Hyppää sisältöön

Rakennusalan perustutkinto, talonrakennuksen osaamisala Talonrakentaja

Koulutuspaikka: RaaheOulu

Talonrakennuksen osaamisalan suorittanut osaa tehdä talonrakennustyömaan perustusvaiheen töitä sekä osaa tehdä ulko- ja väliseinätyöt sekä vesikaton runkotyöt eristystöineen suunnitelmien ja asiakirjojen mukaan. Hän osaa käyttää rakennustyömaan perustyövälineitä, oikeita työtapoja ja materiaaleja sekä toimii laatutietoisesti, oma-aloitteisesti sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkisesti. Nykypäivän rakentajilla täytyy olla valmiudet työskennellä korjausrakennustyömaalla.

Rakennusala on yksi vanhimmista teollisuuden aloista. Vaikka ajat muuttuvat ja tekniikka kehittyy, niin rakentaminen pysyy käsityöammattina ja ammattilaisia tarvitaan myös tulevaisuudessa. Rakennusalalla näet konkreettisesti oman kätesi jäljen ja opit joka päivä jotain uutta. Talonrakennusalan perustutkinnossa annetaan perusteet elinikäiseen oppimiseen rakentamisen sektorilla.

Oppimisympäristöinä ovat suurelta osin  rakennustyömaat. Talonrakentajat työskentelevät yleisimmin uudis- ja korjausrakennustyömailla kirvesmies-. muuraus-, laatoitus- ja betonointitöissä. Rakennustyömailla työskennellään ympäri vuoden vaihtelevissa sää- ja ympäristöolosuhteissa joko rakennusliikkeiden palveluksessa tai itsenäisenä urakoitsijana. Rakennusalalla työkohteina ovat esim. asuinrakennukset, liikerakennukset tai teollisuuslaitokset. 

Talonrakentajaksi voit opiskella Raahessa tai Oulussa. Yhteishaun kautta haetaan vain Raahessa toteutettavaan koulutukseen. Oulun toimipisteeseen otetaan pääsääntöisesti aikuisia jatkuvan haun kautta. Opiskelu on käytännönläheistä sisältäen työpaikalla tapahtuvaa oppimista joko koulutussopimuksella tai oppisopimuksella.  Koulutus-ja oppisopimuspaikkoja tarjoavat esimerkiksi talonrakentajat, alueen rakennusliikkeet, maatilat, kunnat sekä elementtitehtaat.

Tutkinnon sisältö

Pakollinen tutkinnon osa

 • Perustustyöt 25 osp
 • Runkovaiheen työt 50 osp

Valinnaisina tutkinnon osina mm.

 • Sisävalmistusvaiheen työt 15 osp
 • Ulkoverhous- ja kattotyöt 15 osp
 • Ikkuna- ja oviasennus 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

 • matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • yhteiskunta- ja työosaaminen

Lue lisää tutkinnosta ePerusteissa.

Jatkokoulutus

Tutkinnon suorittamisen jälkeen voit hakeutua työelämään tai jatko-opiskelemaan. Perustutkinnon suoritettuasi sinulla on yleinen jatko-opintokelpoisuus. Voit siis hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Lisäksi voit kehittää osaamistasi työn ohessa esimerkiksi ammatillisen lisäkoulutuksen avulla.

Kansainvälisyys

Voit opiskella ulkomailla myös koulutus- tai oppisopimuksella. Saat kansainvälistä työkokemusta omalta alaltasi, parannat kielitaitoasi, opit elämään erilaisessa ympäristössä sekä tutustut vieraisiin kulttuureihin ja uusiin ihmisiin. Työnantajat arvostavat kansainvälistä työkokemusta ja taitoja työskennellä erilaisissa kulttuureissa.

Lisätietoa

 • Opinnot voi suorittaa oppilaitoksessa tai koulutus- tai oppisopimuksella alan työpaikoilla.
 • Opetukseen voi sisältyä myös verkossa tehtäviä opintoja.
 • Alasta kiinnostunut voi tulla tutustumaan alan opetukseen, yhteydenotot suoraan alan opettajiin.
 • Opetus sisältää teoriaa, käytännön harjoitustöitä sekä asiakastöitä.

Kysy lisää!

Kauro Jari

Kauro Jari
lehtori, rakennusala, Raahe

jari.kauro@brahe.fi

050 514 4495

Mustonen Matti

Mustonen Matti
opettaja, pintakäsittely, talonrakennus, Oulu

matti.mustonen@brahe.fi

040 135 7173