"Kaikki pärjäävät opinnoissa, kunhan vaan sitoutuvat asiaan."
SSAB:lla miltei koko työuransa ajan työskennellyt 45-vuotias Pia on hankkinut aikoinaan ensin labra-alan koulutuksen ja jatkanut opintojaan sitten laboratorioanalyytikoksi.
– Koin, että labra-ala oli ehkä antanut kaiken mitä oli otettavissa. Halusin haastaa itseäni, että olisiko minusta vielä opiskelemaan. Hain Raahessa alkaviin ja monimuoto-opintoina järjestettäviin konetekniikan insinööriopintoihin ja ilokseni sain paikan. Edessä oli siis vuosien opinnot Kajaanin ammattikorkeakoulun kirjoilla, mutta ei se hirvittänyt, sillä opinnot pystyi suorittamaan joustavasti työn ohessa, muistelee Pia neljän vuoden mittaista opiskelurupeamaansa.
Loppuvuodesta 2022 valmistunut Pia työskentelee edelleen saman työnantajan palveluksessa. Alkuun hän teki päivisin töitä labrapuolella ja opiskeli iltaisin konetekniikkaa. Opintojen myötä hän sai puolen vuoden mittaisen harjoittelupaikan tuotesuunnittelusta ja huomasi, että tämähän se juuri kiinnostaa. Harjoittelupaikka poiki sitten myös ihan oikean työpaikan ja nykyisen tittelin Product Engineer.
– Arki koostuu teknisestä tilaustenkäsittelystä. Toimin käytännössä toimitustuen ja myynnin tukena asiakastarpeiden täyttämiseksi. Rooliini kuuluu muun muassa ohjeistaa ja opastaa teknisissä, materiaaleihin ja standardeihin liittyvissä kysymyksissä, kertoo Pia uudesta arjestaan.
Konetekniikan insinööriopintoihin kuuluu paljon yleisopintoja, eli matematiikkaa, fysiikkaa ja muita matemaattispainotteisia opintoja sekä muun muassa viestintä-, liiketoimintaosaamisen- ja tuotantotekniikan opintoja. Kolmantena vuonna alkavat sitten suuntaavat opinnot. Pian vuosikurssilla vaihtoehtoina oli robotiikka, tuotannonjohtaminen, teollisuuden kunnossapito ja koneensuunnittelu.
– Minua kiinnosti näistä eniten tuotannonjohtaminen ja koneensuunnittelu. Tuotannonjohtamisen kohdalla houkutteli myös se, että sen osaamisen kautta voisi päästä myös esimiestehtäviin. Ne eivät kuitenkaan enää kiinnosta, sillä löysin jotakin vielä mielekkäämpää, kun sain nykyisen työpaikan, Pia pohtii työnkuvaansa.
Vaikka opiskeluaikana tekemistä oli paljon ja osa opiskeltavista aihepiireistä aiheuttaa vähän enemmän haastetta kuin toiset, suosittelee Pia kuitenkin lämpimästi tarttumaan mahdollisuuteen oman urakehityksensä vauhdittamisessa. Käytännössä opinnot koostuivat alkuviikon iltoina järjestetyistä etäluennoista ja tehtävien tekemisestä viikonloppuisin. Harrastuksista joutui opintojen aikana hieman liisimään, mutta Pia kokee uhraukset insinööritutkinnon arvoisiksi.
– Kaikki pärjäävät opinnoissa, kunhan vaan sitoutuvat asiaan. Kannattaa myös etsiä oma tapa tehdä, ja valita välillä myös se kultainen keskitie. Pitää siis tehdä riittävästi, mutta olla myös itselleen armollinen. Aina ei tarvitse ”vitosta” kaikesta. Ennen kaikkea annetuista aikatauluista kannattaa pitää tiukasti kiinni, muuten on pian hyvin paksussa suossa, Pia nauraa.
Pian työnantaja SSAB kannustaa työntekijöitään opiskeluun ja osaamisen kasvattamiseen. Opiskelijalla on mahdollista saada lukuvuodelle useampia palkallisia opintovapaapäiviä ja tutkinnon tasosta riippuen myös kannustinpalkkio valmistumisen jälkeen.
– Tykkäsin KAMKin mallista, jossa luennot puristettiin alkuviikkoon ja loppuviikon sai suunnitella itsenäisesti. Tutor-opettajan kanssa oli mahdollista keskustella opintojen suorittamisesta aina halutessaan, ja osa opinnoista tehtiin ryhmätöinä. KAMKissa opetuksen taso on hyvä. Tahti on toki nopea, mutta se nyt vaan taitaa kuulua opiskeluun, Pia hymyilee.
Tutustu seuraaviin Raahessa alkaviin AMK-koulutuksiin!