiden asettamiseen yhdessä valmentajan kanssa.  

Urheilupainotteisen opiskelun tavoitteena on tottuminen lisääntyvään ja tehokkaaseen harjoitteluun, fyysisten ominaisuuksien kehittäminen, itsenäisen harjoittelun oppiminen ja pohjan luominen aikuisiän urheilu-uraa varten. Toisen asteen tutkinnon suorittaminen on tärkeässä roolissa urheilun rinnalla nuorten tulevaisuutta varten. 

Jääkiekkoilijoiden harjoitukset, Aleksi Perkiömäki maalissa
Jääkiekkoilijat harjoittelevat joka tiistai- ja torstaiaamu ennen koulupäivää. Tässä maalivahtina on Koulutuskeskus Brahen opiskelija Aleksi Perkiömäki.
Kuva: Oskari Leinonen

Lue lisää urheilupainotteisesta opiskelusta Brahessa >