Hyppää sisältöön

In English

Laboratorioalan koulutus

Koulutuskeskus Brahen Uraboosti-koulutuksissa voit syventää tai täydentää ammatillista osaamista ja parantaa mahdollisuuksia työllistymiseen tai alan vaihtoon. Uraboosti-koulutuksia on laboratorioalan perustutkintoon, missä voit opiskella koko tutkinnon tai tutkinnon osia. Koulutus toteutetaan ajalla 9.1.2024-8.1.2026.

Hae laboratorioalan koulutukseen TE-toimiston sivuilla 7.12.2023 mennessä

Koulutuksen kuvaus ja kohderyhmä

Koulutuksen kohderyhmänä ovat TE-toimiston ja työllisyyden kuntakokeilun asiakkaat, joilla on kiinnostus laboratorioalan tehtäviin, soveltuvuus alalle ja sitoutuminen opintoihin. Voit olla alan vaihtaja, tai ilman alan aikaisempaa koulutusta oleva.

Koulutuksen sisältö

Koulutuksessa suoritetaan koko tutkinto. Koulutus voi olla kestoltaan myös lyhempi kuin ilmoituksessa mainittu päättymisajankohta, sillä jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma. Laboratorioalan perustutkinnon kesto enintään 180 osp, laboratorioalan ammattitutkinnon kesto enintään 150 osp.

Uraboosti-koulutus on käytännönläheinen tapa opiskella uusi ammatti, vaihtaa alaa, saada todistus osaamisesta, jatkaa loppuun kesken jääneet opinnot tai hankkia lisäkoulutusta. Jokaiselle opiskelijalle suunnitellaan hänen työllistymismahdollisuuksiensa ja kiinnostuksensa mukaisesti parhaiten soveltuva opintopolku. Koulutus toteutetaan monimuotoisin menetelmin oppilaitosympäristöissä sekä osittain verkko-opintoina. Koulutus voi sisältää työpaikalla oppimista, joka toteutetaan yrityksissä koulutus- tai oppisopimuksella. Mikäli opiskelija työllistyy lyhytaikaiseen työsuhteeseen opiskelun aikana, opintoja ei tarvitse keskeyttää, vaan niitä voi jatkaa oppisopimuksella.

Laboratorioalan ammattitukinnon voi suorittaa vain työn ohessa, esimerkiksi oppisopimuksella. Ammattitutkintoon hakeutuessasi sinulla siis tulee jo olla laboratorioalan työpaikka.

Laboratorioalan perustutkinto

Koulutuksessa suoritetaan aluksi laboratorion perustyöt, 40 osp, mikäli niitä ei ole jo suoritettuna. Tutkinnon osa opiskellaan oppilaitoksella ja verkossa, jonka jälkeen voi jo hakeutua työharjoittelupaikkoihin. Toinen pakollinen tutkinnon osa, laiteanalyysien tekeminen, 30 osp, voidaan suorittaa joko oppilaitoksella tai työpaikalla.

Tämän lisäksi opiskellaan valinnaisia tutkinnon osia 75 osp, joiden avulla laboratorioalan opiskelija voi suuntautua erilaisiin laboratoriotöihin.

Jos opiskelu tapahtuu laboratorioalan työpaikassa esimerkiksi koulutussopimuksella, valitaan tutkinnon osia työpaikan mukaisesti. Alan työpaikkoja ovat laboratoriot, jotka toimivat teollisuuden ja energiantuotannon tuotekehityksessä ja laadunvalvonnassa, korkeakoulujen ja sektoritutkimuslaitosten tutkimuksessa sekä ympäristö- ja elintarvikevalvonnassa. Teollisuuden suurimmat työllistäjät ovat kemianteollisuus, metalli- ja elintarviketeollisuus sekä metsä- ja paperiteollisuus. Raahen lisäksi opiskelijat ovat työllistyneet hyvin Oulun ja Kokkolan alueelle.

Laboratorio- ja mittausalan ammattitutkinto

Ammattitutkinto sopii hakijoille, joilla on jo laboratorioalan tutkinto tai vankka työkokemus alalta. Tutkinto suoritetaan oppisopimuksella alan työpaikalla eikä sitä voi suorittaa oppilaitoksella. Hakukriteerinä ammattitutkintoon on laboratorioalan työpaikka.

Koulutuskeskus Brahessa voit opiskella laboratorio- ja mittausalan ammattitutkinnosta laboratoriotyön osaamisalan. Ammattinimike tutkinnolla on erikoislaborantti.

Koulutukseen kuuluu pakollinen tutkinnon osa laadunhallinnan standardit ja menetelmät, 40 osp. Tämän lisäksi laboratoriotyön osaamisalaan kuuluu pakollisena tutkinnon osana työskentely laboratorioympäristössä, 20 osp. Loput 90 osp on valinnaisia tutkinnon osia, joita voidaan valita työpaikan ja työtehtävien mukaan.

Koulutuksen toteutus

Koulutusaika 9.1.2024-8.1.2026. Koulutus toteutetaan monimuotoisin menetelmin oppilaitosympäristöissä sekä osittain verkko-opintoina. Työelämässä järjestettävä koulutus (TJK) voi olla osa opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmaa, HOKSia. Opiskeluun voi sisältyä työpaikalla järjestettävää koulutusta myös oppisopimuksella, jolloin opiskelijalla on mahdollisuus saada työstä palkkaa.

Koulutukseen hakeutuminen

Koulutukseen haetaan TE-toimiston Oma asiointi -verkkopalvelussa täytettävällä sähköisellä lomakkeella tai jättämällä paperihakemuksen työ- ja elinkeinotoimistoon. TE-toimiston palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Mikäli täytät sähköisen hakemuksen ilman kirjautumista, Sinun tulee vahvistaa hakemuksesi TE-toimistossa ennen hakuajan päättymistä. Paperihakemuksen löydät osoitteesta www.suomi.fi hakusanalla TEM601. Voit seurata hakemuksesi käsittelyä TE-toimiston Oma asiointi -verkkopalvelusta kohdasta Työvoimakoulutus > Hakemusteni tilanne. Koulutusvalinnasta ilmoitetaan aina henkilökohtaisesti. Kouluttaja kutsuu koulutukseen.

Huomaathan, että koulutushakemus on sitova eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Päteviä syitä ovat esimerkiksi työllistyminen tai muun koulutuspaikan saaminen. Työnhakusi tulee olla voimassa hakiessasi koulutukseen.

Lisätietoja koulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikaisista etuuksista saat valtakunnallisesta TE-puhelinpalvelun Koulutusneuvonnasta, p. 0295 020 702. Lue lisää koulutusneuvonnan palvelukanavista.

Hae koulutukseen TE-toimiston sivuilla 7.12.2023 mennessä

Kysy lisää!

Heikkinen Taru

Heikkinen Taru
opettaja, laboratoriala

taru.heikkinen@brahe.fi

040135 7184

Laboratorioalan kansainvälisyysyhteyshenkilö
Aho Leo

Aho Leo
Projektipäällikkö

leo.aho@brahe.fi

044 439 4332