Hyppää sisältöön
Maatalousalan perustutkinto - maatilatalous, maatalousteknologia tai eläintenhoito

Maaseutuyrittäjä

Koulutuspaikka: Siikajoki/Ruukki

Maatalous on luonnosta saatavien raaka-aineiden tuottamista ja jalostamista. Kasvin- ja kotieläintuotannon rinnalla alalla voi harjoittaa muun muassa koneurakointia, maataloustuotteiden jatkojalostamista ja ympäristön hoitoa. Koulutuksessa opiskelija saa valmiudet toimia alueen keskeisten tuotannonalojen, nautakarja- ja kasvinviljelytilojen yrittäjinä ja työntekijöinä. Opinnoissa keskeistä ovat yritystalouteen, peltoviljelyyn, kotieläintuotantoon ja maatalouskoneisiin sekä maanrakennukseen liittyvät opinnot.

Maatalousalan ammatteja ovat maaseutuyrittäjä, maanviljelijä, maatalouslomittaja, maataloustarvikemyyjä ja maanrakennuskoneiden kuljettaja. Eläintenhoitajat voivat työskennellä myös lemmikkieläinkaupan tai -hoitolan palveluksessa tai tutkimusavustajina. Kasvavana maaseudun palvelutoimintana ovat koneurakointi- ja alihankintatyöt.

Tutustu opetusmaatilaan!

Tutkinnon sisältö

Kaikki perustutkinnot ovat laajuudeltaan 180 osaamispistettä:

Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp

  • Pakolliset tutkinnon osat 75 osp
    • Työskentely maatalousalalla 15 osp
    • Maaseutuyrittäminen 20 osp
  • Maatilatalouden osaamisala 40 osp tai maatalousteknologian osaamisala 40 osp tai eläintenhoidon osaamisala 40 osp
  • Valinnaiset tutkinnon osat 70 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

  • matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • yhteiskunta- ja työosaaminen

Tutkinnon perusteet löytyvät täältä
Ammatilliseen perustutkintoon kuuluu teoriaopintoja, yhteisten aineiden opiskelua sekä käytännön harjoittelua koulun opetustiloissa sekä työelämässä. Ammatillista osaamistasi harjaannutetaan monipuolisissa käytännön työtehtävissä asiakastöissä. Ammatillisen opintojen ohella voi suorittaa myös ylioppilastutkinnon.

Jatkokoulutus

Tutkinnon suorittamisen jälkeen voit hakeutua työelämään tai jatko-opiskelemaan. Perustutkinnon suoritettuasi sinulla on yleinen jatko-opintokelpoisuus. Voit siis hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Lisäksi voit kehittää osaamistasi työn ohessa esimerkiksi ammatillisen lisäkoulutuksen avulla.

Kansainvälisyys

Voit opiskella ulkomailla myös koulutus- tai oppisopimuksella. Saat kansainvälistä työkokemusta omalta alaltasi, parannat kielitaitoasi, opit elämään erilaisessa ympäristössä sekä tutustut vieraisiin kulttuureihin ja uusiin ihmisiin. Työnantajat arvostavat kansainvälistä työkokemusta ja taitoja työskennellä erilaisissa kulttuureissa.

Hakeminen

Koulutuksiin hakeudutaan yhteishaussa tai jatkuvan haun kautta. Hakeutuminen koulutukseen on mahdollista aina, olipa sinulla aiempia tutkintoja tai ei.

Lisätietoa

Puh. 040 1357 180

ruukki@brahe.fi