Hyppää sisältöön

In English

10.3.2020
Nina Liedes,

Terveisiä Suomen eteläisimmästä kaupungista – Fuengirolasta!

Saavuin aurinkoiseen Espanjaan helmikuun alkupuolella.

Suoritan graafiseen suunnitteluun liittyviä opintojani Olé-lehdessä Fuengirolan Los Bolichesissa. Kv-vaihtoni kestää 8 viikkoa.

Olé-kustannus julkaisee kahta eri lehteä – 11 kertaa vuodessa ilmestyvää suomalaisille suunnattua Olé -aikakauslehteä sekä kahden viikon välein julkaistavaa ilmaista Suomalainen Espanjassa -kaupunkilehteä. Lehdessä työskentelee päivittäin 6 henkilöä (joista kaksi on graafista suunnittelijaa). Sen lisäksi lehdellä on laaja avustajarinki.  Töitä tehdään arkipäivisin yhdeksästä viiteen. Ainakaan tässä työpaikassa ei ole havaittavissa manana-meininkiä, sillä kaikki hoidetaan heti ja tehokkaasti. Ilmapiiri on rento ja työntekijät ystävällisiä.

Olé-kustannuksen toimitus sijaitsee Los Bolitchesin kaupunginosassa.
Olé-kustannuksen toimitus sijaitsee Los Bolitchesin kaupunginosassa.

Töitäni lehden toimituksessa ovat olleet muun muassa ilmoitusten ja muiden markkinointimateriaalien valmistaminen, nettisivujen päivitystyöt, valokuvaaminen, lehden oikoluku sekä lukijamatkojen esittelytekstien kirjoittaminen. Pääsin tekemään myös gallupin, missä tiedusteltiin suomalaisten suhtautumisesta koronavirukseen.

Lisäksi olen avittanut lehden asiakaspalvelijaa aina tarpeen tullen. Konkreettista tuntumaa lehtiprosessiin sain osallistuessani lehden jakelu-, postitus- ja pakkaustöihin. Jo ensimmäisellä harjoitteluviikolla sain hyvän käsityksen Los Bolitchesin alueesta, kun kärräsin kaupunkilehden painotuoreita numeroita alueen jakelupisteisiin. Kaikki lehdet löysivät paikkansa, vaikka taisin tehdä muutaman ylimääräisen mutkan luottaessani sokeasti Googlemapsiin ja espanjalaisittain numeroituihin rakennuksiin. Homma oli oikeastaan tosi mukavaa, sain liikuntaa (yli 15000 askelta) ja pääsin tutustumaan alueen suomalaisyrityksiin.

Suomalainen Espanjassa -kaupunkilehden voi poimia mukaansa sen omista jakelutelineistä.
Suomalainen Espanjassa -kaupunkilehden voi poimia mukaansa sen omista jakelutelineistä.
Kuvasin Ole-lehtien asuntopörssi-osioita mainosta varten.
Kuvasin Ole-lehtien asuntopörssi-osioita mainosta varten.

Fuengirola on suomalaisten “muuttolintujen” ja matkailijoiden kiintopiste Espanjassa. Se on luonnollisesti synnyttänyt tänne paljon suomalaisvetoisia yrityksiä mm. ravintoloita, kahviloita, autovuokraamoita, asianajotoimistoja ja erilaisia hyvinvointialan palveluita. Vaikka tiedossa oli, että Los Bolichesia kutsutaan Minifinlandiaksi, silti yllätyin kuinka paljon suomenkieltä kuulee kaupoissa, kadunkulmissa, ravintoloissa ja busseissa. Tämä luo toisaalta mukavaa turvallisuuden tunnetta, apua on tiukan paikan tullen saatavilla myös omalla kielellä. Onneksi olen kuitenkin päässyt käyttämään englantia ja vähän myös espanjaakin täällä ollessani. Työpaikalla kommunikoidaan asioita paljon espanjaksi, sillä yksi työntekijöistä sekä moni asiakas on espanjankielinen. Kaikki lehden vakituiset työntekijät ovat asuneet Espanjassa 10 – 35 vuotta, joten heillä on kieli hyvin hallussaan.

Viikonloppuisin minulla on ollut aikaa matkustella ympäri Aurinkorannikkoa. Liikkuminen täällä on helppoa paikallisjunan ja hyvien bussiyhteyksien vuoksi. Lisäksi matkustaminen on edullista, esimerkiksi junamatka Los Bolichesista Malagaan maksaa 3,60 euroa.

Näkymä Mijas Pueblosta Fuengirolaan päin.
Näkymä Mijas Pueblosta Fuengirolaan päin.

Yksi suosikkikohteeni on ollut Fuengirolan yläpuolella vuoristossa sijaitseva Mijasin kylä, mistä avautuu kauniit näköalat rannikolle (tänne bussimatka maksaa yhteen suuntaan 1,55 euroa). Myös Malagassa riittää tekemistä ja näkemistä vaikka useammallekin reissulle. Olen kierrellyt vanhassa kaupungissa, sataman alueella sekä käynyt kastelemassa kengät La Malaguetan rannalla. Malagassa on kaupunki- ja rantaloman yhdistäminen tehty helpoksi, upea hiekkaranta sijaitsee aivan kaupungin keskustan kainalossa. Seuraavalla kerralla aion käydä tsekkaamassa Picasson museon ja Klimtin näyttelyn.

Aivan Malagan keskustan läheisyydessä sijaitsee La Malagueta Beach.
Aivan Malagan keskustan läheisyydessä sijaitsee La Malagueta Beach.

Ruoka täällä on hyvää ja edullista. Löysin jo ensimmäisellä viikolla hyvän ruokakaupan, missä on loistava valmissalaattivalikoima ja monipuolinen hedelmä-/vihannesosasto. Mansikat, pensasmustikat, vadelmat, mangot ja papaijat ovat aivan käsittämättömän hyviä. Vastapainoksi on tietysti pitänyt syödä useampaan otteeseen churroja, joita täällä saa monenlaisilla dipeillä ja täytteillä. Majapaikkani alakerrassa sijaitsee churrokahvila, joten näitä herkkuja on vaikea vältellä.

Churroja Nutelladipillä
Churroja Nutelladipillä

Vaikka työyhteisö on pääosin suomalaistaustaista, olen päässyt hyvin kurkistamaan espanjalaiseen arkielämään heidän kauttaan. Espanjalainen kulttuuri vaikuttaa elämäniloiselta ja värikkäältä. Perhe- ja sukukeskeisyys näkyy kaikkialla. Tapaamani ihmiset ovat olleet avoimia, ystävällisiä ja auttavaisia, esimerkiksi kun juna-aseman lippuautomaatti ahmaisi pankkikorttini, sain heti apua takanani odottavalta nuorelta parilta.

Enää en ihmettele miten Aurinkorannikko kerää niin paljon suomalaisia vuodesta toiseen. Valo ja lämpö tuntuvat tekevän ihmeitä pohjoisen ihmisille. Väkisinkin hymy nousee kasvoille, kun aurinko paistaa kirkkaan siniseltä taivaalta, linnut pitävät konserttejaan ja kahvilasta kantautuu hyväntuulista puheensorinaa.