Hyppää sisältöön

In English

25.3.2024

Oppisopimus joustaa työpaikan tarpeiden mukaan

Verhoilualaa opiskeleva Fardin Mohseni on tehnyt opintoja oppisopimuksella Finnsoffat Oy:lla jo kahteen otteeseen.

Fardinin oppisopimuksissa kaikki sai alkunsa, kun verhoilun opettaja Eva Mahlamäki kehotti häntä etsimään työpaikan, jonne Fardin voisi mennä edistämään opintoja keväällä 2023. Fardin sai Vantaalla asuvan kaverinsa kautta vinkin, että Keravalla olisi sellainen yritys kuin Finnsoffat, josta löytyy työtehtäviä verhoilijalle.  

Finnsoffat Oy:n tuotantopäällikkö Janne Honkanen kertoo, että heillä on ollut opiskelijoita koulutussopimusjaksoilla, mutta oppisopimuksesta ei ollut tuoretta kokemusta. Niinpä Koulutuskeskus Brahen työelämävastaava Eveliina Noponen piti Teamsin kautta infon, jossa hän kertoi perusasiat oppisopimuksesta. Eveliina kertoo, että info järjestyy aina, jos yrityksessä halutaan kuulla oppisopimuksen mahdollisuuksista. 

Aluksi Fardinille tehtiin kuukauden mittainen koulutussopimus, jonka aikana Janne Honkanen sai käsityksen, millainen tekijä on kyseessä. Sen jälkeen solmittiin kesälle oppisopimus.  

– Verhoilin erilaisia sohvia, Fardin kertoo.  

Niitä hän teki 4–5 päivässä. 

Oppisopimuksella työskentely on vahvistanut Fardinin ammatillista osaamista ja suomen kielen taitoa. Afganistanilainen Fardin on asunut Suomessa jo 7–8 vuotta, mutta ensimmäiset vuoden kuluivat viranomaislupia odotellessa. Kun hän pääsi kiinni opintoihin ja työelämään Brahessa, kielitaito on kehittynyt huimaa vauhtia. 

– Hyvä tekijä, Janne vahvistaa.  

– Kehityskaari on ollut hyvä. Sekä laatuasioissa että kielen kanssa hän on kehittynyt. 

Myös Fardin itse on huomannut oman kehityksensä. 

– Työpaikalla osaan työtehtäväni. Jos joskus en tiedä, mitä pitää tehdä, pystyn kysymään työkavereilta. Siellä on kaksi hyvää työkaveria, joista molemmat ovat olleet 16 vuotta töissä. He auttavat, Fardin kertoo.

Syksyllä 2023 Janne Honkanen soitteli uudelleen Fardinille ja kysyi töihin kiireavuksi. Toinen oppisopimus tehtiin neljän kuukauden mittaiseksi. Ammatilliset opinnot etenivät käytännön työtehtävissä, ja yritys sai tutun tekijän riveihinsä. 

Helmikuun alussa Fardin palasi koululle suorittamaan yhteisiä opintoja. Nekin on tärkeää saada tehdyksi, jotta hän saa tutkinnon. Kun ytot on tehty, hän valmistuu.  

Fardin lähtee mielellään valmistumisen jälkeen työelämään. 

– Jos työtilanne sallii, voidaan palkata hänet meille, Janne kertoo.  

Janne Honkasella on hyvää sanottavaa oppisopimuksesta. 

– Onhan se joustava. On pystytty esimerkiksi sumplimaan opiskelupaikan kanssa aikatauluja sen mukaan, miten on töitä, eikä ole kiveen hakattua, että jakson pitäisi olla tiettynä aikana. 

– Opiskelijalle oppisopimus on mahdollisuus kehittyä ja saada kokemusta työelämästä. Järkevä systeemi, Janne kiteyttää. 


Finnsoffat Oy 

 • perustettu 1970 
 • kotipaikka Kerava 
 • päätuote sohvat 
 • työllistää 37 henkeä 
 • liikevaihto reilut 5 miljoonaa 
 • 3 omaa myymälää, lisäksi sopimusvalmistaja huonekaluliikkeille 

Oppisopimuksen edellytykset 

 • Opiskelijan tutkintoon liittyvät työtehtävät ovat riittävän monipuolisia ja tukevat alan opintoja. 
 • Työaika on vähintään 25 tuntia viikossa. 
 • Opiskelija saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa. 
 • Opiskelijalla on työpaikalla nimetty työpaikkaohjaaja. 
 • Työtehtävät kartoitetaan yhteistyössä ja opinnot suunnitellaan joustavasti työpaikan ja opiskelijan tarpeet huomioiden. 

Lue lisää oppisopimuksesta.

Fardin Mohseni
Verhoilun opinnot Koulutuskeskus Brahessa ovat olleet Fardinille silta suomalaiseen työelämään. Tällä hetkellä hän viimeistelee opintojaan ytojen parissa Brahessa. Kuva: Toni Jylhä