Hyppää sisältöön

In English

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, ruoka- tai asiakaspalvelun osaamisala Kokki, tarjoilija

Työtehtävät ovat ruoanvalmistus-, tarjoilu- ja asiakaspalvelutehtäviä. Alalla toimiminen vaatii joustavuutta, innostusta, hyviä käden taitoja sekä halua tulla toimeen erilaisten asiakkaiden kanssa. Hyvät työllistymis- ja etenemismahdollisuudet sekä kansainvälisyys ovat alalle luontaista. Työpaikkoja ovat kahvilat, erilaiset ravintolat, liikenneasemat, matkustajalaivat, pikaruoka-, juhlapalvelu- ja matkailuyritykset sekä suurtalousalan toimipaikat.

Kenelle koulutus sopii?

Opinnot ovat työpainotteisia. Opiskelu tapahtuu aidoissa ja nykyaikaisissa työympäristöissä, kuten koulun kahvila-ravintola Meritähdessä sekä opiskelijaravintolassa. Opintoja voi suorittaa yksilöllisesti ja joustavasti, myös koulutus- tai oppisopimuksella alan työpaikoilla. Voit hakeutua opintoihin ympäri vuoden jatkuvassa haussa. Saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun ja yliopistoon. Lisäksi sinulla on mahdollisuus suorittaa kaksoistutkinto yhteistyössä lukion kanssa.

Jos hakijan äidinkieli ei ole suomi, päästäkseen ravintola- ja catering-alan perustutkintoon opiskelijaksi pitää todentaa suomen kielen osaaminen vähintään tasolla A2.2. Lue lisää kielitaidon arvionnista.

Tutkinnon sisältö

Kaikki perustutkinnot ovat laajuudeltaan 180 osaamispistettä:

Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp

  • Pakollinen tutkinnon osa ravitsemispalveluissa toimiminen 25 osp
  • Asiakaspalvelun osaamisala 65 osp
  • Ruokapalvelun osaamisala 65 osp
  • Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

  • matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • yhteiskunta- ja työosaaminen

Valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet löytyvät täältä
Ammatilliseen perustutkintoon kuuluu teoriaopintoja, yhteisten aineiden opiskelua sekä käytännön harjoittelua koulun opetustiloissa sekä työelämässä. Ammatillista osaamistasi harjaannutetaan monipuolisissa käytännön työtehtävissä asiakastöissä. Ammatillisen opintojen ohella voi suorittaa myös ylioppilastutkinnon.

Jatkokoulutus

Tutkinnon suorittamisen jälkeen voit hakeutua työelämään tai jatko-opiskelemaan. Perustutkinnon suoritettuasi sinulla on yleinen jatko-opintokelpoisuus. Voit siis hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Lisäksi voit kehittää osaamistasi työn ohessa esimerkiksi ammatillisen lisäkoulutuksen avulla.

Kansainvälisyys

Voit opiskella ulkomailla myös koulutus- tai oppisopimuksella. Saat kansainvälistä työkokemusta omalta alaltasi, parannat kielitaitoasi, opit elämään erilaisessa ympäristössä sekä tutustut vieraisiin kulttuureihin ja uusiin ihmisiin. Työnantajat arvostavat kansainvälistä työkokemusta ja taitoja työskennellä erilaisissa kulttuureissa.

Kysy lisää!

Rantapirkola Laura

Rantapirkola Laura
lehtori, ravintola-ala

laura.rantapirkola@brahe.fi

040 091 6042